Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο η «επόμενη μέρα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία συνεχίζονται πυρετωδώς. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετέβη στην Αγκυρα, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με Τούρκους διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους στο πλαίσιο και των προετοιμασιών για την πραγματοποίηση συνόδου για τη Συρία που ετοιμάζει για τις 7 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία (αλλά όχι τις ΗΠΑ!). Σε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Τουρκίας επισημάνθηκε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία συνόδου «με θέμα τη διευθέτηση του συριακού ζητήματος»...

Ο Λαβρόφ είχε χτες σχετική τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία συνθηκών για τον επαναπατρισμό των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και στις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».

Η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις προετοιμασίες για την επιστροφή προσφύγων, ενώ την ίδια περίοδο, πολλά ντόπια και ξένα μονοπώλια διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την τεράστια πίτα (ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων) ανοικοδόμησης την «επόμενη μέρα» του πολέμου...

Χτες επίσης, δεκάδες άτομα (μεταξύ των οποίων αρκετοί άμαχοι και παιδιά) σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών και όπλων σε κατοικημένη ζώνη. Η έκρηξη φέρεται πως προκλήθηκε μετά από επιδρομή της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχή της πόλης Σαρμάντα της επαρχίας Ιντλίμπ (όπου έχουν καταφύγει περίπου 4 εκατομμύρια αντικαθεστωτικοί, τζιχαντιστές, μαζί με τις οικογένειές τους).

Αξιωματούχοι διεθνών οργανώσεων αρωγής υποστήριξαν ότι τα θύματα από την έκρηξη ανήλθαν σε τουλάχιστον 134, εκ των οποίων οι 59 ήταν άμαχοι και οι άλλοι αντικαθεστωτικοί. Πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφεραν ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν ήταν τουλάχιστον 52.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ