Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αποφασιστικό χτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα

Θα πληρώνουμε για το φακέλωμά μας και τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για τις διαφημιστικές ανάγκες του κεφαλαίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριας μας, Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Υπέρ της εγκατάστασης του «Μεγάλου Αδερφού» στη ζωή μας, ψήφισε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, χτες στις Βρυξέλλες. Το χτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιχειρείται είναι αποφασιστικό, μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν χτες οι υπουργοί Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, για τη διατήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υιοθετώντας τη διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από έξι μήνες και πάνω, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να εξαντλήσουν τα περιθώρια αυστηρότητάς τους, το Συμβούλιο νομιμοποιεί το φακέλωμα υπό το μανδύα της τρομοκρατίας.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης, με γνώμονα την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία και υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του ευρωβουλευτή, Σταύρου Λαμπρινίδη, αποφάσισαν τη διατήρηση των στοιχείων των κλήσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των αναπάντητων, των γραπτών μηνυμάτων και των επαφών μέσω διαδικτύου, χωρίς να περιλαμβάνεται το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων θα καθορίζεται από την εθνική νομοθεσία, με κατώτατο όριο τους έξι μήνες και φτάνοντας ακόμα και τα 35 χρόνια - όπως πρότεινε η Πολωνία - ή και παραπάνω...


Με τη δημοκρατική κάλυψη του Ευρωκοινοβουλίου, που θα κληθεί να επικυρώσει την απόφασή του στην Ολομέλεια του Γενάρη, τα κράτη - μέλη θα μπορούν να καταρτίσουν έναν κατάλογο «σοβαρών εγκλημάτων», για τα οποία θα γίνεται η χρήση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, με τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, να προσανατολίζεται προς τον πίνακα σοβαρών εγκλημάτων της ΕΕ, για τα οποία ισχύει και το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και... καλύπτει όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με τον Α. Παπαληγούρα αναγνωρίζεται ως θετικό το ότι «η Ελλάδα θα μπορέσει, δήθεν, να περιορίσει μέσω της εθνικής της νομοθεσίας τη διατήρηση των δεδομένων μόνο για σκοπούς έρευνας, διακρίβωσης και δίωξης σοβαρών εγκλημάτων, που η ίδια αποκλειστικά θα προσδιορίσει» καθώς και το ουτοπικό, ότι το ελληνικό κράτος «θα θεσπίσει μέσω της εθνικής νομοθεσίας αποτελεσματικούς περιορισμούς και εγγυήσεις για τη χρήση των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Παράλληλα λόγω του «υπερβολικού κόστους», που έχει η διατήρηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παρέχεται στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους για εμπορικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, η κάθε εταιρία σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ θα μπορεί να συντάσσει «καταλόγους μάρκετινγκ», με τα στοιχεία - όνομα, τηλέφωνο, ηλικία, επάγγελμα κλπ. - των πελατών της, τους οποίους θα πουλά σε επιχειρήσεις, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν, για την προώθηση των προϊόντων τους.

Ακόμα η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους της επιχείρησης αυτής, το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί, ενώ ενός άλλου μέρους η χρηματοδότηση, που επίσης δεν έχει αποφασιστεί, θα γίνεται από τα κράτη - μέλη. Κοινώς θα πληρώνουμε για το φακέλωμά μας και τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και για τις διαφημιστικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Τα κράτη - μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους - μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συναπόφασης, δηλαδή και της τελικής έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο - 18 μήνες για να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία και να ακυρώσουν βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, καταργώντας την αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών.

Οσο για την άποψη του Α. Παπαληγούρα ότι η απόφαση που ελήφθη χτες επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών «να ρυθμίσουν τα σημαντικότερα σχετικά ζητήματα σύμφωνα με τη νομική τους παράδοση και την ευαισθησία που επιδεικνύουν στην επίτευξη του βέλτιστου μείγματος εξυπηρέτησης τόσο του αγαθού της ασφάλειας, όσο και του αγαθού της ελευθερίας», δε βελτιώνει την κατάσταση, καθώς η ουσία παραμένει και το φακέλωμα γίνεται νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ