Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εδωσε πίσω την εντολή ο Ερμπακάν

Δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το αδιέξοδο του νικητή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, Νετσμεντίν Ερμπακάν, έγινε απολύτως σαφές χτες. Και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας αποδείχτηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Πράγμα, που έγινε χτες, όπως αναμενόταν, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα του νέου Κοινοβουλίου απέρριψαν την πρόταση του Ερμπακάν για συμμαχία, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Αργότερα χτες, ο Ντεμιρέλ κάλεσε την αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ, στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να της επιδώσει την εντολή.

Αλλά η Τσιλέρ δεν πρόκειται να βρει το δρόμο της στρωμένο με ρόδα. Και αυτό γιατί ο ηγέτης του - τρίτου τη τάξει στη Βουλή - Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με το κόμμα της, αν τα στελέχη του επιμείνουν να επανακαταλάβει την πρωθυπουργία η Τσιλέρ.

Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου κατέχει 135 έδρες στη Βουλή και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας 132. Για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία (276), θα χρειαστεί η σύμπραξη και τρίτου κόμματος. Από το ποιος θα είναι αυτός ο τρίτος εταίρος θα εξαρτηθούν πολλά...

Δημοσιογράφοι

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το τουρκικό Συμβούλιο Τύπου χτες περιγράφουν την επικινδυνότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Τουρκία: Το 1995, δύο εκδότες και ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν σε ένοπλες επιθέσεις ή βομβιστικές εκρήξεις, ένας δημοσιογράφος πέθανε στα χέρια της Αστυνομίας, τέσσερις δημοσιογράφοι απήχθησαν από αντάρτες του ΡΚΚ και σαράντα συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας. Από τους συλληφθέντες, 22 εξακολουθούν να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δικαστήρια κρατικής ασφαλείας κατέσχεσαν 13 έντυπα, σχεδόν στο σύνολό τους αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ