ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητά συνεταίρους για την άσκηση της διαχείρισης

«Ανοιγμα» ξανά στους ΑΝΕΛ από τον Ν. Παππά, «δεξί χέρι» του Αλ. Τσίπρα

«Ανοίγματα» που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντύτερα στην πολυπόθητη αυτοδυναμία προαναγγέλλει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στη «Real news», κάνοντας καθαρό ταυτόχρονα ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεργαστούν με όποιον πρόθυμο να συμπράξει στην άσκηση της αστικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από ένα διάστημα κατηγορηματικών αρνήσεων κάθε ενδεχομένου συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, δηλώνει: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυβέρνηση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από ευρύτερες δυνάμεις».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, επανέλαβε (στο ΑΠΕ - ΜΠΕ) χτες: «Από όλα τα στελέχη μας έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Ο Ν. Παππάς αποφεύγει να πάρει θέση στην προεδρολογία με επίκεντρο τον Φ. Κουβέλη, ενώ ερωτηθείς για τον Κ. Καραμανλή δηλώνει ότι ο καθένας κρίνεται και απ' το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που εκπέμπει. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι γνωστές. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο καθένας χαρακτηρίζεται από τις πολιτικές του θέσεις και από το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που εκπέμπει», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ φημών που θέλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο της ΝΔ.

Στο όνομα της σωτηρίας του κεφαλαίου

Επιθετικός ωστόσο εμφανίστηκε απέναντι στον Φ. Κουβέλη ο Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία. Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης; Σε αυτό δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σ' έναν άλλο χρόνο». Και παρακάτω επανήλθε θέτοντας διλήμματα σε βουλευτές αλλά και στον ελληνικό λαό: «Θα είναι, λοιπόν, κάποιοι που θα κλείσουν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή της χώρας και θα δώσουν το "πράσινο φως" στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να εξαπατά και ουσιαστικά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και αυτή η ευθύνη είναι και συλλογική, αλλά και ξεχωριστή για το κάθε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Στις δηλώσεις Παππά αντέδρασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, δηλώνοντας «δεν γινόμαστε ουρά κανενός» και κατηγορώντας μεταξύ άλλων τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φλερτάρει με στελέχη του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ. Σφυρίζει αδιάφορα στα περισσότερα που αφορούν το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, προφανώς για να "ψαρεύει" ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και έχει, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταστεί συνομιλητής (...) στον Σόιμπλε, στον Ράιχενμπαχ, στον Τόμσεν...».

Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και στο ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Δ. Καρύδη, να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ανοίγματα άνευ αρχών στους ΑΝΕΛ και για «χάιδεμα της τετραετίας Καραμανλή».

Με τον ΣΕΤΕ χτες, με τον ΣΕΒ σήμερα

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, συναντήθηκε χτες με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει ΔΕΘ. Σήμερα μάλιστα θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ. Λεπτομέρειες απ' τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστές, καθώς η Κουμουνδούρου αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε στους εκπροσώπους του τουριστικού κεφαλαίου, που θησαυρίζει απ' τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό και κατέθεσε ευχές για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την αξιοπρεπώς αμειβόμενη απασχόληση.

ΔΗΜΑΡ
Η «προεδρολογία» τροφοδοτεί νέα αντιπαράθεση

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος απ' την απροθυμία του Φ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος προσωπικά, σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άφησε ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο, όπου επανέλαβε ότι «το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων», ότι «θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα» και ότι «θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται».

Η αμφισημία του προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο, όπου ήδη τρεις βουλευτές (Πανούσης, Ρεπούση, Ξηροτύρη) έχουν διαφωνήσει με την προοπτική να είναι ο Φ. Κουβέλης η πρόταση της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ πολλά άλλα στελέχη τον μέμφονται ότι «ροκανίζει» το χρόνο ελπίζοντας σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία, κατά την οποία να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να αποδεχτεί την πρόταση.

Η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη επέκρινε χτες τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ δηλώνοντας (ρ/σ «Αθήνα 9,84») «θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ονόματος του Φώτη Κουβέλη στα σενάρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο βλάπτει τη Δημοκρατική Αριστερά και γίνεται εκ του πονηρού. Θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει άμεσα όλο αυτό το ζήτημα. Αντίθετα, η τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή ήταν σαν να είναι εξωτερικός παρατηρητής και σαν να μην εμπλέκεται το όνομά του σε όλη αυτή τη συζήτηση...».

Αλλωστε, 17 μέλη της ΚΕ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Κυρίτσης, Πανούσης και Γιαννακάκη, ζήτησαν χτες με κοινή τους δήλωση απ' τον Φ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχτεί ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά η ΚΕ αποφάσισε τη χρονική μετάθεση του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από 2 έως 5 Οκτώβρη, στη σκιά της έντονης αντίδρασης της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», η οποία ζήτησε αναβολή του και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρει μέρος στις εργασίες του. Η Κεντρική Επιτροπή πάντως ενέκρινε τα κείμενα θέσεων, τον κανονισμό προσυνεδριακών διαδικασιών και το σχέδιο καταστατικού του Συνεδρίου.

Θέλει «Σχέδιο Μάρσαλ» και «τρίτο πόλο»

Ο Φ. Κουβέλης με την ομιλία αξίωσε άμεσα «αλλαγή του μείγματος» ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε ως «κρίσιμο ζήτημα τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους» καθώς, όπως είπε, «από αυτήν άλλωστε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει». Προέτρεψε ακόμα την κυβέρνηση «να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα "τύπου Μάρσαλ" με ενίσχυση - και όχι μείωση - των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά, με χρηματοδότηση της οικονομίας από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και με την προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων». Μάλιστα, ζήτησε τα θέματα αυτά «να αποτελέσουν αντικείμενο εθνικής διεκδίκησης και να συγκροτηθούν ευρύτερες συμπαρατάξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθησή τους».

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν έκρυψε τη φιλοδοξία «να επηρεάσουμε την πορεία των πολιτικών πραγμάτων» και για το λόγο αυτό «θα επιμείνουμε στο διάλογο για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, επιδιώκοντας τη συνάντηση των δυνάμεων της προοδευτικής κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Στήριξη σε οποιαδήποτε κυβέρνηση

Τη διαθεσιμότητά του να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, αρκεί αυτή να μην περιλαμβάνει «φασίστες», ούτε αμφισβητίες της ΕΕ, διαμηνύει ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Αν κι έτσι παραδέχεται ότι το κόμμα του κάνει όρεξη να γίνει δεκανίκι σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις που θα σχηματίσουν υπάρχουσες δυνάμεις, με δεδομένο το κοινό στρατηγικό πλαίσιο που μοιράζονται, την ίδια στιγμή υποδεικνύει ότι η χώρα «χρειάζεται μια νέα ηγεσία», ότι «δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σε κίνδυνο, να θέλουν τώρα να μας σώσουν» και πως το κόμμα του δεν είναι όπως τα υπόλοιπα!

«Και δεν είμαστε κίνημα διαμαρτυρίας. Το Ποτάμι θέλει να αλλάξει κάτι, εν ολίγοις, θέλουμε να κυβερνήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας, αλλά θα σχηματίσουμε μια συμμαχία, μια συνωμοσία του καλού»!

Κάνοντας λιανά το τι εννοεί, σε άλλη παρέμβαση, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λέσβο, ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με ακροδεξιό υπουργό. Αλλά ούτε και σε κυβέρνηση με υπουργό κάποιον που θα εκπροσωπεί έναν χώρο που είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας αλλά και της έννοιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΠΑΣΟΚ
Στα «χαρακώματα» Βενιζέλος - Παπανδρέου

Ηχηρό «παρών» έδωσε χτες στο Ζάππειο το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στα εγκαίνια της έκθεσης - αφιερώματος στον Α. Παπανδρέου με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», του ιδρύματος Α. Παπανδρέου, με βασικό ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου. Σε μια σύναξη με προφανή στόχευση τη δήλωση παρουσίας και συμμετοχής στις διεργασίες ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας και αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, αποδοκιμάστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε αποδοκιμασίες από μερίδα συγκεντρωμένων, όταν σχολίασε το σύνθημα που απηύθυναν στον Γ. Παπανδρέου «Γερά, να φύγει η Δεξιά»: «...Θα τα πούμε όμως την Τετάρτη πώς φτάσαμε στο σημείο να συγκυβερνούμε με τη Νέα Δημοκρατία».

Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί από μέρες καθώς η Χαριλάου Τρικούπη εξέλαβε την εκδήλωση ως προσπάθεια υπονόμευσης αυτής που διοργανώνει στον ίδιο χώρο, στο Ζάππειο, αύριο Τετάρτη, για το γιορτασμό της επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα συμμετάσχει επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό.

Σαν το «ήτανε στραβό το κλήμα»...

Απ' την πλευρά τους οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί» δήλωναν πως η μόνη έγνοια της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η ψηφοθηρία με την καλλιέργεια νοσταλγίας σε έναν κόσμο, την ώρα που διαλύει το κόμμα σε θολά σχήματα, όπως η Ελιά ή η Δημοκρατική Παράταξη.

Κι αν επισήμως η προσπάθεια ήταν να πέσουν οι τόνοι και να καλλιεργηθεί μια εικόνα ενότητας, το πραγματικό κλίμα αποτυπώθηκε σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων, άρθρων και δηλώσεων με τα οποία στελέχη της κάθε πλευράς επέκριναν την άλλη. Για παράδειγμα, ο Λ. Γρηγοράκος, συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, δήλωσε «ο καθένας λοιπόν θα μπορούσε να κάνει και μια άλλη εκδήλωση, αλλά μετά την 3η του Σεπτέμβρη (...) Αλλά να την κάνουμε δυο μέρες πριν και μετά να φεύγουμε στο εξωτερικό... δεν το βλέπω λογικό».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, του στενού παπανδρεϊκού περιβάλλοντος, έγραψε «θλιβερή, αλλά αναπόφευκτη είναι η διαπίστωση ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει στρατηγική επιλογή την κεντροδεξιά - νεοφιλελεύθερη στροφή, δεν έχει πια σχέση με τα οράματα του ιστορικού του ηγέτη και τις αρχές εκείνου του προοδευτικού, λαϊκού, ριζοσπαστικού Κινήματος που εξέφρασε η 3η του Σεπτέμβρη του 1974».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ