Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ - ΑΚΤΙΟ
"Απέκλεισαν" τη βάση του Ακτιου οι φιλειρηνιστές

Μαζικά, οι φίλοι της ειρήνης από όλες τις περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, Ηπειρο, Αγρίνιο, Λευκάδα και Κέρκυρα, περικύκλωσαν την Κυριακή το πρωί την αμερικανική βάση του Ακτιου και κατήγγειλαν τον εγκληματικό ρόλο των Αμερικανών, που με τα ΑΒΑΚΣ στρέφονται εναντίον των λαών της περιοχής. Ζήτησαν το κλείσιμο της βάσης, η οποία όχι μόνο δεν προστατεύει την πατρίδα μας, όπως υπογραμμίστηκε, αλλά σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική διένεξη θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για την ίδια τη χώρα.Στις 11 το πρωί ξεκίνησε η μαχητική πορεία, που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΕΕΔΥΕ, από την Πρέβεζα προς τη βάση του Ακτιου, μια απόσταση 8 χιλιομέτρων. Τον παλμό και τη δύναμη των φιλειρηνιστών έδιναν οι νεολαίοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", οι οποίοι και αποτελούσαν την πλειοψηφία των ειρηνοδρόμων. Σ' όλη τη διάρκεια πορεύονταν προβάλλοντας μαχητικά τα συνθήματα: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός, "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και εμπρός", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Μαζέψτε τον πρέσβη των Αμερικάνων, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών".

Πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα των διαδηλωτών προκάλεσε το γεγονός της παρουσίας τεράστιων σκύλων (λυκόσκυλων), που είχαν παρατάξει κατά μήκος της βάσης και τα κρατούσαν σμηνίτες.

Πάντως, έξω από τη βάση πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση, στην οποία τους φιλειρηνιστές χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας, συναγωνιστής Νούσιας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος.

Το ψήφισμα των ειρηνοδρόμων που διάβασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Πανεπιστημίου, εγκρίθηκε ομόφωνα. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των ειρηνοδρόμων από τους προέδρους των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής και τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ έδωσε το ψήφισμα στον Ελληνα διοικητή της βάσης, ο οποίος και υποσχέθηκε να το διαβιβάσει αρμοδίως.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και ο Γερ. Αραβανής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο Γρ. Πετρόπουλος,αφού χαιρέτισε την πορεία διαμαρτυρίας των φιλειρηνιστών της Βορειοδυτικής Ελλάδας στο Ακτιο, έξω από τη βάση επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου των κατασκοπευτικών αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ, τόνισε πως η εκδήλωση αυτή - που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης, που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ πανελλαδικά και στέφτηκε με επιτυχία - δείχνει την αποφασιστικότητα για ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος του ελληνικού λαού και των λαών των Βαλκανίων αλλά και γενικότερα.

Αναφέρθηκε στη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, 35 χρόνια από το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας του, το Μάη του 1963, και υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που τότε καλλιεργούσαν τη μισαλλοδοξία και όπλιζαν το χέρι των Γκοτζαμάνηδων και των Εμμανουηλίδηδων, όπως τότε έτσι και σήμερα είναι εχθροί των λαών. Τώρα, στο όνομα και για την προώθηση της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης" τους επεμβαίνουν, διαιρούν και ματοκυλούν τους λαούς, ενώ με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τη συγκρότηση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης μετατρέπονται σε χωροφύλακες και απειλούν όλους τους λαούς που διεκδικούν τα συμφέροντά τους, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη".

Αναφερόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης - και των προηγούμενων - αφού σημείωσε πως το 1986 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο, του "αερομεταφερόμενου συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου", που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον φίλων αραβικών χωρών. Τώρα, συνέχισε, η νέα δομή του ΝΑΤΟ και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία έχουν στόχο να "σιδεροδέσουν" όλους τους λαούς, να μην αντιδρούν στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις των ιμπεριαλιστών.

Τέλος, αφού κατάγγειλε τις επεμβάσεις των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, στα Βαλκάνια και ευρύτερα, υπογράμμισε πως "σ' όλα τα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, όμως, οι λαοί μπορεί να βάλουν φρένο και να τα ανατρέψουν με την κινητοποίησή τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ