ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τίμησαν τη «μαύρη» επέτειο

Δημοσιεύτηκε νέο ντοκουμέντο για το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην τραγωδία της Νήσου. Οι ΗΠΑ, επικαλούμενες τον σοβιετικό «μπαμπούλα», διέταξαν τη στρατιωτική χούντα να δεχτεί την εισβολή

Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη συνεχιζόμενη τραγωδία, ίδιος, και τότε και τώρα.

Στις 5:30 χθες το πρωί - ώρα έναρξης στις 20 Ιούλη 1974 της τουρκικής εισβολής - ήχησαν σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου οι σειρήνες. Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, έγινε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων στην εισβολή. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και την ελληνική Βουλή οι βουλευτές Ηλίας Καλλιώρας (ΝΔ), Γιάννης Δημαράς (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση).

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Ο τελευταίος προέβη σε σύντομη ανασκόπηση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και επισήμανε ότι η στασιμότητα στις προσπάθειες για επίλυση οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στην άρνησή της να εφαρμοστεί η συμφωνία - μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - της 8ης Ιούλη 2006.

Στο δικό του χαβά, ο σημερινός κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε την εισβολή «ειρηνική επιχείρηση». Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανάγκη από μια ηγεσία, η οποία θα είναι, όπως ισχυρίστηκε, «πολιτικά ώριμη». Αλλωστε, οι κατοχικοί τίμησαν τη «μαύρη» επέτειο με παρέλαση του τουρκικού στρατού.

ΗΠΑ: «Μην εμποδίσετε την εισβολή»

Στο μεταξύ, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε χθες απόρρητο τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική εισβολή. Το υπαγόρευσε ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Στίβεν Ινγκερσολ. Το τηλεγράφημα, το οποίο κατά το τυπικό ο Ινγκερσολ κοινοποίησε και στον ίδιο τον Κίσινγκερ, είναι το ακόλουθο:

«Θέμα: Κύπρος Λευκός Οίκος, Σαν Κλεμέντε - Να δοθεί στον υπουργό Κίσινγκερ

1. Ο Σίσκο μόλις μας έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει λάβει την τελική απόφαση για την αποβίβαση στρατευμάτων της στην Κύπρο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η απόβαση θα γίνει εντός της ώρας.

2. Πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με τον (Ελληνα) πρωθυπουργό και τον Ιωαννίδη και να τους διαβιβάσετε το μήνυμα από την τουρκική κυβέρνηση ότι τα τουρκικά στρατεύματα δε θα ανοίξουν πυρ, μόνο αν δεν πυροβολήσουν ούτε οι Ελληνες.

3. Πρέπει να πιέσετε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων θα δώσει στους Σοβιετικούς το πλεονέκτημα που έψαχναν στη Μέση Ανατολή, και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

4. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποκατάσταση της συνταγματικής κατάστασης στην Κύπρο και έχουμε υπόψιν μας ως πιθανό διάδοχο τον Κληρίδη. Θα υποστηρίξουμε την επαναφορά στο επίπεδο των δυνάμεων πριν από το πραξικόπημα.

5. Ο Σίσκο θα φτάσει συντόμως στην Αθήνα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να προχωρήσει με τις πιο πάνω γραμμές, θα επιστρέψει αμέσως στην Τουρκία και θα παραθέσει τις ιδέες αυτές στους Τούρκους.

6. Πρέπει να πείτε στην κυβέρνηση της Ελλάδας ότι μετά το πραξικόπημα έχουμε προσπαθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό να αποφευχθεί η τουρκική επέμβαση, αλλά τώρα που έχει συμβεί, η ελληνική κυβέρνηση, που φέρει ένα μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας στην εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των ενδιαφερομένων. Καλούμε τους Ελληνες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες, διαφορετικά διατρέχει τον μέγιστο κίνδυνο η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Υπογραφή INGERSOLL».

Στο σήμερα και καθώς οι ιμπεριαλιστικές ραδιουργίες συνεχίζονται, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο μάλλον το Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε ότι δεν εννοεί τη συμφωνία της 8ης Ιούλη 2006, όταν μιλά για ανανεωμένη προσπάθεια του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Προφανής η θέση τους για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» ως βάσης «διαπραγμάτευσης».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Α. ΜΕΡΚΕΛ
Συνομιλίες για εξοπλισμούς και «μπίζνες»

Διάθεση συνεργασίας έδειξε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα «αιτήματα» που του έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αποσπώντας το χαρακτηρισμό του «πολιτικού φίλου»

Η προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Γερμανία, η «διείσδυση» του γερμανικού κεφαλαίου σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και τα «κοινά συμφέροντα» σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα των συνομιλιών που είχαν Κώστας Καραμανλής και Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Με δεδομένη την ταύτιση των απόψεων για την πορεία του «ευρωπαϊκού εγχειρήματος», ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στο «ψητό», δηλαδή την παραλαβή του «ελαττωματικού» υποβρυχίου «Παπανικολής» από τα γερμανικά ναυπηγεία του Κιέλου, «τα χρωστούμενα» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η προμήθεια 30-40 πολεμικών αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ» κ.ο.κ.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής «έτεινε ευήκοον ους» και έδειξε διάθεση συνεργασίας στα θέματα των εξοπλισμών που του έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία χαρακτήρισε «πολιτικό φίλο» τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Εχουμε μια συνεργασία, καλή και εποικοδομητική, και στα αμυντικά θέματα», παραδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ειδικότερα, για το πρόβλημα με τα υποβρύχια υποστήριξε ότι «έχει λυθεί και πλέον νομίζω ότι όλοι οι όροι της σύμβασης θα εκπληρωθούν με ομαλό τρόπο». Για την προμήθεια των «Γιουροφάιτερ» είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε διαδικασία, αλλά έχει ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων αυτής της γενιάς». Ως αντάλλαγμα ζήτησε «να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία της παραγωγής». Από την πλευρά της, η Αγκ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν τα εξοπλιστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον. Αναφορικά με τα «Γιουροφάιτερ» περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πρέπει όλα να είναι ανοιχτά και διαφανή», δείχνοντας κατανόηση ότι «αυτές οι αποφάσεις απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα». Για τα υπόλοιπα ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής τη διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη που πρόσφερε στη γερμανική πρωτοβουλία για τη νεκρανάσταση του ευρωσυντάγματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για τους τομείς της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στη διεθνή πολιτική η Αγκ. Μέρκελ τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα», αναφερόμενη συγκεκριμένα «στα προβλήματα της εγγύς Ανατολής, του Κοσσόβου, των Δυτικών Βαλκανίων». Ειδικά για το θέμα του Κοσσόβου η καγκελάριος δεν έκρυψε ότι ασκεί πιέσεις στην πλευρά της κυβέρνησης της Σερβίας να αποδεχτεί το σχέδιο Αχτισάρι, δηλώνοντας μάλιστα ότι αυτός ήταν και ο στόχος της συνάντησης που είχε αυτή τη βδομάδα με τον Κοστούνιτσα. «Δεν μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί αν ο καθένας εμμένει στις θέσεις του», είπε. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «δεν πρέπει καμία πλευρά να μείνει με το αίσθημα της απομόνωσης και της ταπείνωσης απ' αυτήν τη διαδικασία» και γι' αυτό «δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει να βιαστούμε. Εάν χρειάζεται κάποιος χρόνος ακόμα για να φτάσουμε στην απαιτούμενη συναίνεση, ή σύγκλιση απόψεων, αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί».

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, η Μέρκελ επιφυλάχτηκε να προβεί σε σχολιασμούς αφού αυτές γίνουν, ενώ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας», δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής την υπερφαλάγγισε υποστηρίζοντας, αφ' ενός, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και, αφ' ετέρου, έσπευσε να στηρίξει τον Ρ.Τ. Ερντογάν εκφράζοντας την ευχή «να αναδειχτεί στην Τουρκία μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εξευρωπαϊσμό της».

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-'74

Στην επέτειο της κατάρρευσης της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας με την προδοσία της Κύπρου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξορισθέντων Φυλακισθέντων 1967-1974 διοργανώνει εκδήλωση με κατάθεση στεφάνων και με χαιρετισμό του προέδρου του Δημ. Πρωτοψάλτη, την ερχόμενη Δευτέρα 23.7.2007 ώρα 8 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης.

ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση συμπαράστασης

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Κυπριακό λαό και αλληλεγγύης στην πάλη του η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, την Τρίτη 24/7/07 στις 8μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ