Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Η κυπριακή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις της λεγόμενης νεκρής ζώνης στην περιοχή της οδού Λήδρας στη Λευκωσία από τα τουρκικά στρατεύματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Εδώ και μέρες τα κατοχικά στρατεύματα προωθούνται με νέα φυλάκια και περιπολίες εντός της «νεκρής ζώνης» στη Λευκωσία, παραβιάζοντας το στάτους κβο, όπως διαμορφώθηκε από το '74 κι ύστερα.

Ο Γ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι το θέμα των παραβιάσεων στη «νεκρή ζώνη» αναμένεται να τεθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ή εκπρόσωπό του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη βδομάδα, κατά τη συζήτηση της έκθεσης του Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Συμπλήρωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την καλή της θέληση για συζήτηση του θέματος και με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Σπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, μόλις αυτός επιστρέψει στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή λόγω των σχεδιασμών του τουρκικού στρατού, ο οποίος προχώρησε στην κατασκευή γέφυρας στο επίμαχο σημείο, ενώ γίνονταν ήδη συζητήσεις για επίπεδη διάβαση και προκειμένου να λειτουργήσει επίσημα δίοδος προς τα κατεχόμενα. Η ενέργεια αυτή, είπε, αποτελεί παραβίαση του «στάτους κβο» και δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης.

Απάντηση στις ΗΠΑ

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, για τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε σχέση με τα όσα γίνονται οδό Λήδρας. Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι απολύτως ακριβή.

Η αμερικανική πρεσβεία είχε ισχυριστεί ότι είναι παραπλανητική η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να καταδικάσουν τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή της οδού Λήδρας ως παραβίαση της «νεκρής ζώνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ