Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διαφωνεί και ο ΟΗΕ

Σοβαρά ελαττώματα έχει η οδηγία της ΕΕ, για τα ελάχιστα πρότυπα που θα πρέπει να ισχύουν στους 25 για τη χορήγηση ασύλου, η οποία υιoθετήθηκε την Πέμπτη, από την Επιτροπή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που υπογραμμίζει ότι ενδέχεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, καλώντας παράλληλα τα κράτη - μέλη να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Με γραπτή δήλωσή του ο Πίρκο Κούρουλα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Αρμοστείας, επισημαίνει ότι η επίμαχη οδηγία, «πιθανόν να καταστήσει δυσκολότερη την αρμόζουσα εξέταση των αιτήσεων προσφύγων στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την οδηγία επιτρέπεται στους 25 να καθορίζουν ασφαλείς τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, όπου θα μπορούν να στέλνουν όσους ζητούν άσυλο χωρίς οι αιτήσεις τους να έχουν εξεταστεί σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Tύπου της Αρμοστείας, Ρον Ρέντμοντ, «η οδηγία δεν αναφέρει επίσης ρητά ότι όποιος ζητεί άσυλο δεν μπορεί να σταλεί πίσω στη χώρα προέλευσής του ενώ περιμένει το αποτέλεσμα της αίτησής του». Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε τα κράτη - μέλη να μην θέσουν στόχο τους να εφαρμόσουν στην εθνική νομοθεσία τους το κατώτερο κοινό επίπεδο που επιτρέπει η οδηγία και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες εγγυήσεις και υψηλά κριτήρια στο θέμα της προστασίας των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ