Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Σκοτάδι" για την εμπρηστική επίθεση

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις νεαροί νεοναζί

ΛΙΜΠΕΚ.-

Η αστυνομία απελευθέρωσε χτες τους τρεις νεαρούς Γερμανούς υπόπτους για την πυρκαγιά σε ξενώνα, που προκάλεσε το θάνατο 10 ανθρώπων, από τους οποίους 5 ήταν παιδιά και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50, προχτές στην πόλη Λίμπεκ, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης της τοπικής κυβέρνησης Κλάους Κλίνγκνερ.

Ο Κλίνγκνερ υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την παραπέρα κράτησή τους. Οι τρεις νεαροί, ηλικίας 17, 22 και 26, συνελήφθησαν από την αστυνομία κοντά στον τόπο του εγκλήματος και η σύλληψή τους είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα.

Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν χτες το πρωί τις έρευνές τους στον κατεστραμμένο ξενώνα υποδοχής προσφύγων για την πιθανή ανεύρεση κι άλλων θυμάτων, καθώς αγνοούνται ορισμένοι από τους ενοίκους. Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς, παρόλο που έχει σβήσει η φωτιά, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να διεξάγουν έρευνες στο κτίριο, διότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν εναντίον του ρατσισμού, έξω από τον ξενώνα υποδοχής προσφύγων που καταστράφηκε. Οι διαδηλωτές δήλωναν συγκλονισμένοι από την τραγική κατάληξη που είχε η φωτιά, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οφείλεται σε εμπρηστική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόμαν Χέρτζοκ, τόνισε ότι εάν αποδειχθεί ότι η φωτιά ξέσπασε εξαιτίας ρατσιστικής εμπρηστικής επίθεσης, η υπομονή της ηγεσίας της χώρας θα έχει πλέον εξαντληθεί.

Ενώπιον των συνέδρων της Διάσκεψης της Βαλτικής, που διεξάγεται στο Κίελο, ο Χέρτζοκ επισήμανε ότι "εάν πρόκειται γι' ακόμη μια (ρατσιστική) επίθεση, η υπομονή μου θα έχει εξαντληθεί... θα θέσω δημοσίως το ερώτημα εάν πράττουμε ό,τι χρειάζεται για τη δημόσια ασφάλεια".

Η φωτιά ξύπνησε σε όλους στη Γερμανία τη μνήμη των εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον οικισμών Τούρκων μεταναστών στο Ζόλιγκεν και στο Μελν.

Ο δήμαρχος του Λίμπεκ, Μάικλ Μπουτελέρ, ο οποίος είχε δει την πόλη του να συνταράσσεται πριν από δύο χρόνια από τις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής συναγωγής, τις πρώτες που είχαν γίνει από την εποχή των ναζί, δήλωσε ότι φοβάται τα χειρότερα.

"Πρόκειται για τρομερή καταστροφή... Αυτό που φοβούμαστε είναι ότι πρόκειται γι' ακόμη μια (ρατσιστική) επίθεση, διότι οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα", πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ