Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Ορ. Κολοζώφ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η διήμερη περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ στη Ζάκυνθο, όπου είχε τη δυνατότητα από κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο, να συζητήσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων, αλλά και να αναπτύξει την πρόταση του Κόμματος για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

Πρώτος σταθμός στη χτεσινή περιοδεία αποτέλεσε η επίσκεψη στο χώρο δουλιάς του Συνδέσμου Καθαριότητας του Νομού Ζακύνθου. Στο Σύνδεσμο Καθαριότητας ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς ιδιοκτησίας, μοναδικό στη χώρα, που έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζουν συνέχεια με τον εφιάλτη της ανασφάλειας την επόμενη μέρα. Και αυτό γιατί ο Σύνδεσμος Καθαριότητας δημιούργησε το καλοκαίρι του 1995 μια Ανώνυμη Εταιρία, την Επιχείρηση Καθαριότητας Νομού Ζακύνθου, όπου εξανάγκασε το προσωπικό (80 άτομα περίπου) που απασχολούνταν έως τότε στο Σύνδεσμο να προσληφθεί στην Ανώνυμη Εταιρία με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Εκτοτε όλες οι εργασίες -- βάσει προγραμματικής σύμβασης -- εκτελούνται από την επιχείρηση, ενώ ο Σύνδεσμος σήμερα απασχολεί έναν και μόνο υπάλληλο. Παράλληλα, για την ίδια δουλιά υπάρχει στους εργαζόμενους διαφορετική αμοιβή. Αλλοι αμείβονται με την κατώτατη συλλογική σύμβαση εργασίας κι άλλοι με τη σύμβαση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, με αποτέλεσμα η διαφορά του μισθού να ξεπερνά τις 60 και 70 χιλιάδες δραχμές. Επίσης, εργάζονται άτομα με ορισμένο χρόνο εργασίας (Πρόγραμμα ΟΑΕΔ) καθώς κι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, τα οικονομικά ελλείμματα που δημιουργούνται δεν καλύπτονται και η διοίκηση καταφεύγει στη λύση της δανειοδότησης από τράπεζα. Αλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν για το μήνα Απρίλη, ενώ τους χρωστούν επιδόματα από πέρσι.

Το στέλεχος του Κόμματος υποσχέθηκε από την πλευρά του πως θα προωθήσει το θέμα άμεσα μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, όπου αναπτύχθηκε ζωηρός διάλογος και πλούσιος προβληματισμός σχετικά με την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την κατάσταση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Για το Ασφαλιστικό ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε πως η κυβέρνηση μετά την περσινή μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων, επανέφερε φέτος τις ίδιες σχεδόν αντιασφαλιστικές προτάσεις με άλλο περιτύλιγμα. Αλλωστε, η κατεύθυνση του κεφαλαίου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε καθυστέρηση, προκειμένου να απαλλαγεί από τα «βαρίδια», όπως ονομάζει τις εργατικές κατακτήσεις, ενώ η φιλοσοφία που το διέπει αυτή τη στιγμή συμπυκνώνεται στην πρόταση: «Ο εργαζόμενος παίρνει ένα μισθό. Με αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και τα γηρατειά του».

Για τις εκλογές στην ΤΑ επισήμανε πως ως ΚΚΕ θα στηρίξουμε εκείνους που θα έρθουν σε ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Για παράδειγμα, σημείωσε, δεν μπορεί σε μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία, ο δήμαρχος να σφυρίζει αδιάφορα. Το καθήκον του είναι να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα που θα προκαλέσει μια εναλλακτική πρόταση, αυτή της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου που θα στοχεύει στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και θα εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα λαϊκής οικονομίας προς όφελος του λαού. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του λαού, κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ, κι όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί από τα δεσμά της κυρίαρχης πολιτικής, που τον καταδικάζει στην ανέχεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεπαρκής ο αριθμός καθαριστριών στα σχολεία (2021-08-25 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για να υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό στην καθαριότητα (2020-05-28 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες η διαχείρισή τους (2010-12-22 00:00:00.0)
Απλήρωτοι για μήνες (2006-07-22 00:00:00.0)
Απλήρωτοι και με το φόβο να βρεθούν στο δρόμο (2006-05-20 00:00:00.0)
Και απολύει και δεν πληρώνει (2004-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ