Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απειλή διάσπασης της κυβέρνησης

ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ.-

Σε κίνηση αιφνιδιασμού προχώρησε χτες το απόγευμα ο αρχηγός του κόμματος των Ζουλού "Ινκάθα", Μανγκοσούθου Μπουτελέζι, κάνοντας ένα βήμα πριν την αποχώρηση της παράταξής του από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας. Με αφορμή το γνωστό αίτημα των Ζουλού για αυτονόμηση της περιοχής τους στην ανατολική επαρχία Νατάλ, ο Μπουτελέζι ανακοίνωσε ότι για δύο βδομάδες τα μέλη της παράταξής του θα απόσχουν από τις εργασίες του πολυφυλετικού νοτιοαφρικανικού Κοινοβουλίου.

"Ο λόγος της τιμής προδόθηκε. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πλήρους αδιεξόδου και το "Ινκάθα" πρέπει να επιδιώξει μία νέα εντολή από την εκλογική του περιφέρεια αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε καθήκον να διακόψουμε την ενεργό συμμετοχή μας στις κοινοβουλευτικές εργασίες", υπογράμμισε ο Μπουτελέζι, που διατελεί ταυτόχρονα υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσονα Μαντέλα. Ο Μπουτελέζι ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία, που είχε υπογραφεί μεταξύ του ηγέτη του ΑΕΚ Ν. Μαντέλα και του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ σχετικά με την παραπομπή του τρόπου επίλυσης των αυτονομιστικών αιτημάτων των Ζουλού σε διεθνή διαιτησία, παραμένει μέχρι σήμερα μόνο στα χαρτιά...

Ο αρχηγός του "Ινκάθα" διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι τρεις υπουργοί - στελέχη αυτής της παράταξης θα συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ