ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δύο αυτοκυβερνώμενα καντόνια ή κρατίδια προτείνει ο Κληρίδης

Σύστημα παρόμοιο με το ελβετικό είναι η αντιπρόταση του Ντενκτάς

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα νέο σύνταγμα, που θα προνοεί για δυο αυτοκυβερνώμενα καντόνια ή κρατίδια».

Αυτό ανέφερε, στη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας πως «καθένα από τα κρατίδια θα έχει τη δική του διοικητική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και η κεντρική κυβέρνηση δε θα έχει δικαίωμα παρέμβασης στα καντόνια». Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή πολιτική και όχι αριθμητική ισότητα.

Οσον αφορά στην κεντρική κυβέρνηση, ο Γλαύκος Κληρίδης παρατήρησε ότι «δε θα είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις από την ελληνική πλειοψηφία, εκτός αν υπάρχουν ορισμένες ψήφοι από την τουρκική πλευρά, ώστε οι Ελληνες Κύπριοι να μην επιβάλουν τη θέλησή τους στους Τουρκοκύπριους».

Σε ερώτηση του Αλί Μπιράντ, αν οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης «βέτο», ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως, αν δεν υπάρχει ορισμένος αριθμός τουρκικών ψήφων, δε θα λαμβάνεται απόφαση.

Σε ερώτηση για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να έχει την εξουσία, που είναι αναγκαία για να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «επιθυμεί μια κεντρική κυβέρνηση, που θα εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δε θα δεχτεί δύο κράτη».

Εξάλλου, στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τις θέσεις του για δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών ή καντονίων, κατά το σύστημα της Ελβετίας.

Αξίωσε, επίσης, ίση εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση και εναλλαγή στην προεδρία, τόσο της Δημοκρατίας, όσο και της Βουλής και στην εκπροσώπηση της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση κοινού εκλογικού καταλόγου για την εκλογή Προέδρου, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δε μπορεί να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από τις συμφωνίες του 1960, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί θέματα, όπως είναι η πολιτική και αριθμητική ισότητα, εφόσον, όμως, γίνει αποδεκτή η βάση της χωριστής κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το εδαφικό, εφόσον, όμως, γίνει αποδεκτή η απόλυτη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή τους, αλλά απέρριψε - κατ' αρχήν - την επιστροφή ακόμα και μικρού αριθμού προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εξέφρασε, επίσης, το φόβο ότι θα δημιουργηθεί νέα Παλαιστίνη, αν επιστρέψει αριθμός προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και υποστήριξε πως «το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί με αποζημιώσεις και ανταλλαγή περιουσιών».

Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε -τέλος- ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί οτιδήποτε αρκεί να γίνει δεκτή πρώτα η χωριστή κυριαρχία.

Εξάλλου, στη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης του Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις οργάνωσαν εκδήλωση στον κυκλικό κόμβο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σε ψήφισμα προς τον Κόφι Ανάν, που επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητείται τερματισμός της κατοχής και λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, επίσης, μητέρες και συγγενείς αγνοουμένων, καθώς και προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια με γνήσιο πνεύμα πάρε - δώσε

Αναχώρησε χτες από την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει, χτες το μεσημέρι, από την Κύπρο, ο Κ. Ανάν είπε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα κύρια θέματα της διακυβέρνησης, της ασφάλειας, του εδαφικού και της περιουσίας, κατά τις απευθείας τους συνομιλίες. Ο Κ. Ανάν στη δήλωσή του είπε ότι χτες (σ.σ. προχθές) συναντήθηκε με «την α.ε. Γλαύκο Κληρίδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και την α.ε. Ραούφ Ντενκτάς, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη» και ότι «οι τρεις μας συναντηθήκαμε χτες(σ.σ. προχτές) το βράδυ και είχα την ευχαρίστηση να τους παραθέσω δείπνο».

«Συνολικά, είχα συζητήσεις αρκετών ωρών για την ουσία και τη διαδικασία των συνομιλιών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως είναι «ακόμα πιο βαθιά πεπεισμένος ότι αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσουμε και να αρθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση».

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και της περιοχής και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αρπαχτεί».

«Εχω υπενθυμίσει τους δυο ηγέτες για την ευθύνη που φέρουν στους ώμους τους και για την προθυμία μου να τους βοηθήσω να φθάσουν στο στόχο που έχουν θέσει, για να επιτύχουν, στο τέλος του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ρ. Ντενκτάς «μου έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να εντείνουν την προσπάθειά τους» και σημείωσε ότι «φεύγω από την Κύπρο με τη δέσμευση των δυο ηγετών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με γνήσιο πνεύμα πάρε - δώσε».

«Παρά τις διαφορές τους στην ουσία και το χρονοδιάγραμμα, είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι από τώρα και μέχρι το τέλος Ιουνίου μπορούν να επιλύσουν τις κύριες πτυχές, δεδομένου ότι θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην εργασία τους και με την απαραίτητη πολιτική βούληση».

Ο Κ. Ανάν σημείωσε ότι «οι κύριες πτυχές στις οποίες τους έχω ζητήσει να εστιάσουν την προσοχή τους είναι η εξουσία, η ασφάλεια, το εδαφικό και η περιουσία».

«Φυσικά οι δυο ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι. Τους καλώ να κάνουν ακριβώς αυτό και προσβλέπω στις μητέρες πατρίδες, την Ελλάδα και την Τουρκία, για συνεχή και εποικοδομητική στήριξη» κατέληξε ο Κ. Ανάν στην εναρκτήρια δήλωσή του.

Επιφυλακτική η κυπριακή κυβέρνηση

Επιφυλάξεις για το αν ο Ντενκτάς θα ανταποκριθεί έως το τέλος Ιούνη στο κάλεσμα του γγ των Ηνωμένων Εθνών για επίσπευση της διαδικασίας και επίλυση των διαφορών στις τέσσερις βασικές πτυχές του Κυπριακού, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από τον Ντενκτάς να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι από τις δηλώσεις του ΓΓ, διαφάνηκαν ξεκάθαρα οι διαφωνίες μεταξύ του ίδιου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη όσον αφορά τους στόχους και τις προθέσεις Ανάν.

Οσον αφορά το ρόλο του Αλβάρο ντε Σότο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα ασκήσει ενεργότερο ρόλο από τη στιγμή που θα έχει τη συγκατάθεση και των δυο πλευρών, για να προσθέσει ότι σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ντενκτάς δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει τη συγκατάθεσή του.

Οσον αφορά την επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η συνάντηση χρειάζεται, γιατί θα πρέπει, Αθήνα και Λευκωσία, να μελετήσουν τι θα γίνει σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να προσέρχεται στις απευθείας συνομιλίες με στείρα προσέγγιση. Θα πρέπει να εξεταστούν, κατέληξε, οι συνέπειες ενός ναυαγίου και η τακτική που θα ακολουθηθεί σε αυτή την πιθανή, όπως είπε, περίπτωση.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στο «Σι Εν Εν Τούρκ», ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα νέο Σύνταγμα που θα προνοεί για δυο αυτοκυβερνώμενα καντόνια ή κρατίδια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε τα σωστά μηνύματα προς την τουρκική κοινή γνώμη, εξ ου, όπως πρόσθεσε και η αντίδραση του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι είχε δημιουργηθεί μια οργανωμένη παραπληροφόρηση της τουρκικής κοινής γνώμης, ότι δήθεν ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε ανοίγματα και η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα ανοίγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ