Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι κόντρες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η ιρανική ηγεσία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, με αφορμή τη σκλήρυνση των κυρώσεων. Χτες, ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως το Ιράν «ούτε θα πάει σε πόλεμο, ούτε θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ» όσο η κυβέρνηση τουΠροέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αίρει τις κυρώσεις που επανέφερε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τον περασμένο Μάη. «Οι Αμερικανοί έθεσαν δύο προοπτικές: Πόλεμο ή συνομιλίες... Ούτε ο πόλεμος θα συμβεί, ούτε συνομιλίες θα ξεκινήσουμε... Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σίγουρα, θα μας έβλαπταν και απαγορεύονται», τόνισε σε δήλωσή του στην ιρανική δημόσια τηλεόραση, επισημαίνοντας την αναξιοπιστία των Αμερικανών αξιωματούχων. Στη συνέχεια φάνηκε να επικρίνει την κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Ροχανί για τη διαχείριση της συναλλαγματικής κρίσης που αντιμετωπίζει το ιρανικό νόμισμα (ριάλ), λέγοντας ότι προήλθε «από προβλήματα διαχείρισης που δεν έχουν σχέση με τις κυρώσεις».

Στο Πεκίνο, πάντως, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Βιομηχανίας Πετρελαίου και Χημικών (CPCIF), Αντρέι Γιου, δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ ότι η Κίνα θα συνεχίσει κανονικά να αγοράζει το ιρανικό πετρέλαιο παρά τη «μονομερή επαναφορά αμερικανικών κυρώσεων». Υποστήριξε ότι «εταιρείες από Κίνα και Ρωσία θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό» που αφήνουν ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν επενδύσεις στο Ιράν (π.χ. η γαλλική εταιρεία Ενέργεας «Total»), για να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Οπως τόνισε, «ό,τι και να κάνουν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τη συνεργασία μεταξύ Ιράν και Κίνας».

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Αμπάντι στην Τεχεράνη

Οι αμερικανικές κυρώσεις και απειλές σε βάρος χωρών που συνεχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν προκάλεσαν μεταξύ άλλων την ακύρωση της επίσκεψης που είχε προγραμματίσει για αύριο Τετάρτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι στην Τεχεράνη. Ο Αμπάντι επικαλέστηκε «βεβαρημένο πρόγραμμα», ωστόσο αφορμή έδωσαν οι έντονες αντιδράσεις Ιρανών αξιωματούχων για την «απρόθυμη» απόφαση του Αμπάντι να εφαρμόσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Παράλληλα, χτες, η ιρανική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, στρατηγού Αμπίρ Χαταμί, σχετικά με την έναρξη της παραγωγής νέας σειράς βαλλιστικών πυραύλων εδάφους - εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και «παντός καιρού», που δεν εντοπίζονται εύκολα από ραντάρ. Οι πύραυλοι φέρουν την ονομασία «Φατέχ ε Μόμπιν» («Λαμπρός Κατακτητής»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ