Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
"Καθαρά χέρια";

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Δύο ανωτάτους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "αγγίζει" η δικαστική έρευνα στο σκάνδαλο δωροδοκιών που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο γύρω από την αγορά 46 ελικοπτέρων ιταλικής κατασκευής από το Βελγικό δημόσιο το 1988.

Μετά από έρευνα άνευ προηγουμένου στα γραφεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τυχόν στοιχεία που να αφορούν το σκάνδαλο διαφθοράς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ υποστήριξε πως "δεν υπάρχει λόγος να μην έχει εμπιστοσύνη" στον κοινοτικό επίτροπο Κάρελ Βαν Μιρτ που ενδεχόμενα κατηγορείται. Επισήμανε, μάλιστα, πως η όλη υπόθεση "είναι αποκλειστικά εσωτερικό θέμα του Βελγίου" και δεν έκανε άλλες δηλώσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλας και ο Βέλγος Κάρελ Βαν Μιρτ που, την εποχή που έκλεισε η αγορά, κατείχαν αντίστοιχα τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου και του προέδρου του φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρνήθηκαν σε δηλώσεις τους οποιαδήποτε ανάμειξη στο εν λόγω σκάνδαλο.

Ταυτόχρονα, υποστήριξαν ότι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση της ασυλίας που τους προσφέρει η σημερινή τους θέση και είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δικαστικών αρχών που προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση και να εξακριβώσουν πώς κατέληξαν στο ταμείο του φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος 50.000.000 βελγικά φράγκα (περίπου 390.000.000 δραχμές).

Ο Βαν Μιρτ τόνισε πως είχε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να κάνουν έρευνα στα γραφεία του αμέσως.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την πρόσφατη αναζωπύρωση του σκανδάλου με την απόφαση του Βέλγου πρωθυπουργού Ζαν Λικ Ντεάν να προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ