Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δύο αυτοκυβερνώμενα καντόνια ή κρατίδια προτείνει ο Κληρίδης

Σύστημα παρόμοιο με το ελβετικό είναι η αντιπρόταση του Ντενκτάς

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα νέο σύνταγμα, που θα προνοεί για δυο αυτοκυβερνώμενα καντόνια ή κρατίδια».

Αυτό ανέφερε, στη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας πως «καθένα από τα κρατίδια θα έχει τη δική του διοικητική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και η κεντρική κυβέρνηση δε θα έχει δικαίωμα παρέμβασης στα καντόνια». Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή πολιτική και όχι αριθμητική ισότητα.

Οσον αφορά στην κεντρική κυβέρνηση, ο Γλαύκος Κληρίδης παρατήρησε ότι «δε θα είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις από την ελληνική πλειοψηφία, εκτός αν υπάρχουν ορισμένες ψήφοι από την τουρκική πλευρά, ώστε οι Ελληνες Κύπριοι να μην επιβάλουν τη θέλησή τους στους Τουρκοκύπριους».

Σε ερώτηση του Αλί Μπιράντ, αν οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης «βέτο», ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως, αν δεν υπάρχει ορισμένος αριθμός τουρκικών ψήφων, δε θα λαμβάνεται απόφαση.

Σε ερώτηση για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να έχει την εξουσία, που είναι αναγκαία για να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «επιθυμεί μια κεντρική κυβέρνηση, που θα εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δε θα δεχτεί δύο κράτη».

Εξάλλου, στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τις θέσεις του για δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών ή καντονίων, κατά το σύστημα της Ελβετίας.

Αξίωσε, επίσης, ίση εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση και εναλλαγή στην προεδρία, τόσο της Δημοκρατίας, όσο και της Βουλής και στην εκπροσώπηση της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση κοινού εκλογικού καταλόγου για την εκλογή Προέδρου, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δε μπορεί να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από τις συμφωνίες του 1960, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί θέματα, όπως είναι η πολιτική και αριθμητική ισότητα, εφόσον, όμως, γίνει αποδεκτή η βάση της χωριστής κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το εδαφικό, εφόσον, όμως, γίνει αποδεκτή η απόλυτη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή τους, αλλά απέρριψε - κατ' αρχήν - την επιστροφή ακόμα και μικρού αριθμού προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εξέφρασε, επίσης, το φόβο ότι θα δημιουργηθεί νέα Παλαιστίνη, αν επιστρέψει αριθμός προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και υποστήριξε πως «το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί με αποζημιώσεις και ανταλλαγή περιουσιών».

Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε -τέλος- ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί οτιδήποτε αρκεί να γίνει δεκτή πρώτα η χωριστή κυριαρχία.

Εξάλλου, στη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης του Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις οργάνωσαν εκδήλωση στον κυκλικό κόμβο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σε ψήφισμα προς τον Κόφι Ανάν, που επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητείται τερματισμός της κατοχής και λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, επίσης, μητέρες και συγγενείς αγνοουμένων, καθώς και προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ