Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Απαιτείται ξεκάθαρη απάντηση από τον πρωθυπουργό

Σήμερα συζητιέται στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον Κ. Σημίτη

Ασφαλίτης σε διατεταγμένη υπηρεσία, έγινε αντιληπτός ενώ παρακολουθούσε τη σύσκεψη της ΕΣΑΚ στις 1/10/1997
Ασφαλίτης σε διατεταγμένη υπηρεσία, έγινε αντιληπτός ενώ παρακολουθούσε τη σύσκεψη της ΕΣΑΚ στις 1/10/1997
Σήμερα συζητιέται στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό για τα απανωτά κρούσματα αστυνομικής παρακολούθησης εκδηλώσεων ή κινητοποιήσεων, που έχουν παρατηρηθεί τελευταία. Στην Επίκαιρη αυτή Ερώτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε τα παρακάτω:

«Η ύπαρξη και λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης, εκφοβισμού και υπονόμευσης του συνδικαλιστικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, που αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά με τον εντοπισμό αστυνομικών με πολιτική περιβολή, οι οποίοι παρακολουθούσαν και προσπάθησαν να εισέλθουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία προς την Αμερικανική και Ισραηλινή Πρεσβεία.

Το περιστατικό αυτό είναι το πιο πρόσφατο από μια μεγάλη σειρά παρόμοιων περιστατικών και ασφαλώς συνδέονται με τη γενικότερη αναπροσαρμογή των Σωμάτων Ασφαλείας, των φανερών και κρυφών κατασταλτικών μηχανισμών, η οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποδείξεων των ΗΠΑ - NATO.

Σε κάθε περίπτωση, τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι δήθεν η παρακολούθηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων δεν αποτελεί αντικείμενο της ΕΛ.ΑΣ. Το αντίθετο συμβαίνει. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, αφού επιτρέπει την αναβίωση μηχανισμών όπως το διαβόητο «συνδικαλιστικό της Ασφάλειας» ή/και τη δημιουργία νέων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να διαλυθούν όλοι οι μηχανισμοί παρακολούθησης και υπονόμευσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος που δρουν στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία πρέπει να εκδημοκρατιστούν και να αναπροσανατολίσουν τη δράση τους στην κατεύθυνση πάταξης της εγκληματικότητας».

Απανωτά κρούσματα

Στο φόντο της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, χρήσιμο είναι να παραθέσουμε, ενδεικτικά, ορισμένα κρούσματα αστυνομικής παρακολούθησης πολιτικών - κοινωνικών εκδηλώσεων ή κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια:

3-5-1996:

Τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά εισήλθαν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και επιχείρησαν να παρακολουθήσουν τη συνέλευση των απεργών του Καπνεργοστασίου ΚΕΡΑΝΗΣ, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα παρακολουθούσαν την κινητοποίηση, που έκαναν οι εργαζόμενοι έξω από το εργοστάσιο ενάντια στις απολύσεις.

16-9-1997:

Ενστολος αστυνομικός εμφανίστηκε σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ Κλάδων Ενδυσης, η οποία γινόταν σε αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Οταν εκδιώχτηκε από τη σύσκεψη, παρέμεινε και παρακολουθούσε την είσοδο του κτιρίου σε ολόκληρη τη διάρκεια της σύσκεψης από το απέναντι πεζοδρόμιο.

1-10-1997:

«Συνελήφθη» επ' αυτοφώρω αστυνομικός με πολιτικά που παρακολουθούσε σύσκεψη της ΕΣΑΚ σε αίθουσα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης, στο οποίο υπηρετούσε ο συγκεκριμένος αστυνομικός, εξήγησε ότι η Κρατική Ασφάλεια είχε στείλει έγγραφο στο Τμήμα, στο οποίο αναφερόταν: «Η ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Ηπειρωτών. Παρακαλώ προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες».

27-5-1998:

Αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν μέσα από τη Βουλή διαδήλωση που γινόταν στα πλαίσια 24ωρης απεργίας. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι «εδώ και καιρό η αστυνομία βιντεοσκοπεί ορισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις».

20-10-1999:

Αστυνομικός με πολιτικά (ο οποίος μάλιστα διέθετε και ταυτότητα φωτορεπόρτερ από γνωστό πρακτορείο) βιντεοσκοπούσε απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων. Οπως αποκαλύφθηκε, στην ίδια βιντεοκασέτα ήταν βιντεοσκοπημένη και προηγούμενη διαδήλωση των οικοδόμων, που είχε πραγματοποιηθεί στις 9-9-1999.

20-10-1999:

Αστυνομικοί με πολιτικά βρισκόταν μέσα στην πανοικοδομική συγκέντρωση που γινόταν στην Πάτρα. Οταν εκδιώχτηκαν από τη συγκέντρωση, συνέχισαν να παρακολουθούν τους συγκεντρωμένους οικοδόμους από απέναντι.

Αρχές Μαρτίου 2000:

Αστυνομικός με πολιτικά παρακολουθούσε τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων Κιλκίς, η οποία είχε εορταστικό χαρακτήρα, καθώς μοιράζονταν δώρα σε παιδιά οικοδόμων. Ηταν το δεύτερο περιστατικό σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αφού λίγους μήνες πριν αστυνομικοί εντοπίστηκαν να παρακολουθούν τη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, η οποία είχε καθαρά συνδικαλιστικό περιεχόμενο.

26-9-2000:

Δύο άντρες του Τμήματος Ασφαλείας Ελευσίνας εντοπίστηκαν να παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, που γινόταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας με τη συμμετοχή Δημάρχων, Κοινοταρχών και δεκάδων εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι δύο αστυνομικοί προσήλθαν στην αίθουσα και εξηγώντας ότι εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία απαίτησαν να μάθουν τι αποφάσισε η Επιτροπή.

17-1-2001:

Από τηλέφωνο γραφείου της Υποδιεύθυνσης Δημόσιας Τάξης, αστυνομικό όργανο προσποιούμενο το δημοσιογράφο επιχείρησε να πληροφορηθεί από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τις ακριβείς ημερομηνίες των κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη ημέρα μετά από σύσκεψη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ.

19-1-2001:

Αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το κτίριο του Σαρακάκη στο ΤΕΙ Αθήνας, την ώρα που πραγματοποιούνταν εκδήλωση του ΚΚΕ. Κατά την έξοδό τους τέσσερα μέλη της ΚΝΕ αντίκρισαν έναν αστυνομικό με πολιτική περιβολή που κρατούσε πολυβόλο. Αφού έλεγξε τις ταυτότητες των τεσσάρων νέων, απαίτησε να τον ακολουθήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα προφασιζόμενος αναγνώριση στοιχείων. Ο ίδιος αρνήθηκε πεισματικά να δώσει το δικό του όνομα (έδωσε μόνο τον κωδικό του: Κ615) και μετά την αντίδραση των μελών της ΚΝΕ έφυγε από το χώρο με το αυτοκίνητό του, το οποίο έφερε αριθμό κυκλοφορίας ΥΟΙ 9407.

15-3-2001:

Αστυνομικοί διενεργούσαν έλεγχο ταυτοτήτων στην κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συνεδρίασης το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο αστυνομικός έλεγχος γινόταν ακόμα και σε μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.

2-4-2001:

Δύο αστυνομικοί του Σώματος Ειδικών Φρουρών εμφανίστηκαν σε σύσκεψη στο δώμα του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, όπου γινόταν σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων του Ιδρύματος. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι βρίσκονταν έξω από το Νοσοκομείο με εντολή της υπηρεσίας τους και ανέβηκαν στο δώμα, προκειμένου να ρωτήσουν πότε θα τελειώσει η σύσκεψη.

Αρχές Ιούλη 2001:

Αστυνομικοί επισκέφτηκαν την κατοικία στελέχους του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ζητώντας να μάθουν αν και πόσοι διαδηλωτές από το Νομό Μαγνησίας θα μεταβούν στο Στόμιο Λάρισας για το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που οργάνωσε η ΚΝΕ (7-8/7/2001).

4-7-2001:

Αστυνομικός της Ασφάλειας τηλεφώνησε στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ιωαννίνων του ΚΚΕ και ζήτησε να πληροφορηθεί αν και πόσοι διαδηλωτές από το Νομό θα μεταβούν στο Στόμιο Λάρισας για το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που οργάνωσε η ΚΝΕ (7-8/7/2001).

5-7-2001:

Αστυνομικός της Ασφάλειας τηλεφώνησε στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ημαθίας του ΚΚΕ στη Βέροια και ζήτησε να πληροφορηθεί πόσοι διαδηλωτές από το Νομό και με ποιο μέσο θα μεταβούν στο Στόμιο Λάρισας για το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που οργάνωσε η ΚΝΕ (7-8/7/2001).

25-9-2001:

Δύο άντρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και απαίτησαν να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα. Η έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών ανάγκασε τους δύο αστυνομικούς να βγουν από το κτίριο, αλλά παρέμειναν στο απέναντι πεζοδρόμιο μέχρι το τέλος της σύσκεψης.

6-12-2001:

Ανδρες της Κρατικής Ασφάλειας προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για να πληροφορηθούν τον αριθμό, το ποιόν και τα ονόματα των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως. Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο καθορισμός της παραπέρα αγωνιστικής στάσης για την αντιμετώπιση της καταπάτησης του πάρκου από τον ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΑ Μ. Κυριακού.

10-4-2002:

Εντοπίστηκε αστυνομικός στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας την ώρα που το Σωματείο Αποκλειστικές Νοσοκόμες πραγματοποιούσε απεργιακή γενική συνέλευση.

Ολα τα παραπάνω, ενδεικτικά αναφερόμενα, κρούσματα επιβάλλουν στον πρωθυπουργό να δώσει σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση - και όχι γενικόλογη ή με υπεκφυγές - στα σοβαρά ερωτήματα που έχει θέσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιο χαφιεδισμού και τρομοκρατίας (2008-01-27 00:00:00.0)
Μονόδρομος η προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων (2005-12-28 00:00:00.0)
Κυβερνητική ανοχή στον αυταρχισμό (2005-12-03 00:00:00.0)
Πολιτικές οι ευθύνες για την παρακολούθηση του συνδικαλιστικού κινήματος (2002-04-16 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικές πρακτικές της Αστυνομίας (2001-10-04 00:00:00.0)
Οταν ο χαφιεδισμός συλλαμβάνεται... (2001-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ