Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάστε τους φυσικούς και πολιτικούς υπεύθυνους των εγκλημάτων

«Καλή δουλιά να σας ευχηθώ, ξέροντας πόσο επικίνδυνη είναι, πόσο δύσκολη, βαριά, κακοπληρωμένη και όχι σίγουρη», τα πρώτα λόγια της Αλέκας Παπαρήγα στους εργάτες, στην πρώτη συγκέντρωση, λίγο πριν μεταφερθούν στη Σαλαμίνα. Πρώτη αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Σήμερα γράφει ο "Ριζοσπάστης" ότι μέσα σε λίγες μέρες είχαμε εφτά νεκρούς συνολικά από εργατικά ατυχήματα. Εδώ βάζουμε μέσα και τους τρεις δασοπυροσβέστες στην Κρήτη, που σημαίνει ότι, όπως λέει, κάθε τρεις μέρες ένας νεκρός, κάθε 14 λεπτά ένα εργατικό ατύχημα και αν υπολογίσουμε και τις χιλιάδες σακατεμένων εργατών από εργατικά ατυχήματα, μιλάμε πραγματικά για μια μεγάλη τραγωδία, ισότιμη αν θέλετε, με την τραγωδία που ζούμε αυτές τις μέρες με τα δάση. Γιατί και τα δάση και ο άνθρωπος, η τύχη τους, είναι δεμένα μεταξύ τους».

Δεύτερη αναφορά: «Σε τέτοιες ώρες όλοι κλαίνε: Τα δύο μεγάλα κόμματα στενοχωριούνται, η κυβέρνηση, οι εργοδότες. Ταυτόχρονα όμως έχει αρχίσει μια αρθρογραφία και μια συζήτηση ότι φταίνε και οι εργάτες, που δεν παίρνουν τα μέτρα, δεν προσέχουν. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οχι μόνο δε φταίνε οι εργάτες, αλλά υπάρχουν και οι φυσικοί αυτουργοί η εργοδοσία, αλλά υπάρχουν και πολιτικοί υπεύθυνοι που είναι ακόμα πιο υπεύθυνοι από τους φυσικούς αυτουργούς. Είναι οι κυβερνήσεις. Εμείς χρόνια ζητάγαμε, με βάση και τα δικά σας αιτήματα, να μπει μια τάξη εδώ, να υπάρχει ένα μητρώο που να βάζει ορισμένες προϋποθέσεις.

Αυτό και προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκε στην ουσία και η ΝΔ έφερε ένα Μητρώο το οποίο κυριολεκτικά δίνει το πράσινο φως στην αυθαιρεσία. Γι' αυτό λέμε τώρα πια, πέρα από την εργοδοσία που έχει την ευθύνη, πρέπει πιο ολοκληρωμένα να προβληθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Πολιτικές ευθύνες και για την αναδουλιά και όταν υπάρχει αναδουλιά, ανεργία, τότε οι συνθήκες εκμετάλλευσης είναι ακόμα πιο μεγάλες».

Το Αλφα και το Ωμέγα η εργατική τάξη

Η Αλέκα Παπαρήγα συνεχίζει: «Το ΚΚΕ όχι έχει στο κέντρο της προσοχής του αλλά το Αλφα και το Ωμέγα της δράσης του είναι η εργατική τάξη. Και άλλες φορές που έχουμε περιοδεύσει εδώ ξεκαθαρίζουμε ένα πράγμα. Ο,τι παράγεται πάνω σε αυτό τον τόπο, ό,τι υπάρχει σε αυτό τον τόπο, ό,τι δημιουργείται το παράγει ο εργάτης και στην ύπαιθρο ο μικρός παραγωγός, ο αγρότης. Η πλουτοκρατία βάζει τα χρήματα βέβαια, που τα 'χει βγάλει πάνω στις δικές σας πλάτες, αλλά τα χρήματά της δεν έχουν καμία αξία, δεν της φέρνουν κανένα κέρδος, αν δε μισθώσει την εργατική σας δύναμη και δεν την εκμεταλλευτεί.

Αυτό είναι μια αλήθεια που δυστυχώς δε γίνεται πάντα κατανοητή από ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Υπάρχουν ακόμα αρκετοί εργαζόμενοι που λένε ότι οφείλω τη δουλιά μου στον εργοδότη που με προσέλαβε! Ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το βλέπετε και εσείς στη Ζώνη. Εργασίες στη Ζώνη μπορούν να γίνουν δίχως εργοδότη, αλλά χωρίς εσάς δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό που λέμε έχει μία σημασία όχι μόνο για το αύριο. Γιατί εμείς, όπως ξέρετε, παλεύουμε και για το αύριο πέρα από το σήμερα για μια εξουσία πραγματικά εργατική. Εχει σημασία και για το σήμερα. Γιατί αν ο εργάτης συνειδητοποιήσει ότι αυτός παράγει τον πλούτο και κανένας άλλος, τότε και ο αγώνας του θα φέρει περισσότερα αποτελέσματα από ό,τι έχει φέρει μέχρι τώρα».

Ευκαιρία σε αυτήν την εκλογική μάχη

«Βεβαίως, στο δικό σας χώρο έχουν γίνει σημαντικοί αγώνες. Θα μπορούσε τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν και αυτοί οι αγώνες, επισημαίνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη δεύτερη ομιλία της, στη δεύτερη συγκέντρωση, μπροστά στο πλοίο «Flory». Συμπληρώνει ότι «σήμερα επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, εμείς θέτουμε ένα ζήτημα. Οπως οι αγώνες για τη δουλιά, το ψωμί, την προστασία της ζωής σας εδώ έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έτσι και η ψήφος είναι μια μορφή πάλης, μια μορφή αγώνα. Εμείς έτσι τη βλέπουμε. Βεβαίως, για μας έχουν σημασία αυτό που λέμε οι καθημερινοί αγώνες, αλλά και η κάλπη παίζει το ρόλο της.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία σε αυτή την εκλογική μάχη, η εργατική τάξη και ιδιαίτερα εσείς που δουλεύετε σε έναν τέτοιο χώρο με τέτοιες εμπειρίες και έχετε απέναντί σας τον πιο σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου, τους εφοπλιστές, πρέπει να δείξετε το θυμό σας και την αγανάκτησή σας απέναντι στα κόμματα που κυβέρνησαν χωρίς καμία διάκριση».

Το ΚΚΕ το γνωρίζετε

Απευθυνόμενη στους εργάτες, η Αλ. Παπαρήγα τονίζει: «Το ΚΚΕ το γνωρίζετε σε όλα τα θέματα. Το γνωρίζετε και με τη συνδικαλιστική και με την πολιτική μας έκφραση. Προσπαθούμε, αν θέλετε, ονειρευόμαστε για τον εργάτη και την εργατική οικογένεια μια πολύ διαφορετική ζωή. Να δουλεύει λιγότερο, όχι να τεμπελιάζει - σήμερα η παραγωγικότητα της εργασίας έχει ανέβει, με λιγότερη δουλιά μπορείς να έχεις περισσότερο αποτέλεσμα - να έχεις ελεύθερο χρόνο. Ονειρευόμαστε μια ζωή που το παιδί του εργάτη να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα, να έχει διακοπές, καλή στέγη, δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά του, δωρεάν Υγεία. Αυτά βεβαίως θα έρθουν, θα κατακτηθούν, αλλά σήμερα χρειάζεται ένας σκληρός αγώνας για να μην πάμε ακόμα πιο πίσω».

Να καταλάβουν πως δεν έχουν τον εργάτη στο χέρι

Αμέσως μετά τους καλεί: «Τώρα, σε τούτη την εκλογική μάχη, πρέπει τα δύο κόμματα να τιμωρηθούν, να τους κόψουμε τη φόρα, να φοβηθούν, να καταλάβουν ότι δεν έχουν τον εργάτη στο χέρι, να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν συνέχεια. Και ζητάμε πραγματικά ενίσχυση γιατί τη χρειάζεται και η εργατική τάξη την ενίσχυση του ΚΚΕ και τη χρειαζόμαστε και εμείς για να αποδίδουμε περισσότερο, να δουλεύουμε καλύτερα. Πάει "νύχι - κρέας" ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό εργατικό κίνημα.

Και αν θέλετε, τι έχει να χάσει ο εργάτης που μέχρι σήμερα ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να δοκιμάσει αυτήν την εμπειρία που έχει στον τόπο δουλιάς να τη φτάσει μέχρι την κάλπη και να ξεκόψει από αυτούς; Να δώσει την εμπιστοσύνη του στο ΚΚΕ, μια εμπιστοσύνη που στο κάτω κάτω κάθε μέρα θα τη δοκιμάζει. Εδώ είμαστε, μας ελέγχετε και αν θέλετε το δικό σας έλεγχο τον ζητάμε».

Να έχουν απώλειες

«Ζητάμε, λοιπόν», σημειώνει, «η κάλπη, το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία διαφορετική ατμόσφαιρα, γιατί αν δεν υπάρχουν αλλαγές στο εκλογικό αποτέλεσμα θα σηκώσουν μύτη και κεφάλι ακόμα παραπάνω είτε ο ένας είναι κυβέρνηση είτε ο άλλος. Οποιος και αν είναι κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι εκλογές είναι μία από τα ίδια θα ξεσαλώσουν κυριολεκτικά. Και η εργοδοσία θα ξεσαλώσει. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι γι' αυτά που τραβάτε εσείς αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να τιμωρηθούν. Ενα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χώρους, πρέπει να καταψηφίσει αυτά τα κόμματα. Να έχουν απώλειες».

Και καταλήγει: «Εχετε εμπειρία, ξέρετε ότι οι κομμουνιστές καθημερινά είναι στο πλευρό σας, γιατί είμαστε ένα κομμάτι δικό σας και ακριβώς η δύναμη του ΚΚΕ είναι και δική σας δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ