Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τίμησαν τη «μαύρη» επέτειο

Δημοσιεύτηκε νέο ντοκουμέντο για το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην τραγωδία της Νήσου. Οι ΗΠΑ, επικαλούμενες τον σοβιετικό «μπαμπούλα», διέταξαν τη στρατιωτική χούντα να δεχτεί την εισβολή

Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη συνεχιζόμενη τραγωδία, ίδιος, και τότε και τώρα.

Στις 5:30 χθες το πρωί - ώρα έναρξης στις 20 Ιούλη 1974 της τουρκικής εισβολής - ήχησαν σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου οι σειρήνες. Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, έγινε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων στην εισβολή. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και την ελληνική Βουλή οι βουλευτές Ηλίας Καλλιώρας (ΝΔ), Γιάννης Δημαράς (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση).

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Ο τελευταίος προέβη σε σύντομη ανασκόπηση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και επισήμανε ότι η στασιμότητα στις προσπάθειες για επίλυση οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στην άρνησή της να εφαρμοστεί η συμφωνία - μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - της 8ης Ιούλη 2006.

Στο δικό του χαβά, ο σημερινός κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε την εισβολή «ειρηνική επιχείρηση». Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανάγκη από μια ηγεσία, η οποία θα είναι, όπως ισχυρίστηκε, «πολιτικά ώριμη». Αλλωστε, οι κατοχικοί τίμησαν τη «μαύρη» επέτειο με παρέλαση του τουρκικού στρατού.

ΗΠΑ: «Μην εμποδίσετε την εισβολή»

Στο μεταξύ, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε χθες απόρρητο τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική εισβολή. Το υπαγόρευσε ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Στίβεν Ινγκερσολ. Το τηλεγράφημα, το οποίο κατά το τυπικό ο Ινγκερσολ κοινοποίησε και στον ίδιο τον Κίσινγκερ, είναι το ακόλουθο:

«Θέμα: Κύπρος Λευκός Οίκος, Σαν Κλεμέντε - Να δοθεί στον υπουργό Κίσινγκερ

1. Ο Σίσκο μόλις μας έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει λάβει την τελική απόφαση για την αποβίβαση στρατευμάτων της στην Κύπρο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η απόβαση θα γίνει εντός της ώρας.

2. Πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με τον (Ελληνα) πρωθυπουργό και τον Ιωαννίδη και να τους διαβιβάσετε το μήνυμα από την τουρκική κυβέρνηση ότι τα τουρκικά στρατεύματα δε θα ανοίξουν πυρ, μόνο αν δεν πυροβολήσουν ούτε οι Ελληνες.

3. Πρέπει να πιέσετε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων θα δώσει στους Σοβιετικούς το πλεονέκτημα που έψαχναν στη Μέση Ανατολή, και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

4. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποκατάσταση της συνταγματικής κατάστασης στην Κύπρο και έχουμε υπόψιν μας ως πιθανό διάδοχο τον Κληρίδη. Θα υποστηρίξουμε την επαναφορά στο επίπεδο των δυνάμεων πριν από το πραξικόπημα.

5. Ο Σίσκο θα φτάσει συντόμως στην Αθήνα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να προχωρήσει με τις πιο πάνω γραμμές, θα επιστρέψει αμέσως στην Τουρκία και θα παραθέσει τις ιδέες αυτές στους Τούρκους.

6. Πρέπει να πείτε στην κυβέρνηση της Ελλάδας ότι μετά το πραξικόπημα έχουμε προσπαθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό να αποφευχθεί η τουρκική επέμβαση, αλλά τώρα που έχει συμβεί, η ελληνική κυβέρνηση, που φέρει ένα μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας στην εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τη διατήρηση των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των ενδιαφερομένων. Καλούμε τους Ελληνες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες, διαφορετικά διατρέχει τον μέγιστο κίνδυνο η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Υπογραφή INGERSOLL».

Στο σήμερα και καθώς οι ιμπεριαλιστικές ραδιουργίες συνεχίζονται, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο μάλλον το Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε ότι δεν εννοεί τη συμφωνία της 8ης Ιούλη 2006, όταν μιλά για ανανεωμένη προσπάθεια του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Προφανής η θέση τους για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» ως βάσης «διαπραγμάτευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ