Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Α. ΜΕΡΚΕΛ
Συνομιλίες για εξοπλισμούς και «μπίζνες»

Διάθεση συνεργασίας έδειξε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα «αιτήματα» που του έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αποσπώντας το χαρακτηρισμό του «πολιτικού φίλου»

Η προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Γερμανία, η «διείσδυση» του γερμανικού κεφαλαίου σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και τα «κοινά συμφέροντα» σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα των συνομιλιών που είχαν Κώστας Καραμανλής και Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Με δεδομένη την ταύτιση των απόψεων για την πορεία του «ευρωπαϊκού εγχειρήματος», ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στο «ψητό», δηλαδή την παραλαβή του «ελαττωματικού» υποβρυχίου «Παπανικολής» από τα γερμανικά ναυπηγεία του Κιέλου, «τα χρωστούμενα» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η προμήθεια 30-40 πολεμικών αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ» κ.ο.κ.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής «έτεινε ευήκοον ους» και έδειξε διάθεση συνεργασίας στα θέματα των εξοπλισμών που του έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία χαρακτήρισε «πολιτικό φίλο» τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Εχουμε μια συνεργασία, καλή και εποικοδομητική, και στα αμυντικά θέματα», παραδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ειδικότερα, για το πρόβλημα με τα υποβρύχια υποστήριξε ότι «έχει λυθεί και πλέον νομίζω ότι όλοι οι όροι της σύμβασης θα εκπληρωθούν με ομαλό τρόπο». Για την προμήθεια των «Γιουροφάιτερ» είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε διαδικασία, αλλά έχει ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων αυτής της γενιάς». Ως αντάλλαγμα ζήτησε «να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία της παραγωγής». Από την πλευρά της, η Αγκ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν τα εξοπλιστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον. Αναφορικά με τα «Γιουροφάιτερ» περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πρέπει όλα να είναι ανοιχτά και διαφανή», δείχνοντας κατανόηση ότι «αυτές οι αποφάσεις απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα». Για τα υπόλοιπα ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής τη διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη που πρόσφερε στη γερμανική πρωτοβουλία για τη νεκρανάσταση του ευρωσυντάγματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για τους τομείς της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στη διεθνή πολιτική η Αγκ. Μέρκελ τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα», αναφερόμενη συγκεκριμένα «στα προβλήματα της εγγύς Ανατολής, του Κοσσόβου, των Δυτικών Βαλκανίων». Ειδικά για το θέμα του Κοσσόβου η καγκελάριος δεν έκρυψε ότι ασκεί πιέσεις στην πλευρά της κυβέρνησης της Σερβίας να αποδεχτεί το σχέδιο Αχτισάρι, δηλώνοντας μάλιστα ότι αυτός ήταν και ο στόχος της συνάντησης που είχε αυτή τη βδομάδα με τον Κοστούνιτσα. «Δεν μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί αν ο καθένας εμμένει στις θέσεις του», είπε. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «δεν πρέπει καμία πλευρά να μείνει με το αίσθημα της απομόνωσης και της ταπείνωσης απ' αυτήν τη διαδικασία» και γι' αυτό «δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει να βιαστούμε. Εάν χρειάζεται κάποιος χρόνος ακόμα για να φτάσουμε στην απαιτούμενη συναίνεση, ή σύγκλιση απόψεων, αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί».

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, η Μέρκελ επιφυλάχτηκε να προβεί σε σχολιασμούς αφού αυτές γίνουν, ενώ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας», δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής την υπερφαλάγγισε υποστηρίζοντας, αφ' ενός, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και, αφ' ετέρου, έσπευσε να στηρίξει τον Ρ.Τ. Ερντογάν εκφράζοντας την ευχή «να αναδειχτεί στην Τουρκία μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εξευρωπαϊσμό της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό σε «περίοδο παγκόσμιων αλλαγών» (2019-09-27 00:00:00.0)
Συνομιλίες Μέρκελ - Λι για ενίσχυση των επενδύσεων ...με κανόνες (2019-09-07 00:00:00.0)
Ξεκινούν σήμερα οι επαφές Μέρκελ στο Πεκίνο (2019-09-06 00:00:00.0)
Διμερής συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών (2018-08-14 00:00:00.0)
Εντονες αντιθέσεις και αλληλεξαρτήσεις σε μια σειρά μέτωπα (2018-05-02 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ (2007-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ