ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμη σύνοδος της ηγεσίας της ΟΑΠ

Αναμένεται να καθορίσει τη νέα στάση της ΟΑΠ απέναντι στην παρατεινόμενη καθυστέρηση και ολιγωρία εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ.-

Αρχισε, χτες το απόγευμα, στο Κάιρο η πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπό την προεδρία του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς αναμένεται να καθορίσει τη νέα στάση της ΟΑΠ απέναντι στην παρατεινόμενη καθυστέρηση και ολιγωρία εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων παλαιστινιακών εκλογών.

Ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής, Τζαμάλ Αλ Σουράνι, είχε εμφανιστεί σε χτεσινές του δηλώσεις αρκετά απαισιόδοξος για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας και είχε, μάλιστα, φθάσει στο σημείο να κάνει λόγο για οριστικό "βούλιαγμα της ειρήνης". Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του γενικού γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής, μίλησε για μια αντιπαράθεση θέσεων στους κόλπους της Οργάνωσης, δήλωσε, όμως, κατηγορηματικά, ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα αλλαγής στόχων στην παλαιστινιακή πολιτική. Η θέση αυτή του Παλαιστίνιου ηγέτη μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Παλαιστίνιου αξιωματούχου και επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος, αν και τόνισε τη σημασία της προσπάθειας για επιβίωση της ειρήνης στην περιοχή, δε δίστασε να πει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα συζητήσει ακόμα και σχέδια δράσης για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ειρηνευτικής Συμφωνίας με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα μέσα και έξω από την ΟΑΠ. Αυτό γίνεται εμφανές τόσο μέσα από τις δηλώσεις του όσο και μέσα από συνέντευξή του που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ". Στη συνέντευξη αυτή, ο Αραφάτ καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί τους όρους της ειρηνευτικής Συμφωνίας, οι οποίοι προέβλεπαν αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και διεξαγωγή εκλογών από τον Ιούλη του 1994. Ο Αραφάτ, σε όλη του τη συνέντευξη, διατηρεί ένα μετριοπαθές ύφος και συγχρόνως "δίνει διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς", προσκαλώντας τις οργανώσεις "Τζιχάντ" και "Χαμάς" να συμμετάσχουν στην Παλαιστινιακή Διοίκηση και να σταματήσουν τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Το μετριοπαθές ύφος του Παλαιστίνιου ηγέτη και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του δε φαίνεται να έπεισαν την ισραηλινή κυβέρνηση για τη θετική έκβαση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. Ετσι, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που απαρτίζουν την Επιτροπή να μην κλονίσουν με μια αρνητική απόφαση το ειρηνευτικό οικοδόμημα, υπενθυμίζοντας (;)ότι μια πιθανή κατάρρευση θα φέρει, και για τις δυο πλευρές, περισσότερες δυσκολίες από ό,τι η επιβίωση της Συμφωνίας.

Παράλληλα με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο Κάιρο συναντήθηκαν και οι διαπραγματευτικές επιτροπές του Ισραήλ και της ΟΑΠ για να επανεξετάσουν το θέμα της εγκατάστασης διεθνών παρατηρητών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις αναμενόμενες παλαιστινιακές εκλογές. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έχει ζητήσει παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Ο Γιόλ Σίνγκερ, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει την παλαιστινιακή πρόταση.

ΚΑΚ
Νέα βήματα προσέγγισης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Διήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο θα υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες και το σημαντικό περιορισμό των τελωνειακών φραγμών που υπάρχουν σήμερα. Θα υπογραφεί επίσης συμφωνία αμοιβαίας στήριξης των εθνικών νομισμάτων και για τη διευθέτηση ζητημάτων στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Η συμφωνία, εκτός από την οικονομική, θα έχει και πολιτική σημασία, μιας και συγκεντρώνει τα πυρά των δεξιών, εθνικιστικών και φιλοδυτικών πολιτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας, πυρά τα οποία είναι ιδιαίτερα πυκνά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτη.

"Η Λευκορωσία δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας αυτής Αλεξάντρ Λουκασένκο σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "Φωνή της Γερμανίας", που δε θεωρείται άσχετη με την επίσκεψη Γιέλτσιν. "Θα παραμείνουμε στη σφαίρα πολιτικής επιρροής της Ρωσίας", τόνισε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι δεν έχει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στο μεταξύ, τάσεις ενοποίησης παρατηρούνται και ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Οπως έγινε γνωστό, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος όμιλος επιχειρήσεων, που συνενώνει 50 μεγάλες παραγωγικές μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την κατασκευή αεροπλάνων της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις αυτές, που απασχολούν 140.000 εργαζομένους στη Ρωσία και 75.000 στην Ουκρανία, θα προσπαθήσουν από κοινού να θέσουν τέρμα στην είσοδο ξένων αεροπλάνων στην αγορά των δυο χωρών που παρατηρείται τελευταία. Ο εν λόγω όμιλος επιχειρήσεων φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ισχυρή μονοπωλιακή δύναμη και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες 300 ουκρανικές και 500 ρωσικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Σημειώνουμε πως τη σύμπραξη των 50 επιχειρήσεων ενέκριναν οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν και Βιτάλι Μάσολ, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Ρωσίας Βίκτορ Γκλούχιν δήλωσε: "Σήμερα, δεν τίθεται πλέον το ζήτημα αν θα είμαστε μαζί ή όχι, γιατί, αν δεν είμαστε μαζί, θα πάψουμε να υπάρχουμε".

ΡΩΣΙΑ
Στρατηγός συνιστά παραίτηση στον Πρόεδρο

ΜΟΣΧΑ.-

Ο διοικητής της 14ης ρωσικής στρατιάς στην Υπερδνειστερία, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ Τσάιτουνγκ", ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να παραιτηθεί αμέσως, διότι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της χώρας. "Κάθε λεπτό που περνάει και ο Πρόεδρος Γιέλτσιν παραμένει στην εξουσία, επιδεινώνεται η κατάσταση", τόνισε ο Λέμπεντ και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταντήσει "πλοίο χωρίς τιμονιέρη". Ο Λέμπεντ αναφέρει πως ένα μεγάλο σφάλμα του Γιέλτσιν ήταν η διαταγή για την επέμβαση στην Τσετσενία και ότι η συνταγματική τάξη δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τη χρήση του πυροβολικού, της αεροπορίας και των τεθωρακισμένων.

Στο μεταξύ, στην Τσετσενία συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές, μετά την παραβίαση από τους τελευταίους της εκεχειρίας. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν σημαντική έκταση στα νότια του Γκρόζνι, ενώ άρματα μάχης την περιοχή Αλχάν - Γιούρτ, αποκλείοντας τον τελευταίο διάδρομο επικοινωνίας των τσετσενικών δυνάμεων με το Γκρόζνι. Από τη μεριά τους, ένοπλες τσετσενικές ομάδες εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων.

Τέλος, ο Ρώσος βουλευτής Ανατόλι Σάμπαντ ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ότι ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ σκοπεύει να ανακαταλάβει το Γκρόζνι. Ο Σάμπαντ κατέληξε σ' αυτό το συμπέρασμα μετά τη συνάντησή του τις τελευταίες μέρες με τον Ντουντάγεφ σε περιοχή της Τσετσενίας που δεν αποκάλυψε.

Στα πρώτα κοινά γυμνάσια με τη Βρετανία από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, άμδρες των τσέχικων δυνάμεων άμεσης επέμβασης πηδούν με αλεξίπτωτα από βρετανικά "Ηρακλής C130"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ