Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κυβερνητική ανοχή στον αυταρχισμό
  • Ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρ. Μαρκογιαννάκης, κάλυψε ουσιαστικά την παρακολούθηση σύσκεψης του ΠΑΜΕ από αστυνομικούς
  • Αντ. Σκυλλάκος: Τέτοια κρούσματα οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια

Οι δύο ασφαλίτες, «πιασμένοι στη φάκα», προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Οι δύο ασφαλίτες, «πιασμένοι στη φάκα», προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Απεγνωσμένη προσπάθεια να δικαιολογήσει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, όπως αυτός εκφράστηκε με την παρακολούθηση σύσκεψης του ΠΑΜΕ από οπλισμένους αστυνομικούς με πολιτικά, έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου επιχείρησε να εμφανίσει το αντιδημοκρατικό περιστατικό ως μεμονωμένο, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι οι αστυνομικοί είχαν πάει εκεί με εντολή της υπηρεσίας τους. Είπε συγκεκριμένα ότι οι δύο αστυνομικοί είχαν εντολή «να κάνουν μια επιτήρηση γιατί όταν έχουμε τέτοιες συγκεντρώσεις μπορεί ενδεχομένως να έχουμε παρείσφρηση ανθρώπων ή να έχουμε συγκεντρώσεις που εάν δε λάβουμε μέτρα και γίνουν επεισόδια, θα είμαστε κατηγορούμενοι γιατί δε λάβαμε μέτρα. Διακριτικά, λοιπόν, από απόσταση, πρέπει να γίνεται μια επιτήρηση του χώρου εάν υπάρχει πρόβλημα και τίποτα περισσότερο».

Το πώς είναι δυνατόν να γίνουν επεισόδια σε μία κλειστή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΜΕ είναι κάτι που μόνο ο υφυπουργός μπορεί να φανταστεί.

Κατά τον Χρ. Μαρκογιαννάκη οι δύο αστυνομικοί από «απειρία ή ακόμα και δόλο» έκαναν το λάθος να ανέβουν στην αίθουσα της σύσκεψης και για την ενέργειά τους αυτή διενεργείται ήδη ΕΔΕ. Ο υφυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι «δεν ήταν σωστό» να αφοπλιστούν από τους συνδικαλιστές οι αστυνομικοί! Δε δίστασε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον Αντ. Σκυλλάκο, να ισχυριστεί ότι η καταγγελία για αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με το συγκεκριμένο περιστατικό, δείχνει ότι «διακατέχεστε από σύνδρομα παρωχημένων εποχών»!

Τους ισχυρισμούς του υφυπουργού κατέρριψε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία των αστυνομικών δεν ήταν σε μια δημόσια συνάθροιση σε ελεύθερο χώρο, αλλά σε μία σύσκεψη στο δεύτερο όροφο του Συνδικάτου Οικοδόμων. Οι αστυνομικοί, είπε, άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα, και τόνισε: «Τι έπρεπε να κάνουν οι συνδικαλιστές; Να πουν "σας παρακαλούμε περάστε έξω";».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το κύριο θέμα είναι πως παρακολουθούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι μόνο σήμερα αλλά, όπως αποκάλυψε και ο «Ριζοσπάστης», και επί ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω, είπε, αν είναι το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας ή αν έχει ανατεθεί στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα».

Σχολιάζοντας τα περί μεμονωμένου περιστατικού ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις παρακολούθησης κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. «Στη Χαλκηδόνα, είπε, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων βρισκόταν με μία ντουντούκα καταγγέλλοντας μια απόλυση έξω από σούπερ μάρκετ. Ενας από τους διαμαρτυρόμενους που ήταν μπροστά στην πόρτα, ήταν ο διοικητής του τμήματος με πολιτικά, ο οποίος παρίστανε τον πελάτη. Οταν ρωτήθηκε έλεγε ότι δεν είναι αστυνομικός αλλά αναγκάστηκε να το παραδεχτεί όταν τον έπιασαν και είπε ότι τον κάλεσε ο εργοδότης.

Σε άλλη περίπτωση στελέχη του ΚΚΕ στην Κέρκυρα συνελήφθησαν γιατί κάθονταν δίπλα από τους λιμενικούς που έκαναν κατά άσχημο τρόπο σωματική έρευνα σε κάποιους.

Στην Αργυρούπολη στο εκεί ΙΕΚ ο σχολάρχης τηλεφώνησε ότι κάποιοι διατάρασσαν την οικιακή ειρήνη. Αυτοί ήταν οι συνδικαλιστές του σωματείου των σπουδαστών του ΙΕΚ που είχαν εκλογές, οι αστυνομικοί τους έπιασαν και τους κράτησαν στο Τμήμα για τέσσερις ώρες».

Τα παραπάνω περιστατικά, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, δείχνουν ότι υπάρχουν σαφείς εντολές και αυτό φαίνεται και από την καταγγελία που έκαναν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ότι οι δύο συγκεκριμένοι συνάδελφοί τους είχαν εντολή να πάνε στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Καταλήγοντας είπε ότι αυτά τα κρούσματα πρέπει να τελειώσουν γιατί οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Την παρουσία της Αστυνομίας σε συνδικαλιστικές συσκέψεις καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), με ανακοίνωσή της.

«Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η συνδικαλιστική δράση, οι διαδικασίες και οι συσκέψεις των εργαζομένων και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης παρακολούθησης και ελέγχου από την πλευρά της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτές οι δραστηριότητες της Αστυνομίας παραπέμπουν σ' ένα σκοτεινό παρελθόν, αποτελούν εφαρμογή στην πράξη των τρομονόμων και της πολιτικής του αυταρχισμού και καταστολής του κινήματος των εργαζομένων και κάθε φωνής και ενεργητικής αντίστασης στη νέα τάξη πραγμάτων των ιμπεριαλιστών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ