Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ερωτηματικά για απώλειες και την "τύχη" των ομήρων

Παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές οι πειρατές του "Αβράσια"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε στις 18 Γενάρη με έμφαση ότι "δόθηκε ένα γερό μάθημα στον Ντουντάγεφ". Είπε, επίσης, ότι στην νταγκεστανή Κοινότητα Περβομάισκαγια οι ντουνταγεφικοί είχαν δημιουργήσει μια οχυρωμένη βάση με πολυβολεία και βαρέα όπλα. Μετά ανακοινώθηκε πως έληξε η επιχείρηση και απελευθερώθηκαν 82 όμηροι, ενώ 18 αστυνομικοί, πιθανόν, να βρίσκονται στα χέρια των Τσετσένων μαχητών, που κατόρθωσαν να ξεγλιστρήσουν από τον κλοιό των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Σαλμάν Ραντούγεφ, που διέφυγε στην Τσετσενία και προτείνει την ανταλλαγή των ομήρων που πήρε με τους τραυματισμένους άνδρες του, που αιχμαλωτίστηκαν στην Περβομάισκαγια.Σχετικά με τα όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες στο Νταγκεστάν, ανακύπτουν μια σειρά ερωτηματικά. Πόσοι ήταν οι όμηροι; Ως γνωστό, από την πόλη Κιζλιάρ οι Τσετσένοι είχαν πάρει 160 ομήρους. Σ' αυτούς προστέθηκαν 36 αστυνομικοί, που παραδόθηκαν αμαχητί στην Κοινότητα Περβομάισκαγια και, σύμφωνα με επίσημους εκπροσώπους, είχαν συλληφθεί, επίσης, πολλοί κάτοικοι του χωριού.

Για κανέναν νεκρό όμηρο, που βρέθηκε μετά την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων, δεν αναφέρθηκε τίποτα. Πού είναι οι υπόλοιποι; Είναι δυνατόν με τη βοήθεια του πυροβολικού, της αεροπορίας, να "απελευθερωθούν οι όμηροι" ή να "εξοντωθούν" οι Τσετσένοι μαχητές; Ο Γιέλτσιν δεν εξήγησε πώς μπόρεσαν οι Τσετσένοι να δημιουργήσουν "βάση στήριξης" στο έδαφος του Νταγκεστάν, αλλά και πώς μπόρεσαν να φτάσουν εκεί. Τι κάνουν οι ομοσπονδιακές ειδικές υπηρεσίες;

Επομένως, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος για το Σεβασμό της Πολιτικής Διαφάνειας Αλεξέι Σίμονοφ, οι ρωσικές αρχές οργάνωσαν μια επιχείρηση παραπληροφόρησης για τα γεγονότα στην Περβομάισκαγια."Εκπρόσωποι διαφόρων ρωσικών υπουργείων μας είπαν πολλές φορές ψέματα ή ακόμα και οι ίδιοι έκαναν λάθος στις πληροφορίες τους για τον αριθμό των ομήρων και των Τσετσένων μαχητών, ή για την εξέλιξη των επιχειρήσεων", τόνισε ο Σίμονοφ. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ιζβέστια" Βαλέρι Γιάκοφ, από τους λίγους που κατόρθωσαν να μπουν στην Περβομάισκαγια, αλλά και όμηροι, που σώθηκαν, ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν εκτελέσεις, που αποτέλεσαν το πρόσχημα για να αρχίσει η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Η νταγκεστανή ηγεσία διέψευσε την πληροφορία για εκτέλεση κοινοταρχών από τους Τσετσένους του Ραντούγεφ. Μια τέτοια ανεύθυνη πληροφορία, αν ληφθούν υπόψη οι παραδόσεις του Καυκάσου, μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες διεθνικές σφαγές. Αν και ο Γιέλτσιν ανακοίνωσε την Πέμπτη τον τερματισμό της επιχείρησης, δεν έχει ακόμα επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων του "Ερυθρού Σταυρού" και δημοσιογράφων στο χωριό, που είναι αποκλεισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τώρα, η Περβομάισκαγια ουσιαστικά έχει ισοπεδωθεί (μέχρι την τραγωδία είχε 300 σπίτια) και οι κάτοικοι μαζεύουν τα πράγματά τους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο Γιέλτσιν είπε ότι αποφασίστηκε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό σε περιφερειακό επίπεδο. Στις συνθήκες, όμως, του Βόρειου Καυκάσου, αυτό σημαίνει ξέσπασμα διεθνικών συγκρούσεων!

Παράδοση πειρατών

Οι φιλοτσετσένοι κομάντος - πειρατές, που είχαν καταλάβει το τουρκικό πλοίο"Αβράσια" και κρατούσαν επί τέσσερις μέρες περίπου 200 ομήρους, παραδόθηκαν χτες στις τουρκικές αρχές και μεταφέρθηκαν στην ακτή, ανακοίνωσε ο καπετάνιος του πλοίου από τον ασύρματο, μιλώντας με τους αξιωματούχους του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης. Οι ένοπλοι, 7 ή 8 Τούρκοι, εγκατέλειψαν το οχηματαγωγό με φουσκωτή βάρκα. Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει στην είσοδο του Βοσπόρου. Προηγουμένως είχαν αφήσει ελεύθερους μερικούς ομήρους. Στην Κωνσταντινούπολη, οι φανατικοί ισλαμιστές οργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης των φιλοτσετσένων πειρατών. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", επικαλούμενη τον κυβερνήτη της Τραπεζούντας, αναφέρει ότι οι ένοπλοι που είχαν καταλάβει το πλοίο ανήκουν στην οργάνωση IBDA - C, τουρκικό παράρτημα της "Χεζμπολά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ