Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβρη

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Μια τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιηθεί στην Πιονγιάνγκ το Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσαν χτες οι δύο πλευρές μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ.

Η νέα συνάντηση μεταξύ του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν γίνεται στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων και παζαριών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, που εντείνονται τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την οικονομική και γεωπολιτική τους παρουσία, απειλώντας «ζωτικό χώρο» της Κίνας.

Αυτό φανερώνει και η έντονη κινητικότητα στην Κορεατική Χερσόνησο: Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις είχαν γίνει τον περασμένο Απρίλη και Μάη, ενώ τον Ιούνη συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, συνεχίζεται το σκληρό παζάρι με προμετωπίδα την «αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας, ενώ οι αμερικανικές και άλλες κυρώσεις παραμένουν ως μοχλός πίεσης.

Στις χτεσινές συνομιλίες, αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν για την πρόοδο όσων συμφωνήθηκαν στις δύο προηγούμενες συναντήσεις κορυφής, ιδίως αναφορικά με την επέκταση των διασυνοριακών συναλλαγών και της μεταξύ τους συνεργασίας. Επίσης συζητήθηκε η επίσημη λήξη του Κορεατικού Πολέμου (1950 - 1953), την οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτύχουν έως το τέλος του χρόνου.

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Μουν - Κιμ στην Πιονγιάνγκ πριν από τα τέλη Σεπτέμβρη, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ