Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ευρύ αντιιμπεριαλιστικό πρόγραμμα δράσης

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΣΕ μετά τη συνεδρίασή της στην Κούβα στις 11-12 του Νοέμβρη

Πολλές και ποικίλες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Στο στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα τον χρόνο που πέρασε
Πολλές και ποικίλες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Στο στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα τον χρόνο που πέρασε
Δόθηκε στη δημοσιότητα το ανακοινωθέν της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που συνεδρίασε στην Κούβα στις 11 και 12 του Νοέμβρη του 2005. Το κείμενο του ανακοινωθέντος είναι το παρακάτω:

«Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ολοκλήρωσε τις εργασίες της συνεδρίασής της που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 του Νοέμβρη του 2005 στην Αβάνα και αφού αξιολόγησε την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος σε όλο τον κόσμο, τη διεθνή κατάσταση, τα μέτωπα πάλης και τις νέες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, το Μάρτη του 2005, κατέληξε στην παρακάτω ανακοίνωση:

Η Γραμματεία διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι πρωτοβουλίες και η δράση του ΠΣΕ αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο, με την ανάμειξη και την ενεργό συμμετοχή κινημάτων ειρήνης και άλλων φορέων σε πλήθος χωρών. Η δύναμη του ΠΣΕ αυξάνεται σε πολλές περιοχές με τη δουλιά που κάνουν τα μέλη του και πολλές άλλες φιλικά προσκείμενες οργανώσεις.

Την περίοδο που εξετάζουμε, οι αγώνες λαών και χωρών έχουν ενταθεί κατά αυτής της πολιτικής του πολέμου και της κατοχής. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν στις 18-19 του Μάρτη του 2005 με αφορμή τη συμπλήρωση των 2 χρόνων από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο Ιράκ έδωσαν νέα ώθηση στην αντίσταση των λαών, παρά το σχετικά μικρότερο αριθμό κόσμου σε αυτές. Εκατομμύρια φιλειρηνιστών διαδήλωσαν ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Σε πολλές χώρες τα μέλη του ΠΣΕ ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση των κινητοποιήσεων και στην απαίτηση για την άνευ όρων απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Στηρίζουμε την αντίσταση που προβάλλει ο ιρακινός λαός για την απελευθέρωση της χώρας του από την κατοχή και για το δικαίωμα να καθορίζει μόνος το μέλλον του. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξάνει συνεχώς την ένταση στην περιοχή με τις απειλές που εξαπολύει ενάντια στη Συρία και στο Ιράν καθώς και με τη συνεχιζόμενη κατοχή του Αφγανιστάν.

Εξήντα χρόνια πριν, η ανθρωπότητα εναπέθεσε τις ελπίδες της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως υποστηρικτή και προστάτη της παγκόσμιας ειρήνης. Σήμερα, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της εκμετάλλευσης του ΟΗΕ και της χρησιμοποίησής του για τα συμφέροντα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, που προέκυψε μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις παρασκηνιακά, έχει στόχο την προσαρμογή του ΟΗΕ στη σημερινή νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Παρά τη βασική συμφωνία των ισχυρών κρατών, εκφράστηκαν διαφωνίες σχετικά με βασικές κατευθύνσεις, πράγμα το οποίο έδειξε πως δεν μπόρεσαν να περάσουν τελικά όλες οι αντιδραστικές τροποποιήσεις που προτάθηκαν, ειδικά από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, επισημαίνουμε, με σοβαρή ανησυχία, πως αρκετές από τις τροποποιήσεις αυτές υιοθετήθηκαν και άνοιξε ο δρόμος για να γίνει ο ΟΗΕ ακόμα πιο αντιδραστικός. Το ΠΣΕ καταδικάζει τις αρνητικές αυτές τάσεις που δεν ανταποκρίνονται στη θέληση των λαών όπως επίσης εκφράστηκε από την ίδια τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η βασική στρατηγική, που ακολουθήθηκε ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ήταν να πιέσουν για αλλαγές που άμεσα ή έμμεσα θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις να υιοθετήσουν τα Ηνωμένα Εθνη μια επιθετική πολιτική και να μοιραστούν και την ευθύνη της. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την πολιτική του πολέμου και των επεμβάσεων. Τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα, προσπάθησαν να εισαγάγουν στον ΟΗΕ το ΝΑΤΟ ως μηχανισμό ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, μια νέα γενικευμένη επίθεση προετοιμάζεται από το κεφάλαιο παγκόσμια, με σκοπό την αφαίρεση των όποιων εργατικών κατακτήσεων έχουν ακόμα απομείνει. Προωθείται πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις ευρείας κλίμακας στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, προκειμένου να έχουν το "πάνω χέρι" τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, αναμένεται να γίνει μια νέα προσπάθεια το Δεκέμβρη στο Χονγκ-Κονγκ στη συνάντηση του ΠΟΕ.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία και στην Ολλανδία και είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη της "Συνταγματικής Συνθήκης", πράγμα που αποδεικνύει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των λαών ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ παρακολούθησε με ικανοποίηση την αυξανόμενη αντίσταση του λαού της Λατινικής Αμερικής και χαιρετίζει τη μαζική αντισύνοδο του λαού της Αργεντινής καθώς και τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Βραζιλία. Το ΠΣΕ εκφράζει ξανά την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας κατά του αποκλεισμού και των επεμβάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή και απαιτεί την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας μια νέα παγκόσμια καμπάνια ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις, από την Κούβα, και μετά την επιτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης στην Αβάνα, στις 7-10 του Νοέμβρη, το ΠΣΕ καταγγέλλει την παράνομη κατοχή από τις ΗΠΑ του Γκουαντάναμο, εθνικά κυρίαρχη περιοχή της Κούβας, που μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ συζήτησε και επεξεργάστηκε ένα πλάνο δράσης για το προσεχές διάστημα (εκδηλώσεις του ΠΣΕ και ευρύτερες). Ακολουθούν τα βασικά σημεία:

-- 2-4 του Δεκέμβρη, Γερμανικό Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης στο Κάσελ, Γερμανία

-- 24-29 του Γενάρη 2006, Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ Αμερικής, Καράκας-Βενεζουέλα

-- 1-2 του Φλεβάρη 2006, Κινητοποιήσεις κατά της Συνόδου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ, Μόναχο, Γερμανία (3η συνάντηση προοδευτικών αξιωματικών εν αποστρατεία, σε συνεργασία με το Γερμανικό Συμβούλιο Ειρήνης)

-- 25-26 του Φλεβάρη 2006, Μεσογειακό και Βαλκανικό Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων, Σούδα, Ελλάδα (σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ)

-- 15-18 του Μάρτη 2006, Φόρουμ (Αμερικής και Καραϊβικής) για την Παγκόσμια Ειρήνη, Χερέντια, Κόστα Ρίκα (σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα και το Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη)

-- 21-23 του Μάρτη 2006, Περιφερειακό Συνέδριο του ΠΣΕ, Αμερική, Δομινικανή Δημοκρατία (σε συνδυασμό με την 20ή επέτειο της Δομινικανής Ενωσης Δημοσιογράφων για την Ειρήνη)

-- Τέλος Μάρτη 2006, Ευρωπαϊκό Συνέδριο κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων Μαδρίτη, Ισπανία (σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση του ΠΣΕ και σε συνεργασία με την OSPAAAL, Ισπανία)

-- Απρίλης-Μάης 2006, Συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ στη Βραζιλία (σε συνδυασμό με τοπική πρωτοβουλία της CEBRAPAZ)

-- Ιούνης 2006, Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης, Βανκούβερ, Καναδάς (σε συνεργασία με το Καναδικό Κογκρέσο Ειρήνης)

-- Καμπάνια του ΠΣΕ κατά της αντιδραστικής αλλαγής του χαρακτήρα του ΟΗΕ και του Καταστατικού του Χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ