ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επιταχύνουν την εφαρμογή της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας

«Πρόγευμα εργασίας» των λεγόμενων «Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας», με προσκεκλημένο τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, παρέθεσαν χτες στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση και η ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κι ενώ στις αρχές Απρίλη αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, συνοδεία επιχειρηματιών.

Αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης ήταν η πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με υλοποίηση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας», των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δηλαδή, και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, που πάει στο επόμενο στάδιό τους τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μετά το πέρας του προγεύματος, στόχος της κυβέρνησης «ήταν να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί (...) Θέλαμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Ερωτηθείς δε αν είναι ευχαριστημένος από την «πρόοδο» της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε: «Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, υπό την προεδρία της αν. υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, συγκλήθηκε χτες η 1η συνεδρίαση της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο την υλοποίηση της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ειδική Διυπουργική Επιτροπή πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και γενικοί διευθυντές υπουργείων. Στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για συνέργειες στους τομείς της γεωργίας, της πολιτικής προστασίας, της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, της Παιδείας, της Ερευνας και Τεχνολογίας, της Υγείας, των μεταφορών και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Θυμίζουμε πως στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας της γείτονος. Συζητήθηκαν οι «δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας», ώστε η Ελλάδα να γίνει ΝΑΤΟικός «εκπαιδευτής» για τη γείτονα, όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ράντμιλα Σεκερίνσκα, το Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

Το «εθνικό» συμφέρον των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Εξάλλου, το Σάββατο, στην Αθήνα, σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών και το «πολιτικό θάρρος» των δύο κυβερνήσεων που την έκλεισαν, χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια μία νησίδα εκτός ΕΕ, η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την «ασφάλεια» της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει «ευρωπαϊκή».

Από κοντά ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς που - σκιαγραφώντας τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης, μέσα από την υπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια - είπε ότι «στις Πρέσπες ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού».

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες λέγοντας ότι μαζί με την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ έφτασαν κοντά στη λύση σχεδόν του συνόλου των ζητημάτων, αλλά «η κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο (σ.σ. της Αλβανίας) και οι θεσμοί σε Αλβανία και Ελλάδα που σκέφτονται με όρους βαθέος κράτους εμπόδισαν αυτή τη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι «ορισμένοι φαίνεται ως να μην επιθυμούν τον επίσημο τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης της Ελλάδας με την Αλβανία. Κάναμε, όμως, σοβαρά βήματα στη συνεργασία μας», συμπλήρωσε.

Ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, επισήμανε ότι η Βαλκανική επιχειρεί να κινηθεί πιο κοντά στην ΕΕ μιλώντας για ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος, τόσο μεταξύ Βορρά - Νότου, όσο και ΕΕ - Δυτ. Βαλκανίων. Κάνοντας δε μνεία στη συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε «ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντ. Μίτοφ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε τη σημασία του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας που θα δώσει, όπως είπε, «πνοή ελευθερίας και αποδέσμευσης» από το ρωσικό αέριο. Εστίασε επίσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι αυτό έδειξε ότι ήταν ανέτοιμη η ΕΕ να το αντιμετωπίσει και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί μία μεγαλύτερη προσπάθεια επ' αυτού.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ασκηση ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ο «Ηνίοχος 2019»

Την 1η Απρίλη ξεκινά στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2019», που διοργανώνεται από την ελληνική ΠΑ, ως η μεγαλύτερη άσκησή της ετησίως και με φιλοδοξία να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η άσκηση εκτελείται σε ετήσια βάση, με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Διαρκεί 15 μέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Αθηνών. Το σενάριο της άσκησης αποτελεί μια πραγματική «πρόβα πολέμου», αφού βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία αεροπορική βάση, με ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και καλύπτει όλο το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία σε περίπτωση πολέμου.

Στον επερχόμενο «Ηνίοχο» αναμένονται να πάρουν μέρος Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία (φέροντας για πρώτη φορά στον ελληνικό εναέριο χώρο αεροσκάφη 5ης γενιάς, «F-35», που διαθέτει στο οπλοστάσιό της), συν μια ακόμη χώρα από τη Μ. Ανατολή που δεν έχει ανακοινωθεί, η Κύπρος με ελικόπτερο, ενώ παρουσία θα έχει και η Γαλλία με παρατηρητή, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε να μετάσχει σε κάποια επόμενη χρονιά στην άσκηση.

Με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2019», ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος 2019", που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ανδραβίδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου, αποτελεί μια ακόμη άσκηση προετοιμασίας που εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, το ξαναμοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Δεν σχετίζεται με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αλλωστε, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ισραήλ δεν σέβονται σύνορα, αιματοκυλούν τους λαούς.

Αποτελεί άμεση ανάγκη το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από την περιοχή μας, η απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
Εγκαίνια και αμερικανοΝΑΤΟικά πανηγύρια

Τα «συγχαρητήριά» του σε όλους τους «φίλους» των ΗΠΑ στη Σύρο έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης/, Τζ. Πάιατ με αφορμή τα εγκαίνια την Κυριακή από τον υπουργό Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, και τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα, της ανακαινισμένης Panamax size δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ» των Ναυπηγείων Σύρου (έχουν περάσει στην αμερικανικών συμφερόντων ONEX). Στην τελετή παρέστη άλλωστε και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, όπως και εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, σε άλλο ένα δείγμα στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους μας και στο ιστορικό νησί της Σύρου», έγραψε συγκεκριμένα ο πρέσβης στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter», ενώ ο υπουργός Αμυνας στο χαιρετισμό του στην τελετή σημείωσε ότι «η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων συνιστά ύψιστη εθνική προτεραιότητα». Υπογράμμισε την «κεφαλαιώδη αξία των νησιών στη γεωπολιτική αξία της χώρας», επιβεβαιώνοντας ότι και αυτά γίνονται κομμάτι των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που υπηρετεί η κυβέρνηση και αντίστοιχα στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτήρισε άλλωστε το εγχείρημα στη Σύρο «παράδειγμα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα», ενώ έκανε ειδική μνεία στους «διαχρονικούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με το Νεώριο Σύρου». Τέλος, επισήμανε «τη συσχέτιση της εύρωστης αμυντικής υπόστασης της χώρας με τις στρατηγικές βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος με άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων», επιβεβαιώνοντας τα επικίνδυνα σχέδια για τη μετατροπή της Σύρου σε «μικρή Σούδα».

Από την πλευρά του, ο Στ. Πιτσιόρλας είπε ότι «έχουν γίνει βήματα μεγάλα και όντως έχουμε εμπιστευθεί ένα κομμάτι της εθνικής περιουσίας στην ONEX και μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ανταποκρίνεται και πρέπει να έχει την αίσθηση της ευθύνης που έχει αναλάβει». Θα πρέπει η ανάπτυξη του ναυπηγείου «να συμβολίσει και τον νέο τύπο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα μας» πρόσθεσε, δίνοντας κι αυτός το στίγμα για την «ανάπτυξη» προς όφελος του κεφαλαίου, που πάει χέρι χέρι με την επικίνδυνη εμπλοκή.

  • Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε χτες, παρακολουθώντας δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, το αφήγημα της κυβέρνησης ότι σε «ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον (...) αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», με βάση άλλωστε και το ρόλο που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον καταμερισμό, εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Πρόσθεσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας. Εχοντας αναλάβει ρόλο - κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών, λειτουργούν ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ