Κυριακή 21 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕΔΥΕ
Φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση

Οι στόχοι και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, με βάση τις νέες εξελίξεις και την ανάγκη να μπει φραγμός στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με τη συμμετοχή των μελών του από όλη τη χώρα, όπου μεταφέρθηκε η πείρα, τα βήματα και οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν στη διάρκεια δύο χρόνων, ενώ μπήκαν και οι στόχοι για το επόμενο διάστημα, με κύριο τη λαϊκή κινητοποίηση, προκειμένου να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί στα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επίσης το Συμβούλιο αποτέλεσε την προετοιμασία για το 13ο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, ενώ αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το παραπέρα δυνάμωμα του μαχόμενου αγωνιστικού φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη νεολαία, μέσα από την παρέμβασή της "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Κεντρικό καθήκον η κινητοποίηση του λαού

"Η παράδοση Οτσαλάν, η ένταση του διωγμού του κουρδικού λαού, η προετοιμασία της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, οι καθημερινοί βομβαρδισμοί του Ιράκ από τις ΗΠΑ, η μετατροπή της χώρας μας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο, συνθέτουν ένα θλιβερό τοπίο" με τα λόγια αυτά, άνοιξε τις εργασίες του Συμβουλίου ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,δίνοντας το στίγμα της εποχής που διανύουμε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές "αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο το φρικαλέο πρόσωπο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Αποκαλύπτουν πιο καθαρά τον τρομοκρατικό και επιθετικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρώπης που οικοδομείται, Ευρώπης του πολέμου, της κοινωνικής αδικίας. Υπογραμμίζουν με κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και όλων όσοι άμεσα ή έμμεσα ακολουθούν, στηρίζουν, υποστηρίζουν ή ανέχονται την πολιτική της υποτέλειας μπροστά στη νέα τάξη".

Ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, τόνισε με έμφαση ότι το 1999 είναι μια σημαντική χρονιά για το κίνημα της ειρήνης αφού σηματοδοτείται από δύο σοβαρές επετείους. Από τη μια τα 50χρονα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και από την άλλη τα 50χρονα του ΝΑΤΟ, της εγκληματικής αυτής συμμαχίας, που έχει στοιχίσει αίμα και καταστροφές στους λαούς του πλανήτη.

Στην αναφορά του για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 23-25 Απρίλη, σημείωσε ότι εκεί πρόκειται "η λυκοσυμμαχία να αποφασίσει και τυπικά πλέον να επεμβαίνει, ακόμα και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, με το πρόσχημα "χειρισμού κρίσεων", για δήθεν ειρηνευτικές επιχειρήσεις ή την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας". Αυτές οι αποφάσεις, που αποτελούν το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, ανατρέπουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επιστρέφουν τις διεθνείς σχέσεις στην αρχή πώς το "Δίκαιο" είναι το "Δίκαιο του ισχυρότερου"".

Κεντρικό βασικό καθήκον για την ΕΕΔΥΕ, αναδεικνύεται, όπως υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, "η ενημέρωση του λαού για το ρόλο του ΝΑΤΟ, η κινητοποίησή του, η δρομολόγηση σε βαλκανικό, μεσογειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως η οργάνωση της φιλειρηνικής αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στο σύγχρονο Γ' Ράιχ, το ΝΑΤΟ και τους υπηρέτες του".

Αυτό θα είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα που θα απασχολήσει το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Ιούνη και οι αγωνιστές της ειρήνης φιλοδοξούν να είναι ένας σταθμός για το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας για το παραπέρα δυνάμωμα των δεσμών του με το λαό και τη νεολαία.

Συντονισμένη δράση ενάντια στη "νέα τάξη"

Στη δική του εισήγηση ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή σχετικά με την εξέλιξη της σημερινής "νέας τάξης πραγμάτων" και ευθύς εξαρχής υπογράμμισε ότι ο όρος αυτός "φέρνει στις μνήμες των λαών τον Χίτλερ και τη φρικιαστική "νέα τάξη" που επιδίωξε να επιβάλει στον κόσμο". Στην αναλυτική αυτή αναδρομή επισήμανε την υποτίμηση και τον παραμερισμό του ΟΗΕ, που έχει επέλθει στα χέρια "μιας συμμαχίας πλούσιων χωρών που αποφάσισε να κυβερνά τον κόσμο σύμφωνα με τα συμφέροντά της", επίσης στη χρησιμοποίηση όλων των μέσων, πολέμων, στρατιωτικών επεμβάσεων, κατοχής περιοχών, αποκλεισμών σε βάρος των λαών του Τρίτου κόσμου και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Αναφερόμενος στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα με βάση τον ακόμα πιο επιθετικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και της δικής μας χώρας, αφού ήδη από το 1991 έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους και ετοιμάζεται και για τέταρτο στη Γιουγκοσλαβία που απειλεί με αιματοκύλισμα όλα τα Βαλκάνια. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι με όλους τους τρόπους πρέπει ο ελληνικός λαός να πει "ΟΧΙ στη "νέα τάξη", ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των Ευρωπαίων καπιταλιστών, ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών. Χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση και ίσως και πολύχρονος αγώνας όλων των ευρωπαϊκών λαών, όλων των λαών της Μέσης Ανατολής, των λαών όλου του κόσμου" για να επιβληθεί, όπως κατέληξε, "η μόνη συνεπής φιλειρηνική πολιτική που ζητά:

- Τη διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών

- Την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών βάσεων

- Την καταστροφή των πυρηνικών και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής

- Τον περιορισμό των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών και τη διάθεση των τεράστιων ποσών που απορροφούν για την οικονομική ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική δικαιοσύνη.

- Την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών

- Την αναβάθμιση και τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ".

Απολογισμός πλούσιας δράσης

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος,αναφέρθηκε στην πλούσια δράση που ανέπτυξαν οι επιτροπές σε όλη τη χώρα, με κορυφαία τα δύο Δεκαήμερα που μεσολάβησαν από το 1997, αλλά και τις πρωτοφανείς αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις καταδίκης της ΝΑΤΟικής κατοχής της χώρας για την επέμβαση στο Κόσσοβο, καθώς και της αλληλεγγύης στον αγώνα του κουρδικού λαού. Επίσης στάθηκε στην πλούσια διεθνή παρουσία της ΕΕΔΥΕ, και τη συμβολή της στο παγκόσμιο κίνημα και ως περιφερειακού συντονιστή της Ευρώπης. Ορισμένες οργανωτικές αδυναμίες που υπάρχουν για την καλύτερη παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος σε όλες τις περιοχές της χώρας, ήταν ένα από τα σημεία που στάθηκε ο οργανωτικός γραμματέας και κάλεσε τα μέλη του εθνικού Συμβουλίου να συμβάλλουν για το ξεπέρασμά τους.

  • Αργά το μεσημέρι άρχισαν να παίρνουν το λόγο τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μεταφέροντας την πείρα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των αγωνιστών της Ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ήττα του ιμπεριαλισμού, προϋπόθεση για έναν ειρηνικό κόσμο (2009-03-24 00:00:00.0)
Πλατιά σύσκεψη για την Ολυμπιάδα Ειρήνης (2003-12-12 00:00:00.0)
Οι λαοί θα ανατρέψουν τη βαρβαρότητα (1999-07-04 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικός, φιλειρηνικός Μάης (1999-05-18 00:00:00.0)
"Απέκλεισαν" τη βάση του Ακτιου οι φιλειρηνιστές (1998-05-27 00:00:00.0)
Να επιβληθεί η διπλωματία των λαών (1998-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ