ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κυβέρνηση προσωπικοτήτων» στα νέα παζάρια

Σύσκεψη σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση, χτες, του Κ. Παπούλια

Τη συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων», στελεχωμένης από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών και η θητεία της θα είναι τουλάχιστον 18 μήνες, πρότεινε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, στη συνάντηση που είχε με τους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Η πρόταση θα συζητηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, σε διευρυμένη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν στη χτεσινή συνάντηση.

Την πρόταση αποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, κατέστησε σαφές ότι αποστολή της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι να μπει στο γύψο το κίνημα και να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η βάρβαρη πολιτική που υπηρετούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». «Μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων πρέπει να σταθεί και στη βουλή και στην κοινωνία», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στόχος της θα είναι «να μην υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση σε βάρος των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και των πολιτών».

Φανερώνοντας την αγωνία συνολικά του συστήματος απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι «δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση και έξω στους δρόμους να υπάρχουν διαδηλώσεις, απεργίες και συγκρούσεις»! Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε σαν «ελάχιστη» προϋπόθεση τη «συμμετοχή της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ πρέπει να ερωτηθεί και ν' αναλάβει και τις δικές του ευθύνες».

Η αναφορά στο ΚΚΕ συνιστά απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και των άλλων να βάλουν το Κόμμα στο κάδρο της κοροϊδίας και των παζαριών που κάνουν όλες αυτές τις μέρες τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στις πλάτες του λαού. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα επαληθευόταν και από δηλώσεις κύκλων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ομολογούσαν χτες ότι το ΚΚΕ «έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του από νωρίς». Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης και μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων», ισχυριζόμενος ότι «έχει σημασία η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης αυτής να είναι η ευρύτερη δυνατή».

Πρόθυμος να στηρίξει μια κυβέρνηση «προσωπικοτήτων» εμφανίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο Αντ. Σαμαράς, διεκδικώντας για το κόμμα του πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ο λαός μας έδωσε εντολή όλοι μαζί να συνθέσουμε μια νέα κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σημασία έχει ποια κόμματα θα στηρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να αναζητηθούν πρώτα πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προδίκασε τη στήριξή του σε μια τέτοια κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση θα πρέπει να εξετάζει κανείς και τέτοιες έκτακτες λύσεις».

Εφεδρείες εν αναμονή

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι ζήτησε να εξεταστεί από τον Κ. Παπούλια η γραπτή πρόταση του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Π. Καμμένου, για την οποία, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στον Φ. Κουβέλη για την «αλαζονική», όπως τη χαρακτήρισε, άρνησή του να συμπράξει σε μία κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, «μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».

Να σημειωθεί ότι ο Π. Καμμένος εμφανίζεται τώρα πανέτοιμος να στηρίξει μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο του ως εφεδρείας του αστικού συστήματος. «Στηρίζω κυβέρνηση σε περίπτωση εθνικού κινδύνου», διαμήνυσε χτες το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι ως «εθνικούς κινδύνους» θεωρεί την άμεση χρεοκοπία, την κατάρρευση των τραπεζών και τα εθνικά ζητήματα.

Για το σκοπό αυτό ο Π. Καμένος θα συναντηθεί με τον Κ. Παπούλια στη 1 το μεσημέρι, δηλαδή μια ώρα νωρίτερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν συντρέχουν τέτοιοι «εθνικοί κίνδυνοι»! Ως πρόσχημα για την κωλοτούμπα εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί το σημείωμα του πρωθυπουργού για τη «δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος».

«Είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μία κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες, αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικής, καταθέτοντας την κατηγορηματική αντίθεσή μου. Είπα ταυτόχρονα ότι ακόμη και αν είχε αποφασιστεί μία τέτοια κυβέρνηση προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών και πάλι θα έπρεπε να ενσωματώνει αυτή η κυβέρνηση τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον Κ. Παπούλια.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αλλα στα μπαλκόνια, άλλα στα σαλόνια

Ακύρωση του μνημονίου υπόσχεται στο λαό, επαναδιαπραγμάτευση των όρων, λένε τα στελέχη του

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την επιλογή της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες και ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει για τους λόγους που αρνείται να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που όπως λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θα «επαναδιαπραγματευτεί» το μνημόνιο. Απ' τα «μπαλκόνια» επιμένει να κοροϊδεύει το λαό με κορόνες για καταγγελία του μνημονίου, την ίδια ώρα που μια σειρά από στελέχη του ομολογούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του κόμματός τους.

Χαρακτηριστικότερος όλων ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής δηλώνει μεταξύ άλλων για το μνημόνιο ότι «δε μιλάμε για μονομερείς ενέργειες (...) αλλά για επαναδιαπραγμάτευση» και για το χρέος ότι «επιδίωξη είναι να γίνει μια πανευρωπαϊκή επαναρρύθμιση».

Τάσσεται υπέρ της «ενίσχυσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας», υπέρ μιας πιστωτικής πολιτικής που θα δίνει «έμφαση στα επιχειρηματικά και επενδυτικά δάνεια». Ενώ για τις τράπεζες αναφέρει: «Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες (...) σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή είναι δημόσιες οι τράπεζες θα πρέπει να χαρίσουν δάνεια».

Από κοντά και η Ρ. Δούρου σε συνέντευξή της ανέφερε ότι «δεν είμαστε ημίτρελοι να θεωρούμε ότι μια χώρα, που τη βγάλανε έξω από τις αγορές, δεν έχει την ανάγκη δανεισμού (...) Οταν λοιπόν, λέμε καταγγελία του μνημονίου, λέμε καταγγελία των όρων με τους οποίους η χώρα προσέτρεξε να δανειστεί».

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του Μ. Γλέζου περί επιβολής εισφοράς σε καταθέσεις από 20.000 και πάνω, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι ο βουλευτής του αναφερόταν σε «έναν εσωτερικό δανεισμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, υποχρεωτική για τα υψηλά εισοδήματα και προαιρετική για τους οικονομικά αδύνατους».

Παρέμβαση έκανε χτες και ο Αλ. Αλαβάνος, το «Μέτωπο» του οποίου στήριξε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και συνιστώσες του εξέλεξαν μάλιστα και βουλευτές. Τώρα, σε άρθρο του, κάνει λόγο για κατασκευή της νέας σοσιαλδημοκρατίας «μέσω της αριστεράς», επικρίνει τις δυνάμεις που κινούνται εντός της ευρωζώνης ότι θέλουν «να κάμψουν τη λαϊκή αντίδραση» και ότι «(...) "ακύρωση του μνημονίου" και "παραμονή στην ευρωζώνη" (δε γίνεται). 'Η το ένα ή το άλλο».

Συνεδρίασε χτες το Γιούρογκρουπ

Η βαρβαρότητα απέναντι στο λαό είναι το κοινό συστατικό στοιχείο των κυβερνήσεων, της ίδιας της ΕΕ, της στρατηγικής του κεφαλαίου, που με τρόπο ενιαίο, παρά και τους μεταξύ τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς, κλιμακώνουν την επίθεση. Αυτό επιβεβαίωσε χτες η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο οποίο, η απερχόμενη συγκυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν πως η στρατηγική της Ευρωζώνης «παραμένει κατάλληλη». «Σημειώσαμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να πάρει τώρα το δρόμο της», ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούγκερ, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μια κυβέρνηση που θα τηρήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων» και πως ελληνική έξοδος από το ευρώ «δεν συζητήθηκε σήμερα, απολύτως κανείς δεν ζήτησε κάτι τέτοιο».

«Είναι σαφές πως θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τηρώντας το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί» είπε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

Δε θα συμμετάσχει η Αλέκα Παπαρήγα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση για τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δε θα πάρει μέρος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Συνεπώς, η Αλέκα Παπαρήγα δε θα συνεισέφερε σε συζήτηση, όπου θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ