Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Τύπος για τη Διεθνή Συνάντηση

Οι εφημερίδες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), «ΠΡΑΒΝΤΑ» και «ΣΟΒΙΕΤΣΚΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ» («Σοβιετική Ρωσία»), αφιέρωσαν σημαντικό τμήμα των σελίδων τους στη Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 18 με 20 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Στις δύο εφημερίδες δημοσιεύτηκε η Ανακοίνωση της Συνάντησης για τα ΜΜΕ, καθώς επίσης η ομιλία του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου του ΚΚΡΟ, όπως επίσης η επιστολή που απεύθυναν τα ΚΚ προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν, ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Μαυσωλείου του Λένιν, αλλά και η επιστολή προς τον Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενάντια στον αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που ετοιμάζουν κύκλοι της.

Επίσης, η «ΣΟΒΙΕΤΣΚΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ» δημοσίευσε εκτενές άρθρο για τη δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως και ρεπορτάζ από τη Διεθνή Συνάντηση και τη συμμετοχή σ' αυτήν του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 19/11 η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ένα επίσης εκτενές ρεπορτάζ του Β. Τετιόκιν, μέλους της ΚΕ του ΚΚΡΟ, για την πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία.

«Οχι» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Σημαντική είναι επίσης και η προβολή που έκαναν τα ΜΜΕ της Λευκορωσίας, στη διεξαγωγή και στα αποτελέσματα της Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ και στη συμμετοχή της Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας. Τα λευκορώσικα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν μάλιστα σχετικό τηλεγράφημα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας «ΜΠΕΛΤΑ», που ιδιαίτερα αναφερόταν στο κείμενο αλληλεγγύης με τη Λευκορωσία και κατά των ξένων πιέσεων που δέχεται αυτή και το οποίο υπέγραψαν δεκάδες κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα.


Οπως σημειωνόταν στο κείμενο «τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν την πίεση κατά της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, με στόχο την ανατροπή της ηγεσίας αυτής της χώρας και της δημιουργίας ενός ακόμη καθεστώτος "μαριονέτας". Για τους σκοπούς αυτούς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν μεθόδους που ήδη έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ. Λόγος γίνεται για τη χρήση οικονομικών εκβιασμών και διεθνών μέτρων, πολιτικής και διεθνούς πίεσης, και στη συνέχεια χρήση στρατιωτικής επέμβασης». Στο κείμενο εκφραζόταν η απαίτηση να σταματήσει η ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και να δοθεί στο λαό της χώρας η δυνατότητα μόνος του να καθορίσει το δρόμο ανάπτυξής του.

Στο γερμανικό Τύπο

«Συζητήσεις, καμπάνιες και δράσεις». Με αυτό τον τίτλο και τον υπότιτλο «Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων συζήτησε για πρωτοβουλίες κατά του ιμπεριαλισμού και του νεοφιλελευθερισμού, η εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ» δημοσίευσε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Χάικε Σράιντερ. Γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Η διάσκεψη αυτή σε αντίθεση με το μοντέλο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι μια πλατφόρμα για κοινές πρωτοβουλίες με διαφύλαξη της οργανωτικής και ιδεολογικής ανεξαρτησίας των κομμάτων. Για τη διάσκεψη, που γίνεται εδώ και εφτά χρόνια υπό την αιγίδα του φιλοξενούντος ΚΚΕ, αποφάσισε αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά μια επιτροπή προετοιμασίας από 20 κόμματα. Μετά από μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων έγιναν στη συνάντηση προτάσεις για συγκεκριμένες καμπάνιες και πρωτοβουλίες. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η αποστολή διεθνών μπριγάδων στην Κούβα, στη Βενεζουέλα όπως επίσης η δραστήρια υποστήριξη δραστηριοτήτων κατά της επιδιωκόμενης από τις ΗΠΑ Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου. Πρόκειται επίσης να ξεκινήσει καμπάνια για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών φυλακισμένων στις ΗΠΑ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες κατά των σχεδίων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κατά του ΝΑΤΟ και την απόσυρση όλων των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ. Προτείνονται κοινές δράσεις με τα κομμουνιστικά κόμματα των πιο φτωχών ηπείρων στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης στην Αφρική. Πέρα από αυτά προτείνονται περιφερειακές διασκέψεις για την επεξεργασία μιας αντι - ΕΕ στρατηγικής.

Στη διάσκεψη πήραν μέρος τελικά 73 κόμματα και μετείχε για πρώτη φορά το ΚΚ Κίνας σαν κόμμα παρατηρητής. Παρότι η διάσκεψη ήταν προσανατολισμένη στο σοσιαλισμό σαν μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό και τουλάχιστον μερικά από αυτά τα κόμματα καταδικάζουν το ΚΕΑ ως ρεφορμιστικό μπλοκ προσηλωμένο στο σύστημα, πήραν μέρος και μερικά κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο ΚΕΑ, ανάμεσα στα οποία και το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ