ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευκαιρία» η καπιταλιστική κρίση

Οσο αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της ρίχνει τα βάρη στο λαό, τόσο πιο πολύ ανεβάζει τις κορόνες υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων

Η σταθερή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ο απεγκλωβισμός από την υπόθεση του Βατοπεδίου και η συνεχής ανάληψη επικοινωνιακών πρωτοβουλιών από τον Κ. Καραμανλή συνθέτουν το σχέδιο της κυβέρνησης για αναχαίτιση της φθοράς και διατήρηση των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Φανερή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την καπιταλιστική κρίση για να πετύχει τους πολιτικούς στόχους της. Προβάλλει λοιπόν ως υπεύθυνος και σοβαρός διαχειριστής της κρίσης, που διαθέτει όχι μόνο «ολοκληρωμένο» και «ρεαλιστικό» σχέδιο, αλλά πρωταρχικό μέλημά της είναι η προστασία και η ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Κι όσο αποκαλύπτεται ότι η πολιτική που εφαρμόζει ρίχνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, τόσο η κυβέρνηση θα ανεβάζει τις κορόνες υπέρ των «ευάλωτων» κοινωνικών στρωμάτων! Επιπλέον, θα επισείει τον κίνδυνο της «απώλειας θέσεων εργασίας», συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας με στόχο την αδιαμαρτύρητη αποδοχή των βαρών της κρίσης από τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση κλιμάκωνε την αντιλαϊκή επίθεση καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του 2009, την ίδια στιγμή ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε πως κάνει ό,τι μπορεί για τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και τα μεσαία στρώματα. Μιλώντας χτες στη δεκάλεπτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάλεσε τους υπουργούς να χειριστούν την κρίση «με τρόπο ώστε, αφενός μεν να έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και, αφετέρου, τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στους πολίτες και ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους και τα μεσαία στρώματα». Παράλληλα, βέβαια, δεν παρέλειψε να λανσάρει την εικόνα του υπεύθυνου διαχειριστή. «Κινούμαστε με υπευθυνότητα. Χωρίς να παρασυρόμαστε στις ανευθυνολογίες που ακούγονται από διάφορες άλλες πλευρές. Θα κάνουμε το καθήκον μας και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν», τόνισε, καλώντας τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Παράλληλα, πυροδοτεί την πόλωση με το ΠΑΣΟΚ για να συσπειρώσει την κομματική και εκλογική βάση της παράταξής του, ενώ ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει την «έξοδο στην περιφέρεια» για να ανεβάσει το ηθικό των κομματικών στελεχών. Μετά την Κοζάνη, σήμερα πραγματοποιεί παρόμοια ολιγόωρη επίσκεψη στο Βόλο, όπου θα επισκεφτεί την εδώ και πολλά χρόνια κατασκευαζόμενη περιφερειακή οδό, τη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος ΕΒΟΛ και θα μιλήσει στο Επιμελητήριο της πόλης.

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι της δικομματικής κόντρας με το βλέμμα και στις δημοσκοπήσεις που θα βγουν «στον αέρα» τις επόμενες μέρες. Η φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στις ομιλίες των κυβερνητικών στελεχών σε κομματικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα. Ο Λ. Ζαγορίτης, για παράδειγμα, μιλώντας χτες στη ΝΟΔΕ Λάρισας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ότι «δημοκοπούν ανεύθυνα, λαϊκίζουν, ψαρεύουν σε θολά νερά». «Και βέβαια - συμπλήρωσε - μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα αν τώρα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Αν το "τιμόνι" της οικονομίας βρισκόταν στα χέρια εκείνων που, όχι μόνο δε διδάχθηκαν από τα λάθη τους, αλλά και στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία, ανεύθυνα τάζουν παροχές, υπόσχονται δισεκατομμύρια, χωρίς να λένε από πού και πώς θα τα βρουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του απαξίωσε τη χτεσινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, «στην προσπάθεια πρόκλησης πρόσκαιρων εντυπώσεων, τις οποίες προσπαθεί να καλλιεργήσει, ανεπιτυχώς θα έλεγα. Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα κλίμα μηδενισμού που προφανώς καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ».

Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος από την κυβέρνηση
  • Το Βόλο επισκέπτεται σήμερα ο Κ. Καραμανλής
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

To Βόλο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στα πλαίσια των απεγνωσμένων προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, με διάφορα τεχνάσματα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ «η επίσκεψη Κ. Καραμανλή στο Βόλο είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της κυβέρνησης της ΝΔ να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού, ότι δίνει λύσεις, ότι το σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ θα "διασώσει" θέσεις εργασίας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα στηρίξει μισθούς, τζίρο και εισοδήματα». Και προσθέτει: «Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνουν τόσο ρόδινα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση, με τη συνήθη πάγια τακτική του αποπροσανατολισμού και της καλλιέργειας κλίματος αναμονής, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις. Διαβουλεύεται με τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τη ΓΣΕΕ, ώστε "όλοι μαζί" οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι να κρατήσουν την "κοινωνική συνοχή" μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή.

Η ακρίβεια, οι απολύσεις, η ψήφιση του 65ωρου, τα τεράστια προβλήματα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, γενικότερα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, τα προβλήματα της γυναίκας και των νέων ζευγαριών, τα αδιέξοδα που βρίσκει μπροστά της η νεολαία δεν αφήνουν πλέον και πολλά περιθώρια για τη λαϊκή οικογένεια. Με δυο λόγια, η κατάσταση "δεν πάει παραπέρα"».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Η διέξοδος δε βρίσκεται στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία, στην αναμονή. Η πίστωση χρόνου που εδώ και τρεις δεκαετίες, με διάφορα προσχήματα, ζητούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η όποια υπομονή επέδειξαν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν φτάσει στα όριά τους, έχουν εξαντληθεί. Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, για λαϊκή αντεπίθεση, για Κόμμα της εργατικής τάξης ισχυρό, για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση. Κίνημα ικανό ώστε να έρχεται καθημερινά σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και το δικομματισμό, σε αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες φιλοκυβερνητικές και φιλοεργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που κλαψουρίζουν για παροχές - ψίχουλα προς τους εργαζόμενους. Κίνημα σωστά προσανατολισμένο που θα κινείται με συνέπεια στον αντίποδα της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.), θα ξεσκεπάζει την υποκρισία τους και το λαϊκισμό τους, θα συγκρούεται με τις πολιτικές τους. Με την ευκαιρία του ερχομού του πρωθυπουργού, βάζουμε κι από την πόλη μας το παλλαϊκό αίτημα. Αντί των νέων παροχών στο κεφάλαιο, να δοθεί άμεσα και απευθείας, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, "ζεστό χρήμα" στους εργαζόμενους, στη φτωχή αγροτιά, στους επαγγελματίες και εμπόρους, στα νέα ζευγάρια, για τα προβλήματα της νεολαίας, για τις ανάγκες της παιδείας και της υγείας.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση του κόσμου και για την επιτυχία της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη. Καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους, τους αγρότες, την εργαζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και μαθητές, τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικά "παρών" στη λαϊκή κινητοποίηση που καλεί το ΠΑΜΕ, σηκώνοντας τη σημαία της αντίστασης και της αντεπίθεσης ακόμη ψηλότερα, καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική και παράλληλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που συναγωνίζονται για το ποιος έχει τις καταλληλότερες διαχειριστικές λύσεις προς όφελος του κεφαλαίου».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ της «ευελιξίας» του Συμφώνου Σταθερότητας

Στη «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ βλέπει τη διέξοδο από την κρίση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώνοντας τη «φωνή» του σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Σε μια δύσκολη ώρα, όπως η σημερινή, θέλω και εγώ να ενώσω τη φωνή μου με άλλες στην Ενωση και να ενισχύσω τις πολιτικές για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε μιλώντας χτες σε εκδήλωση για «την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας προσώπων». Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πολιτική που θα «συμβάλει στην ανακούφιση των πολλών».

Στην παρέμβασή του, ο Καρ. Παπούλιας υιοθετεί την κυρίαρχη ανάλυση της κρίσης, αποδίδοντάς τη σε «βαριά θεσμικά λάθη στην οργάνωση του παγκόσμιου χρηματοδοτικού οικοδομήματος και θεωρητικές μονομέρειες», καθώς και σε «μια άφρονα πίστη σε δήθεν μαγικές δυνάμεις της αγοράς» και την «απουσία συστήματος απόδοσης ευθυνών». Επανέλαβε τη θέση ότι «η κρίση αυτή, έστω και εκ των υστέρων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία για την Ενωση», η οποία «μόνο πέτυχε να εδραιώσει τη συναδέλφωση και την ειρήνη στην ήπειρό μας», και τώρα πρέπει να αποδείξει «πως σημείο αναφοράς μας είναι πάντα ο άνθρωπος, ο πολίτης». Η ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που ήδη αποτελεί ειλημμένη απόφαση των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, θα συμβάλει «στην ανακούφιση αυτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες αλλά και αυτών που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε παλαιότερη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο το Μάρτη του 2006 είχε επισημάνει ότι «οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν περάσει από διάφορες κυρίαρχες οικονομικές θεωρίες. Οταν, όμως, δεν ακούστηκε η φωνή των πολιτών, οι εντάσεις και οι ανατροπές σάρωσαν θεωρίες και θεωρητικούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ