Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Βράζει" το ηφαίστειο στο Μπουρούντι

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Μπουρούντι, όπου όλα δείχνουν την επανέναρξη βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στις αφρικανικές φυλές, Χούτου και Τούτσι. Εκπρόσωποι υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και διπλωμάτες ανακοίνωσαν, ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο έχασαν τη ζωή τους πέντε χωρικοί και έγιναν στάχτη τα σπίτια άλλων 70, είτε από εκρήξεις βομβών, είτε από επιθέσεις ανταρτών με χειροβομβίδες.

"Το βουνό των πτωμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τι αλήθεια περιμένει η διεθνής κοινότητα για να αντιδράσει; Ολα μπορεί να εκραγούν από λεπτό σε λεπτό, με συνέπειες και θανάτους που θα συγκρίνονται μόνον με την πρόσφατη τραγωδία στη Ρουάντα", επισήμανε σε δηλώσεις του ο ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πάουλο Πινέιρο.

Σύμφωνα με όσα είπαν σε μέλη οργανώσεων αρωγής πρόσφυγες από το Μπουρούντι, που αναζητούσαν καταφύγιο στο Ζαϊρ, οι φυλετικές συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές στις βορειοδυτικές επαρχίες και στα χωριά, όπου πολλοί χωρικοί (μέλη της φυλής των Χούτου) έχουν τεθεί στο στόχαστρο ένοπλων ανταρτών της φυλής των Τούτσι. Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει ήδη την πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στους παρακείμενους λόφους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ