Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης

Στις 5μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Την ανάγκη μαζικοποίησης του ευρωπαϊκού φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και της καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού της δράσης του, επισήμαναν χτες εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης (ΕΦΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του Συνεδρίου του Φόρουμ, το οποίο ανοίγει τις εργασίες του σήμερα Παρασκευή στο Πάντειο και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, 19 Μάη.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι Νίκος Φωτιάδης γραμματέας του Φόρουμ, ο Γερμανός ναύαρχος Ελμαρ Σμέλινγκ, επίσης γραμματέας και ο Γερμανός καθηγητής και συντονιστής του Φόρουμ Βόλφκανγκ Ρίχτερ.

Το ΕΦΕ δημιουργήθηκε από τα δικαστήρια των λαών της Ευρώπης για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και έχει έδρα το Βερολίνο. Με το συνέδριό του επιδιώκει να συντονίσει τη δράση του με τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των λαών σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν με πολέμους, επεμβάσεις, βομβαρδισμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών να επιβάλουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» στον κόσμο.

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου καταδικάστηκε έντονα η πρακτική του Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο όπως τόνισε ο Β. Ρίχτερ αντί να δικάζει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ δικάζει σήμερα αυτόν που αντιστάθηκε, τον Σλ. Μιλόσεβιτς. Το δικαστήριο αυτό, συμπλήρωσε, στόχο έχει να εδραιώσει τα «έργα» του ΝΑΤΟ, τα όσα κατάφερε με τις επιθέσεις του.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Συνέδριο του ΕΦΕ εντάσσεται στη δραστηριότητα του φιλειρηνικού κινήματος του ελληνικού λαού, η οποία κορυφώνεται με τη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης την ερχόμενη Κυριακή, ενώ με αφορμή την επίσκεψη του Τζ. Μπους στην Ευρώπη την ερχόμενη βδομάδα το Συνέδριο θα εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους λαούς που θα αντισταθούν σ' αυτή την επίσκεψη.

Αναφορικά με το γιατί επιλέχτηκε η Αθήνα για τη διεξαγωγή του τόνισε πως το φιλειρηνικό κίνημα της Ελλάδας είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη και πως η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης αποτελεί σε όλη την Ευρώπη ένα σύμβολο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν 80 αντιπροσωπείες κινημάτων ειρήνης από 17 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν για τη μαζικότητά τους αυτές της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, ενώ θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής: Σήμερα Παρασκευή, έναρξη στις 5μ.μ., με χαιρετισμούς και εισήγηση. Αύριο Σάββατο, έναρξη στις 10π.μ. και λήξη των εργασιών στις 7μ.μ., την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Ο πόλεμος στα Βαλκάνια και η υπόθεση Μιλόσεβιτς», ενώ στις 4.30 το απόγευμα οι αντιπρόσωποι θα αναχωρήσουν για την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου θα ενωθούν με τους μαραθωνοδρόμους και να περπατήσουν μαζί τους έως το Σύνταγμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των λαών (2009-04-05 00:00:00.0)
Λευτεριά στον Μιλόσεβιτς! (2003-11-06 00:00:00.0)
Συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης (2001-06-09 00:00:00.0)
Φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση (1999-03-21 00:00:00.0)
Παγκόσμιος συντονισμός (1997-05-25 00:00:00.0)
Ο πλούσιος απολογισμός παρακαταθήκη για αγωνιστική συνέχεια (1997-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ