Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διμερής συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Πέδρο Σάντσεθ
Η Αγκελα Μέρκελ και ο Πέδρο Σάντσεθ
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια διήμερης περιοδείας της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ισπανία.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης εντός 48 ωρών προσφύγων από τη Γερμανία στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, που για πολλούς είναι η Ισπανία. Η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ισπανία στις διαπραγματεύσεις της με το Μαρόκο, από όπου έρχεται από τις αρχές του χρόνου το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων.

«Η αξία της συμφωνίας έγκειται καταρχάς στο ότι καθιστά σαφές πως η Γερμανία και η Ισπανία στηρίζουν ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Επιπλέον, χαρακτήρισε «μη λειτουργικό» τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ, ωστόσο επί της ουσίας το εφαρμόζει. Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία αποδέχεται την ευθύνη της «να απαγορεύσουμε τη δευτερογενή μετανάστευση (εντός της ΕΕ), για παράδειγμα προς τη Γερμανία».

Τέλος, σύμφωνα με την Αγκ. Μέρκελ, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για εμπορικά ζητήματα, ειδικά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόσφατο ταξίδι του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στις ΗΠΑ και την απόφαση να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους του μεταξύ τους εμπορίου.

Χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μέρκελ είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με το Μεταναστευτικό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ αυτές με την Ιταλία θα διαρκέσουν περισσότερο. Δεν απέκλεισε να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν το Σάββατο

Με «ατζέντα» τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα θα συναντηθούν το Σάββατο στο Βερολίνο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την καγκελάριο Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη Συρία, στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και σε ενεργειακά ζητήματα, δηλαδή στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε τρεις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ