Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται οι στρατιώτες «μερικής απασχόλησης»

Σε εφαρμογή τίθεται ο θεσμός των οπλιτών μερικής απασχόλησης, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού η προκήρυξη για την πρόσληψη 1.100 Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) στο Στρατό Ξηράς. Πρόκειται για νέους μέχρι 35 χρόνων, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που θα προσλαμβάνονται και θα κατατάσσονται σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής τους για ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο.

Η πρόσληψη που προκηρύχτηκε έχει πιλοτικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη που γίνεται στο πλαίσιο του νεοσύστατου θεσμού. Ετσι προβλέπεται η πιλοτική του εφαρμογή με προσλήψεις διάρκειας ενός μήνα, σε Εβρο, Λέσβο, Νευροκόπι Δράμας και Κάλυμνο. Από τους 1.100 που θα προσληφθούν οι 470 θα καταταγούν στις Ειδικές Δυνάμεις στις περιοχές Φιλιατών Θεσπρωτίας, Δελβινακίου και Κόνιτσας Ιωαννίνων, Αργους Ορεστικού Καστοριάς, Αμύνταιου Φλώρινας και Εδεσσας Πέλλας.

Η πρόσληψη των ΕΦΥΕΣ, που υπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας μισθοφορικής σχέσης των νέων με τις Ενοπλες Δυνάμεις και λειτουργεί στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των στρατιωτών θητείας από επαγγελματίες οπλίτες, όπως επίσης και στη στρατιωτικοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ευρύτερα. Εξάλλου, ο θεσμός των ΕΦΥΕΣ θα λειτουργεί συμπληρωματικά στους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της δύναμης του στρατεύματος. Ολα αυτά, μάλιστα, ενώ την ίδια ώρα η στρατιωτική θητεία των νέων διαρκώς υποβαθμίζεται και σε επίπεδο αμυντικού δόγματος εγκαταλείπεται η έννοια υπεράσπισης των συνόρων και οι Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται όλο και πιο ενεργά στους νεοταξικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ