Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
Εγκαίνια και αμερικανοΝΑΤΟικά πανηγύρια

Τα «συγχαρητήριά» του σε όλους τους «φίλους» των ΗΠΑ στη Σύρο έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης/, Τζ. Πάιατ με αφορμή τα εγκαίνια την Κυριακή από τον υπουργό Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, και τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα, της ανακαινισμένης Panamax size δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ» των Ναυπηγείων Σύρου (έχουν περάσει στην αμερικανικών συμφερόντων ONEX). Στην τελετή παρέστη άλλωστε και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, όπως και εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, σε άλλο ένα δείγμα στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους μας και στο ιστορικό νησί της Σύρου», έγραψε συγκεκριμένα ο πρέσβης στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter», ενώ ο υπουργός Αμυνας στο χαιρετισμό του στην τελετή σημείωσε ότι «η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων συνιστά ύψιστη εθνική προτεραιότητα». Υπογράμμισε την «κεφαλαιώδη αξία των νησιών στη γεωπολιτική αξία της χώρας», επιβεβαιώνοντας ότι και αυτά γίνονται κομμάτι των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που υπηρετεί η κυβέρνηση και αντίστοιχα στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτήρισε άλλωστε το εγχείρημα στη Σύρο «παράδειγμα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα», ενώ έκανε ειδική μνεία στους «διαχρονικούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με το Νεώριο Σύρου». Τέλος, επισήμανε «τη συσχέτιση της εύρωστης αμυντικής υπόστασης της χώρας με τις στρατηγικές βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος με άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων», επιβεβαιώνοντας τα επικίνδυνα σχέδια για τη μετατροπή της Σύρου σε «μικρή Σούδα».

Από την πλευρά του, ο Στ. Πιτσιόρλας είπε ότι «έχουν γίνει βήματα μεγάλα και όντως έχουμε εμπιστευθεί ένα κομμάτι της εθνικής περιουσίας στην ONEX και μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ανταποκρίνεται και πρέπει να έχει την αίσθηση της ευθύνης που έχει αναλάβει». Θα πρέπει η ανάπτυξη του ναυπηγείου «να συμβολίσει και τον νέο τύπο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα μας» πρόσθεσε, δίνοντας κι αυτός το στίγμα για την «ανάπτυξη» προς όφελος του κεφαλαίου, που πάει χέρι χέρι με την επικίνδυνη εμπλοκή.

  • Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε χτες, παρακολουθώντας δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, το αφήγημα της κυβέρνησης ότι σε «ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον (...) αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», με βάση άλλωστε και το ρόλο που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον καταμερισμό, εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Πρόσθεσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας. Εχοντας αναλάβει ρόλο - κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών, λειτουργούν ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ