ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ο ιμπεριαλισμός είναι δικτατορία, ανεξαρτήτως της μορφής κυριαρχίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 21 Απρίλη 1967

Σε ανακοίνωσή του, για την επέτειο της 21ης Απρίλη 1967, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα παρακάτω:

«Τα συγκλονιστικά γεγονότα που μεσολάβησαν διεθνώς και στην Ελλάδα, στα 36 χρόνια από την εγκαθίδρυση της αμερικανοκίνητης δικτατορίας 1967-1974, οδηγούν στην εξαγωγή ενός κεφαλαιώδους συμπεράσματος: ότι την εξουσία τους τα μονοπώλια σε κάθε χώρα, την υπερασπίζουν με όποια μορφή κρίνουν κάθε φορά περισσότερο πρόσφορη και δυνατή. Τότε με τα αμερικανονατοϊκά τανκς, εδώ και χρόνια με τα τανκς της ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων, την ιδεολογική τρομοκρατία, τους πολέμους, τον πολιτικό εκβιασμό και την κάθε λογής χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Ο ιμπεριαλισμός είναι δικτατορία, ανεξαρτήτως της μορφής κυριαρχίας του. Συνεπώς, εκ διαμέτρου αντίθετη πρέπει να είναι και η λαϊκή απάντηση. Συσπείρωση αντιιμπεριαλιστική παντού και καθημερινά, λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΕΡ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ικανοποιημένος ο Αμερικανός πρεσβευτής

Ναι στην ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αμερικανικές ανάγκες

Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη συνεργασία του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τ. Μίλερ. Το αντικείμενο της συνεργασίας τους, η οποία κράτησε μια ώρα χτες το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε, ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό. Η ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο τους απασχόλησε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής μετά τη συνάντηση δήλωσε τα τετριμμένα για το δικαίωμα των Ιρακινών να καθορίσουν το μέλλον τους, μετά από μια μεταβατική περίοδο και αφού θα έχει διασφαλιστεί η ειρήνη. Ο Τ. Μίλερ συμπλήρωσε πως οι Ιρακινοί θα πρέπει να αντιληφθούν πως η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα!

Το πώς θα εκπαιδευτεί, λοιπόν, στις αρχές της δημοκρατίας ο ιρακινός λαός, είναι ένα ζήτημα που συζητούν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους και ικανοποιούνται ιδιαιτέρως όταν οι εκλεκτοί εξ αυτών, όπως ό Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προλαβαίνουν τις επιθυμίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου έχει υποβάλει αναλυτική εισήγηση στον πρωθυπουργό, με την οποία υποστηρίζει ένθερμα την ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν και την υποστήριξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τις εισηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει πως το αργότερο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 3 και 4 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ως προς τη συμμετοχή της ή μη στον ενισχυμένο ρόλο που θα αναλάβει η συμμαχία στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει η Ελλάδα τις αμερικανικές ανάγκες στο Αφγανιστάν.

Η περίπτωση του Αφγανιστάν και η ανάληψη της διοίκησης από το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα αποτελέσει το μοντέλο για τη μελλοντική διαχείριση της κατάστασης στο Ιράκ, όταν οι Αμερικανοί θα έχουν επιβάλει τους αχυράνθρωπούς τους.

Τα «ανταλλάγματα» που, όπως λέγεται, αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών από τους Αμερικανούς για την πιθανότατη αύξηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, είναι η αξιοποίησή του από την αμερικανική διπλωματία στην προσπάθειά της να «καθαρίσει» το σκηνικό από τον Γ. Αραφάτ. Σύντομα, λοιπόν, θα πρέπει να αναμένονται ταξίδια και επαφές του Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόβλημα παρά την ένταξη

Το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να απασχολεί Αθήνα και Λευκωσία έστω κι αν η σκόνη των πανηγυρισμών για την ένταξη στην ΕΕ χρησιμοποιείται για τη συσκότιση της πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα, πάντως, υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο να επισκεφτεί και πάλι την Αθήνα και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στα τέλη Μάη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα μέσα από τα οποία πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το σχέδιο Ανάν, το οποίο Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να αποδέχονται ως βάση για την επίλυση του προβλήματος. Η προγραμματισμένη για τις 26 Μάη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου, θα γίνει παρουσία κοινοτικών εκπροσώπων, ίσως του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ή άλλων μελών της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι τα νέα νομικά και πολιτικά δεδομένα δημιουργούν νέες συνθήκες σε σχέση με τις προτεινόμενες λύσεις στο Κυπριακό.

Ο γύρος της Ευρώπης

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός συνέχισε χτες την επίσκεψη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη. Για την τριήμερη περιοδεία του στη Β. Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του αναχωρώντας χτες από την Αθήνα, πως μετά την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών επισκέπτεται το Ελσίνκι έπειτα από τη Λευκωσία.

Σκοπός των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς των «25» είναι, όπως ανέφερε ο Κ. Σημίτης, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής (19-20 Ιούνη): Ευρωπαϊκή Συνέλευση, μεταναστευτική πολιτική, εξελίξεις στο Ιράκ, και άλλα ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ