Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στρατηγός συνιστά παραίτηση στον Πρόεδρο

ΜΟΣΧΑ.-

Ο διοικητής της 14ης ρωσικής στρατιάς στην Υπερδνειστερία, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ Τσάιτουνγκ", ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να παραιτηθεί αμέσως, διότι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της χώρας. "Κάθε λεπτό που περνάει και ο Πρόεδρος Γιέλτσιν παραμένει στην εξουσία, επιδεινώνεται η κατάσταση", τόνισε ο Λέμπεντ και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταντήσει "πλοίο χωρίς τιμονιέρη". Ο Λέμπεντ αναφέρει πως ένα μεγάλο σφάλμα του Γιέλτσιν ήταν η διαταγή για την επέμβαση στην Τσετσενία και ότι η συνταγματική τάξη δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τη χρήση του πυροβολικού, της αεροπορίας και των τεθωρακισμένων.

Στο μεταξύ, στην Τσετσενία συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές, μετά την παραβίαση από τους τελευταίους της εκεχειρίας. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν σημαντική έκταση στα νότια του Γκρόζνι, ενώ άρματα μάχης την περιοχή Αλχάν - Γιούρτ, αποκλείοντας τον τελευταίο διάδρομο επικοινωνίας των τσετσενικών δυνάμεων με το Γκρόζνι. Από τη μεριά τους, ένοπλες τσετσενικές ομάδες εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων.

Τέλος, ο Ρώσος βουλευτής Ανατόλι Σάμπαντ ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ότι ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ σκοπεύει να ανακαταλάβει το Γκρόζνι. Ο Σάμπαντ κατέληξε σ' αυτό το συμπέρασμα μετά τη συνάντησή του τις τελευταίες μέρες με τον Ντουντάγεφ σε περιοχή της Τσετσενίας που δεν αποκάλυψε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ