Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσπάθειες "υπονόμευσης" του ελληνικού βέτο

Η εκφρασμένη αμερικανική επιθυμία για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και οι προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας για την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων σε οικονομικό, τουλάχιστον, επίπεδο, οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στην εκτίμηση πως μέχρι τη Σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ οι εταίροι θα αναζητήσουν τρόπους για την υπονόμευση του ελληνικού βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

Ηδη τα σενάρια που ακούγονται για τις δυνατότητες "παράκαμψης" του ελληνικού βέτου περιγράφουν το κλίμα, αλλά - όπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες - και την αναζήτηση τρόπων απαγκίστρωσης της Αθήνας από την "εμμονή στο βέτο"...

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία εάν υπάρξουν εξελίξεις στα θέματα της άρσης των πολιτικών όρων και της οικονομικής συνεργασίας, μπορεί να δεχτεί να συνεδριάσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ που είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου, μετά τη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συντονιστικού Συμβουλίου που ιδρύθηκε στην Αγκυρα με αντικείμενο τις σχέσεις με την ΕΕ.

Ο Γκιουρέλ, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο "Ανατολή", ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκε και καθορίστηκε η στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η στρατηγική περιλαμβάνει "λεπτομερείς προτάσεις σε πολλά ζητήματα, από τη γεωργία μέχρι τις υπηρεσίες", ενώ το σημαντικότερο σημείο είναι αυτό με το οποίο "προτείνεται να συσταθεί Συμβουλευτικός Μηχανισμός" μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Παιχνίδι με τους ρωσικούς πυραύλους

Παράλληλα με τις διπλωματικές διεργασίες για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνεχίζεται το "παιχνίδι" που αφορά στην εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται κάτω από αυστηρή μυστικότητα και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Για τη συζήτηση αυτή ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σημείωσε πως "δεν έχει ολοκληρωθεί", σε αντίθεση με ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα που καλλιεργεί ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες μέρες...

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αποκτά ιδιαίτερη διάσταση και το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και η συστηματική προσπάθεια της αμερικανικής, κυρίως, διπλωματίας να ματαιώσει την παραγγελία. Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε πως "η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα" και επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού προκειμένου να ματαιωθεί η παραγγελία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ