Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμη σύνοδος της ηγεσίας της ΟΑΠ

Αναμένεται να καθορίσει τη νέα στάση της ΟΑΠ απέναντι στην παρατεινόμενη καθυστέρηση και ολιγωρία εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ.-

Αρχισε, χτες το απόγευμα, στο Κάιρο η πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπό την προεδρία του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς αναμένεται να καθορίσει τη νέα στάση της ΟΑΠ απέναντι στην παρατεινόμενη καθυστέρηση και ολιγωρία εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων παλαιστινιακών εκλογών.

Ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής, Τζαμάλ Αλ Σουράνι, είχε εμφανιστεί σε χτεσινές του δηλώσεις αρκετά απαισιόδοξος για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας και είχε, μάλιστα, φθάσει στο σημείο να κάνει λόγο για οριστικό "βούλιαγμα της ειρήνης". Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του γενικού γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής, μίλησε για μια αντιπαράθεση θέσεων στους κόλπους της Οργάνωσης, δήλωσε, όμως, κατηγορηματικά, ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα αλλαγής στόχων στην παλαιστινιακή πολιτική. Η θέση αυτή του Παλαιστίνιου ηγέτη μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Παλαιστίνιου αξιωματούχου και επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος, αν και τόνισε τη σημασία της προσπάθειας για επιβίωση της ειρήνης στην περιοχή, δε δίστασε να πει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα συζητήσει ακόμα και σχέδια δράσης για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ειρηνευτικής Συμφωνίας με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα μέσα και έξω από την ΟΑΠ. Αυτό γίνεται εμφανές τόσο μέσα από τις δηλώσεις του όσο και μέσα από συνέντευξή του που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ". Στη συνέντευξη αυτή, ο Αραφάτ καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί τους όρους της ειρηνευτικής Συμφωνίας, οι οποίοι προέβλεπαν αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και διεξαγωγή εκλογών από τον Ιούλη του 1994. Ο Αραφάτ, σε όλη του τη συνέντευξη, διατηρεί ένα μετριοπαθές ύφος και συγχρόνως "δίνει διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς", προσκαλώντας τις οργανώσεις "Τζιχάντ" και "Χαμάς" να συμμετάσχουν στην Παλαιστινιακή Διοίκηση και να σταματήσουν τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Το μετριοπαθές ύφος του Παλαιστίνιου ηγέτη και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του δε φαίνεται να έπεισαν την ισραηλινή κυβέρνηση για τη θετική έκβαση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. Ετσι, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που απαρτίζουν την Επιτροπή να μην κλονίσουν με μια αρνητική απόφαση το ειρηνευτικό οικοδόμημα, υπενθυμίζοντας (;)ότι μια πιθανή κατάρρευση θα φέρει, και για τις δυο πλευρές, περισσότερες δυσκολίες από ό,τι η επιβίωση της Συμφωνίας.

Παράλληλα με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο Κάιρο συναντήθηκαν και οι διαπραγματευτικές επιτροπές του Ισραήλ και της ΟΑΠ για να επανεξετάσουν το θέμα της εγκατάστασης διεθνών παρατηρητών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις αναμενόμενες παλαιστινιακές εκλογές. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έχει ζητήσει παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Ο Γιόλ Σίνγκερ, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει την παλαιστινιακή πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ