Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν ο χαφιεδισμός συλλαμβάνεται...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ενιαίος χώρος ασφάλειας και Δικαιοσύνης». Ετσι φαντάζονται οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ την ενιαία Ευρώπη. Αυτό αποφάσισαν πρόπερσι στη Σύνοδο Κορυφής στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Πριν από αυτό είχαν φροντίσει να προετοιμάσουν το έδαφος με τη συνθήκη του Σένγκεν, την ένταξη της στη συνθήκη του Αμστερνταμ, την ίδρυση της Ευροπόλ. Μετά το Τάμπερε άρχισαν οι διαδικασίες για την ίδρυση Σώματος «ευρωδικαστών».

«Νόμος και τάξη» για τους πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ. Πάντα με αυτόν τον τρόπο, οι κυρίαρχες τάξεις εμφάνιζαν την κατοχύρωση της κυριαρχίας τους στους εξουσιαζόμενους. Για να μη δίνουν περιθώρια αμφισβήτησης της εξουσίας τους. Για να χτυπούν με τη δύναμη της βίας κάθε σκέψη και δράση.

Ο ιστός της αράχνης που έχουν υφάνει, αυτός του «νόμου και της τάξης» είναι για τους «ενοχλητικούς». Αυτούς που δε «βάζουν μυαλό». Που δε θέλουν να είναι υποτακτικοί ή αρεστοί ή δε μένουν μουγκοί σε όσα επιβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων.

Παρακολούθηση και φακέλωμα2222222222222222222222222

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η παρακολούθηση και το φακέλωμα κάθε δραστηριότητας προσώπων, μαζικών φορέων, πολιτικών οργανώσεων που δεν είναι ανεκτά λόγω της οργανωμένης δράσης τους. Το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ήταν χαρακτηριστικό.

Αστυνομικός που παρίστανε το δημοσιογράφο πήρε τηλέφωνο στα γραφεία της στην Αθήνα και ζητούσε λεπτομερείς πληροφορίες. Ισχυρίστηκε ότι εργάζεται στον «Φλας» και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ολα αυτά έγιναν την επόμενη μέρα της σύσκεψης μαζικών φορέων που είχε πραγματοποιήσει η ΕΕΔΥΕ. Ο γενικός της γραμματέας Θ. Παφίλης του απάντησε ότι θα εκδοθεί σχετικό δελτίο. Ομως ο αστυνομικός επέμενε για περισσότερα... Ο δημοσιογράφος, το όνομα του οποίου χρησιμοποίησε ο αστυνομικός, είπε ότι ποτέ δεν είχε επικοινωνήσει με την ΕΕΔΥΕ. Το τηλεφώνημα είχε γίνει μέσα από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής όπου εδρεύει και η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

«Οι ενέργειες αυτές σχετίζονται με τη γενικότερη αντίληψη που καλλιεργείται και που θεωρεί εχθρό το λαό και τις μαζικές του οργανώσεις», είχε δηλώσει ο Θ. Παφίλης. «Συνδέονται με την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας που επιχειρείται από τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και τους υπηρέτες της, για να κάμψει την αντίσταση και τους αγώνες των λαών. Ο ελληνικός λαός μπορεί και από αυτά τα γεγονότα να συμπεράνει τι εννοεί η κυβέρνηση στον τομέα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και τι επιφυλάσσει με την αναθεώρηση του Συντάγματος σ' αυτόν τον τομέα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φωτογραφίες από τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, που είχε οργανώσει το φιλειρηνικό κίνημα, εικονογράφησαν αμερικανικές εκθέσεις για την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Και άλλα περιστατικά

Το συμβάν αυτό «καταδικάστηκε» από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και χαρακτηρίστηκε «άτοπο». Θα τιμωρηθεί δε αυστηρά ο αστυνομικός ο οποίος, μη γνωρίζοντας ότι υπάρχει στα τηλέφωνα η αναγνώριση κλήσεων, υλοποίησε τις διαταγές των προϊσταμένων του με... μη επαγγελματικό τρόπο. Τι μπορεί να σημαίνει η φραστική καταδίκη από τον υπουργό; Οτι θα εκλείψουν τέτοια ή ανάλογα περιστατικά; Τα τελευταία χρόνια τα «άτοπα» στη δράση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς έχουν πληθύνει τόσο, που δεν μπορεί να γίνει καταμέτρησή τους.

Το γεγονός, λοιπόν, δεν ήταν μεμονωμένο ούτε καινούριο. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1999 υπάλληλος της Ασφάλειας βιντεοσκοπούσε απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα. Είχε και ταυτότητα φωτορεπόρτερ, ενώ στη βιντεοκασέτα ήταν γραμμένη και προηγούμενη διαδήλωση των οικοδόμων. Τον Μάη του 1998, πάλι, άνδρες της Ασφάλειας βιντεοσκοπούσαν μέσα από τη Βουλή διαδήλωση που γινόταν στα πλαίσια 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Το 1997 αστυνομικός με πολιτικά πιάστηκε στην αίθουσα «Ηπειρωτών» στην Ομόνοια να παρακολουθεί σύσκεψη της ΕΣΑΚ. Τότε ο προϊστάμενός του στο αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης είχε δηλώσει πως εκτελούσε εντολές της Κρατικής Ασφάλειας.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο «ανθεί» αυτού του είδους η δραστηριότητα των αρχών ασφαλείας της χώρας ενισχύεται από τη συνθήκη Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα που έχει, πλέον, αντικαταστήσει τους δύσχρηστους φακέλους που χρησιμοποιούνταν άλλες εποχές. Οταν συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο που επικύρωνε τη συνθήκη, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι με τη συμφωνία γίνεται θεσμός το φακέλωμα, και μάλιστα το ηλεκτρονικό, σε πανευρωπαϊκή έκταση, των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και δημοκρατικές οργανώσεις, όσων αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα. Και για να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο των φακέλων χρειάζεται παρακολούθηση. Είναι ένα από τα μέσα του κράτους για παρεμπόδιση της ανάπτυξης των αγώνων. Οσοι όμως αγωνίζονται δεν κρύβουν το πρόσωπό τους. Μπορεί να περιφρουρούνται από τους μηχανισμούς του κράτους, αλλά η δράση τους αναπτύσσεται μέσα στο λαό και δεν έχουν να κρύψουν τίποτα από αυτόν.

Το περιστατικό με την ΕΕΔΥΕ αποδείχνει για μια φορά ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης ενός ευρύτατου κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Οπως έχει τονίσει στη διακήρυξη της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», «απαιτούνται ενωτικοί λαϊκοί αγώνες, για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις αλλά και για να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος, για να έρθει το επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ