Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Εναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τελικά η "τιμή" ενός όρου της συνθήκης του Ντέιτον "διασώθηκε", αφού, όπως φαίνεται, έστω και στο παρά πέντε..., διευθετήθηκε το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στις μέχρι πρότινος εμπόλεμες πλευρές της Βοσνίας. Η βοσνιακή κυβέρνηση προχώρησε στις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου με τους Σερβοβόσνιους, υποχωρώντας στις πιέσεις του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και στη διαβεβαίωση του τελευταίου ότι οι Σερβοβόσνιοι θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της τύχης χιλιάδων μουσουλμάνων...

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που φέρει και την ευθύνη της διοργάνωσης των απελευθερώσεων αιχμαλώτων πολέμου, ανακοίνωσε ότι μέχρι νωρίς χτες το βράδυ απελευθερώθηκαν 68 μουσουλμάνοι από τις φυλακές Κούλα της Λουκαβίτσα. Σερβοβοσνιακές πηγές ανακοίνωσαν ότι περίπου 90 Σέρβοι αφέθηκαν ελεύθεροι από μουσουλμανικές και κροατικές φυλακές. Τα ακριβή στοιχεία για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στη βοσνιακή κυβέρνηση και τους Σερβοβόσνιους δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πάντως, ανεπίσημες πηγές διαβεβαίωναν ότι μέσα στο περασμένο 24ωρο επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι συνολικά 250 αιχμάλωτοι πολέμου. Οπως είναι γνωστό, η συνθήκη του Ντέιτον έθετε την 19η Γενάρη, μεταξύ άλλων, ως την τελευταία προθεσμία για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ και των τριών πρώην εμπόλεμων πλευρών, κάτι που μέχρι το βράδυ της Πέμπτης φαινόταν μάλλον απίθανο.

Εξάλλου, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, διαβεβαίωσε ότι τα πρώην εμπόλεμα μέρη στη Βοσνία ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από τις γραμμές του μετώπου. Ο τελευταίος, μάλιστα, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι είναι ικανοποιητικό το πνεύμα συνεργασίας που έδειξαν όλες οι πλευρές. Την ίδια στιγμή, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στη συνθήκη του Ντέιτον, εξέφραζε στο Σαράγεβο την πεποίθηση ότι "η ανάπτυξη των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία χωρίς κανένα σοβαρό επεισόδιο". Πάντως, λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, άνδρες του ΝΑΤΟ, με τεθωρακισμένα οχήματα στάλθηκαν στο βοσνιακό χωριό Γκόρνια Κόπριβνα, όπου νωρίτερα μία ομάδα ένοπλων Μουτζαχεντίν εκφόβισε μία περίπολο Καναδών στρατιωτών. Οπως είπε στο "Ρόιτερ" ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Σόου, το βράδυ της Πέμπτης ένα καναδικό όχημα της IFOR κυκλώθηκε από ένοπλους ισλαμιστές "που συμπεριφέρθηκαν με απειλητικό τρόπο, αναγκάζοντας τους Καναδούς να υποχωρήσουν για να μη δημιουργηθεί επεισόδιο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν μετά από τις πιέσεις Χόλμπρουκ... (1997-08-09 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη επέμβαση (1996-07-19 00:00:00.0)
Αφορμή για "αμηχανία" στους ΝΑΤΟικούς; (1996-06-12 00:00:00.0)
"Ενιαία και αδιαίρετη" αλλά και έρημη πόλη (1996-03-20 00:00:00.0)
Επιβλήθηκε και το "μίνι" Ντέιτον (1996-02-20 00:00:00.0)
Επιβάλλονται πληρώνοντας σε αίμα (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ