ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ερωτηματικά για απώλειες και την "τύχη" των ομήρων

Παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές οι πειρατές του "Αβράσια"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε στις 18 Γενάρη με έμφαση ότι "δόθηκε ένα γερό μάθημα στον Ντουντάγεφ". Είπε, επίσης, ότι στην νταγκεστανή Κοινότητα Περβομάισκαγια οι ντουνταγεφικοί είχαν δημιουργήσει μια οχυρωμένη βάση με πολυβολεία και βαρέα όπλα. Μετά ανακοινώθηκε πως έληξε η επιχείρηση και απελευθερώθηκαν 82 όμηροι, ενώ 18 αστυνομικοί, πιθανόν, να βρίσκονται στα χέρια των Τσετσένων μαχητών, που κατόρθωσαν να ξεγλιστρήσουν από τον κλοιό των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Σαλμάν Ραντούγεφ, που διέφυγε στην Τσετσενία και προτείνει την ανταλλαγή των ομήρων που πήρε με τους τραυματισμένους άνδρες του, που αιχμαλωτίστηκαν στην Περβομάισκαγια.Σχετικά με τα όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες στο Νταγκεστάν, ανακύπτουν μια σειρά ερωτηματικά. Πόσοι ήταν οι όμηροι; Ως γνωστό, από την πόλη Κιζλιάρ οι Τσετσένοι είχαν πάρει 160 ομήρους. Σ' αυτούς προστέθηκαν 36 αστυνομικοί, που παραδόθηκαν αμαχητί στην Κοινότητα Περβομάισκαγια και, σύμφωνα με επίσημους εκπροσώπους, είχαν συλληφθεί, επίσης, πολλοί κάτοικοι του χωριού.

Για κανέναν νεκρό όμηρο, που βρέθηκε μετά την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων, δεν αναφέρθηκε τίποτα. Πού είναι οι υπόλοιποι; Είναι δυνατόν με τη βοήθεια του πυροβολικού, της αεροπορίας, να "απελευθερωθούν οι όμηροι" ή να "εξοντωθούν" οι Τσετσένοι μαχητές; Ο Γιέλτσιν δεν εξήγησε πώς μπόρεσαν οι Τσετσένοι να δημιουργήσουν "βάση στήριξης" στο έδαφος του Νταγκεστάν, αλλά και πώς μπόρεσαν να φτάσουν εκεί. Τι κάνουν οι ομοσπονδιακές ειδικές υπηρεσίες;

Επομένως, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος για το Σεβασμό της Πολιτικής Διαφάνειας Αλεξέι Σίμονοφ, οι ρωσικές αρχές οργάνωσαν μια επιχείρηση παραπληροφόρησης για τα γεγονότα στην Περβομάισκαγια."Εκπρόσωποι διαφόρων ρωσικών υπουργείων μας είπαν πολλές φορές ψέματα ή ακόμα και οι ίδιοι έκαναν λάθος στις πληροφορίες τους για τον αριθμό των ομήρων και των Τσετσένων μαχητών, ή για την εξέλιξη των επιχειρήσεων", τόνισε ο Σίμονοφ. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ιζβέστια" Βαλέρι Γιάκοφ, από τους λίγους που κατόρθωσαν να μπουν στην Περβομάισκαγια, αλλά και όμηροι, που σώθηκαν, ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν εκτελέσεις, που αποτέλεσαν το πρόσχημα για να αρχίσει η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Η νταγκεστανή ηγεσία διέψευσε την πληροφορία για εκτέλεση κοινοταρχών από τους Τσετσένους του Ραντούγεφ. Μια τέτοια ανεύθυνη πληροφορία, αν ληφθούν υπόψη οι παραδόσεις του Καυκάσου, μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες διεθνικές σφαγές. Αν και ο Γιέλτσιν ανακοίνωσε την Πέμπτη τον τερματισμό της επιχείρησης, δεν έχει ακόμα επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων του "Ερυθρού Σταυρού" και δημοσιογράφων στο χωριό, που είναι αποκλεισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τώρα, η Περβομάισκαγια ουσιαστικά έχει ισοπεδωθεί (μέχρι την τραγωδία είχε 300 σπίτια) και οι κάτοικοι μαζεύουν τα πράγματά τους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο Γιέλτσιν είπε ότι αποφασίστηκε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό σε περιφερειακό επίπεδο. Στις συνθήκες, όμως, του Βόρειου Καυκάσου, αυτό σημαίνει ξέσπασμα διεθνικών συγκρούσεων!

Παράδοση πειρατών

Οι φιλοτσετσένοι κομάντος - πειρατές, που είχαν καταλάβει το τουρκικό πλοίο"Αβράσια" και κρατούσαν επί τέσσερις μέρες περίπου 200 ομήρους, παραδόθηκαν χτες στις τουρκικές αρχές και μεταφέρθηκαν στην ακτή, ανακοίνωσε ο καπετάνιος του πλοίου από τον ασύρματο, μιλώντας με τους αξιωματούχους του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης. Οι ένοπλοι, 7 ή 8 Τούρκοι, εγκατέλειψαν το οχηματαγωγό με φουσκωτή βάρκα. Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει στην είσοδο του Βοσπόρου. Προηγουμένως είχαν αφήσει ελεύθερους μερικούς ομήρους. Στην Κωνσταντινούπολη, οι φανατικοί ισλαμιστές οργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης των φιλοτσετσένων πειρατών. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", επικαλούμενη τον κυβερνήτη της Τραπεζούντας, αναφέρει ότι οι ένοπλοι που είχαν καταλάβει το πλοίο ανήκουν στην οργάνωση IBDA - C, τουρκικό παράρτημα της "Χεζμπολά".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Σκοτάδι" για την εμπρηστική επίθεση

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις νεαροί νεοναζί

ΛΙΜΠΕΚ.-

Η αστυνομία απελευθέρωσε χτες τους τρεις νεαρούς Γερμανούς υπόπτους για την πυρκαγιά σε ξενώνα, που προκάλεσε το θάνατο 10 ανθρώπων, από τους οποίους 5 ήταν παιδιά και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50, προχτές στην πόλη Λίμπεκ, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης της τοπικής κυβέρνησης Κλάους Κλίνγκνερ.

Ο Κλίνγκνερ υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την παραπέρα κράτησή τους. Οι τρεις νεαροί, ηλικίας 17, 22 και 26, συνελήφθησαν από την αστυνομία κοντά στον τόπο του εγκλήματος και η σύλληψή τους είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα.

Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν χτες το πρωί τις έρευνές τους στον κατεστραμμένο ξενώνα υποδοχής προσφύγων για την πιθανή ανεύρεση κι άλλων θυμάτων, καθώς αγνοούνται ορισμένοι από τους ενοίκους. Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς, παρόλο που έχει σβήσει η φωτιά, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να διεξάγουν έρευνες στο κτίριο, διότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν εναντίον του ρατσισμού, έξω από τον ξενώνα υποδοχής προσφύγων που καταστράφηκε. Οι διαδηλωτές δήλωναν συγκλονισμένοι από την τραγική κατάληξη που είχε η φωτιά, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οφείλεται σε εμπρηστική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόμαν Χέρτζοκ, τόνισε ότι εάν αποδειχθεί ότι η φωτιά ξέσπασε εξαιτίας ρατσιστικής εμπρηστικής επίθεσης, η υπομονή της ηγεσίας της χώρας θα έχει πλέον εξαντληθεί.

Ενώπιον των συνέδρων της Διάσκεψης της Βαλτικής, που διεξάγεται στο Κίελο, ο Χέρτζοκ επισήμανε ότι "εάν πρόκειται γι' ακόμη μια (ρατσιστική) επίθεση, η υπομονή μου θα έχει εξαντληθεί... θα θέσω δημοσίως το ερώτημα εάν πράττουμε ό,τι χρειάζεται για τη δημόσια ασφάλεια".

Η φωτιά ξύπνησε σε όλους στη Γερμανία τη μνήμη των εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον οικισμών Τούρκων μεταναστών στο Ζόλιγκεν και στο Μελν.

Ο δήμαρχος του Λίμπεκ, Μάικλ Μπουτελέρ, ο οποίος είχε δει την πόλη του να συνταράσσεται πριν από δύο χρόνια από τις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής συναγωγής, τις πρώτες που είχαν γίνει από την εποχή των ναζί, δήλωσε ότι φοβάται τα χειρότερα.

"Πρόκειται για τρομερή καταστροφή... Αυτό που φοβούμαστε είναι ότι πρόκειται γι' ακόμη μια (ρατσιστική) επίθεση, διότι οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα", πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.

Μετά την φωτιά των Νεοναζί είναι η σειρά των γερανών για τον ξενώνα στ

Μετά τη φωτιά των νεοναζί, είναι η σειρά των γερανών για τον ξενώνα στο Λίμπεκ

ΚΙΝΑ
Δεκατέσσερις νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν σοβαρά στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε φορτηγό που μετέφερε εκρηκτικά.

Σε χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι αγνοούμενοι, ενώ οι υλικές ζημιές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς από την έκρηξη επλήγησαν κτίρια σε απόσταση εκατό μέτρων.

Το δυστύχημα, προσθέτει η ίδια πηγή, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος: Τα εκρηκτικά που μετέφερε το φορτηγό αυτοκίνητο ανεφλέγησαν, όταν οι εργάτες οι οποίοι το εκφόρτωναν άναψαν κεριά για να φωτίσουν καλύτερα το χώρο.

Αιματηρή έκρηξη βόμβας στην Αντίς Αμπέμπα

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Το θάνατο τριών ατόμων, τον τραυματισμό άλλων 20 και εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσε η εκκωφαντική έκρηξη βόμβας χτες το πρωί σε μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που έδωσαν χτες οι αιθιοπικές αρχές και ο κρατικός ραδιοσταθμός, τα θύματα της έκρηξης ήταν Αιθίοπες, ενώ αρκετοί από τους τραυματίες είναι Γάλλοι τουρίστες. Το ξενοδοχείο "Γκιόν", όπου εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και διέμεναν συνήθως διπλωμάτες και εκπρόσωποι της Οργάνωσης Αφρικανικής Ενότητας. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια ανακρίσεων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΡΩΣΙΑ
"Κοινός υποψήφιος Πρόεδρος"

Πρόταση του ΚΕΚΡ προς όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, πατριωτικά κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ πρόταση προς τα κομμουνιστικά κόμματα, τα πατριωτικά κινήματα και τις κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις των εργαζομένων να διεξάγουν διαβουλεύσεις για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 16 Ιουνίου 1996. Στο ντοκουμέντο, που φέρνει την υπογραφή του πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, διατυπώνονται πέντε αρχές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου. 1. Ακύρωση των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ, με τις οποίες διαλύθηκε η ΕΣΣΔ. 2. Επιστροφή στον εργαζόμενο λαό της περιουσίας που αφαιρέθηκε με τις ιδιωτικοποιήσεις. 3. Επαναφορά της κρατικής ρύθμισης της οικονομίας. 4. Αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας από τα κάτω προς τα πάνω. 5. Κατάργηση του προεδρικού θεσμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ