Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανοίγουν οι πρώτες παλαιστινιακές κάλπες
  • Ψηφίζουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι υπό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της παλαιστινιακής αστυνομίας και του ισραηλινού στρατού
  • Κρούσματα βίας και αυταρχισμού, μια μέρα πριν από την ψηφοφορία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε"προληπτικά" τη Δυτική Οχθη και ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε εκατοστό της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παρά τα έκτακτα μέτρα δεν έλειψαν τα επεισόδια τόσο στη Ραμάλα, μεταξύ Παλαιστινίων, όσο και στην Τζενίν, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Η τεταμένη ατμόσφαιρα οξύνεται ακόμα περισσότερα από τις δεκάδες καταγγελίες για αυταρχισμό και βιαιότητα της παλαιστινιακής αρχής και αστυνομίας.

Σήμερα το πρωί, στις 5 ώρα Ελλάδας, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες "δημοκρατικές" παλαιστινιακές εκλογές. Στην ψηφοφορία αναμένεται να πάρει μέρος, περίπου, το 80% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.013.235.

Οι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν δύο φορές, μία για τα μέλη του 88μελούς συμβουλίου και μία για τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, θέση που αναμένεται να κατακτήσει χωρίς καμία δυσκολία ο Γιάσερ Αραφάτ.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ηρεμία, δεν έλειψαν τα επεισόδια, χτες, τελευταία μέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση. Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε, περίπου, 100 οπαδούς της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και Παλαιστινίους αστυνομικούς στη Ραμάλα. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της τοπικής αστυνομίας διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης, τις τελευταίες αυτές μέρες, για "προληπτικούς" λόγους. Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους διαλύσουν χρησιμοποιώντας τα γκλομπς τους.

Επιδρομή, όμως, πραγματοποίησε η παλαιστινιακή αστυνομία και στο μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό των αυτόνομων περιοχών, που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας και διοικείται από έναν Ισραηλινό και μία ομάδα Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Ο Ισραηλινός διευθυντής του σταθμού, ο οποίος είναι η μοναδική οδός μετάδοσης τηλεοπτικού υλικού από τη Δυτική Οχθη προς τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή αστυνομία, οπλισμένη με αυτόματα όπλα, κατέσχεσε εξοπλισμό αξίας 200.000 δολαρίων και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του σταθμού.

Αυτά τα περιστατικά αποτελούν απλώς ένα μικρό δείγμα του αυταρχισμού και των βιαιοπραγιών της αυτόνομης παλαιστινιακής αρχής, υποστηρίζουν οι παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκπρόσωπός τους συναντήθηκε, χτες, με τον επικεφαλής των 600 διεθνών παρατηρητών, Τζίμι Κάρτερ, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, στον οποίο κατέθεσε σειρά καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έκλεισε τα σύνορά του με τη Δυτική Οχθη και ανέπτυξε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων ακροδεξιών Εβραίων. Ενταση έχει, ήδη, δημιουργηθεί, αφού χτες Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 3 Παλαιστινίους έξω από την πόλη Τζενίν. Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ανακοινωθέν, το οποίο επιβεβαιώθηκε από παλαιστινιακές πηγές, οι 3 Παλαιστίνιοι δε σταμάτησαν σε μπλόκο έξω από την πόλη Τζενίν και άνοιξαν πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Οι ίδιες, πάντα, πηγές υποστηρίζουν ότι οι 3 Παλαιστίνιοι ήταν μέλη τηςοργάνωσης "Χαμάς".

Οι πρώτες παλαιστινιακές εκλογές, που χαρακτηρίστηκαν από τον Γιάσερ Αραφάτ ως θεμελιώδες βήμα προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, υποστηρίζουν πολλοί, να πείσουν τους Παλαιστινίους ότι η ώρα της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού του ανθρώπου έχει φθάσει. Αλλωστε, πολλά δεινά της ισραηλινής κατοχής συνεχίζουν να βασανίζουν τον παλαιστινιακό λαό υπό το καθεστώς της "αυτονομίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ