Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Καταγγελίες του ΟΗΕ για παραδόσεις όπλων

Το παιχνίδι των Αμερικανών στη Βοσνία συνεχίζεται, με όλες τις πλευρές. Πηγές του ΟΗΕ κατήγγειλαν την πραγματοποίηση νυχτερινών πτήσεων κοντά στην Τούζλα και τις συνέδεσαν με παράδοση όπλων προς το μουσουλμανικό στρατό

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Τα μαύρα σύννεφα που καλύπτουν τη Βοσνία δε διαλύονται. Οι πληροφορίες για μυστική παράδοση όπλων στο μουσουλμανικό στρατό, πιθανότατα από τους Αμερικανούς, μολονότι διαψεύστηκαν για λόγους σκοπιμότητας, φαίνεται να αληθεύουν και γεννούν ανησυχίες. Η επισημοποίηση της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των Σέρβων της Βοσνίας και της Κράινα πείθει, εξάλλου, ότι η ειρήνη βρίσκεται πολύ μακριά.

Το απροσδιόριστο παιχνίδι των Αμερικανών στη Βοσνία συνεχίζεται και, μάλιστα, με όλες τις πλευρές. Πηγές του ΟΗΕ κατήγγειλαν την πραγματοποίηση νυχτερινών πτήσεων κοντά στην Τούζλα της βορειοανατολικής Βοσνίας και τις συνέδεσαν με παράδοση όπλων προς το μουσουλμανικό στρατό.

Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της 10ης και 12ης Φλεβάρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα C - 130 μεταγωγικό αεροσκάφος, με συνοδεία μαχητικών, πέταξε τις νύχτες πολύ χαμηλά στο έδαφος του αεροδρομίου της Τούζλα, που ένα τμήμα του ελέγχεται από το βοσνιακό στρατό. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, που θέλησαν, ωστόσο, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν πως πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες πτήσεις ήταν παραδόσεις οπλισμού. Πρόσθεσαν, δε, ότι εκτιμούν πως η "δουλιά" ήταν έργο των Αμερικανών, αφού τη συγκεκριμένη στιγμή πάνω από την Τούζλα πετούσαν μόνον αμερικανικά αεροσκάφη.

Η βοσνιακή κυβέρνηση δεν είχε σχολιάσει ως χτες το βράδυ τα καταγγελλόμενα του ΟΗΕ για την Τούζλα. Από χτες το πρωί, μάλιστα, άρχισε να αναπτύσσεται μια συστηματική και συνδυασμένη προσπάθεια για τη διάψευση της καταγγελίας του Οργανισμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να επιβάλει "σιγή" για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ακόμη και ο διοικητής των κυανοκράνων στην περιοχή της Τούζλα Γκάρι Κάουαρντ αναίρεσε χτες τις σχετικές καταγγελίες του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι μάλλον θα επρόκειτο για λάθος.

Η επισημοποίηση της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των Σέρβων της Βοσνίας και της Κράινα, που έδειξε πόσο καλά κρατά στο βάθος ο πόλεμος στη Βοσνία, επισφράγισε απλώς την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στο θύλακα του Μπίχατς. Οι δυνάμεις του μουσουλμάνου αυτονομιστή Φίκρετ Αμπντιτς δε δίστασαν, μάλιστα, προχτές να ανοίξουν πυρ και εναντίον εφοδιοπομπής του ΟΗΕ που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα στο θύλακα. Στην περιοχή, έχουν συγκεντρωθεί αρκετές εφοδιοπομπές του ΟΗΕ, που δεν μπορούν να περάσουν προς το Μπίχατς. Ο Γιασούσι Ακάσι επισκέφτηκε, μάλιστα, χτες το Κνιν για να ζητήσει από την ηγεσία των Σέρβων της Κράινα, που, από κοινού με τον Αμπντιτς, ελέγχουν τους δρόμους προς το Μπίχατς, να αφήσει τις εφοδιοπομπές να περάσουν.

Στη Βόννη, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει με στρατιώτες της στο ΝΑΤΟικό σώμα που θα καλύψει την επιχείρηση αποχώρησης των κυανοκράνων από την Κροατία. Η κυβέρνηση εξασφάλισε πριν λίγο καιρό το "πράσινο φως" για μια τέτοια αποστολή από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού έκανε ολόκληρη εκστρατεία για να το πετύχει. Πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης Κολ να στείλει για πρώτη φορά μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στρατιώτες στο εξωτερικό, κρύβεται η επιθυμία της να αναβαθμίσει και τυπικά το σημαντικό πλέον ρόλο της Γερμανίας στα διεθνή γεωστρατηγικά ζητήματα και να διεκδικήσει μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ