Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ασκηση ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ο «Ηνίοχος 2019»

Την 1η Απρίλη ξεκινά στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2019», που διοργανώνεται από την ελληνική ΠΑ, ως η μεγαλύτερη άσκησή της ετησίως και με φιλοδοξία να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η άσκηση εκτελείται σε ετήσια βάση, με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Διαρκεί 15 μέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Αθηνών. Το σενάριο της άσκησης αποτελεί μια πραγματική «πρόβα πολέμου», αφού βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία αεροπορική βάση, με ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και καλύπτει όλο το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία σε περίπτωση πολέμου.

Στον επερχόμενο «Ηνίοχο» αναμένονται να πάρουν μέρος Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία (φέροντας για πρώτη φορά στον ελληνικό εναέριο χώρο αεροσκάφη 5ης γενιάς, «F-35», που διαθέτει στο οπλοστάσιό της), συν μια ακόμη χώρα από τη Μ. Ανατολή που δεν έχει ανακοινωθεί, η Κύπρος με ελικόπτερο, ενώ παρουσία θα έχει και η Γαλλία με παρατηρητή, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε να μετάσχει σε κάποια επόμενη χρονιά στην άσκηση.

Με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2019», ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος 2019", που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ανδραβίδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου, αποτελεί μια ακόμη άσκηση προετοιμασίας που εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, το ξαναμοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Δεν σχετίζεται με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αλλωστε, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ισραήλ δεν σέβονται σύνορα, αιματοκυλούν τους λαούς.

Αποτελεί άμεση ανάγκη το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από την περιοχή μας, η απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ