ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απογοήτευση και δυσαρέσκεια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Σε νέο κύμα συλλήψεων μελών της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" προχώρησε, χτες, η Παλαιστινιακή Αρχή, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις συνεχιζόμενες ισραηλινές κατηγορίες περί "χαλαρής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας". Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη τελμάτωση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις οξύνει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του παλαιστινιακού λαού, που υποστηρίζει σε όλο και λιγότερα ποσοστά την "ειρηνευτική διαδικασία".

Είκοσι μέλη και στελέχη της "Χαμάς" συνελήφθησαν στην πόλη της Νάμπλους από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας, που, όμως, ανακοίνωσαν ότι κανένας από τους συλληφθέντες δε συμπεριλαμβάνεται στις λίστες καταζητουμένων, που έχουν κοινοποιηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι ισραηλινές αρχές επιμένουν ότι οι 4 από τους 5 αυτόχειρες των επιθέσεων αυτοκτονίας προέρχονται από το χωριό Ασίρα κοντά στη Νάμπλους και ήταν γνωστά στελέχη της "Χαμάς", που απέδρασαν από τις παλαιστινιακές φυλακές τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, σε μια έξαρση ενθουσιασμού για τη "διαλεύκανση του μυστηρίου" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των 4 νεαρών βομβιστών, προκαλώντας την οργή της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ, που επιθυμούσε να τηρηθεί μυστικότητα μέχρι να εξαρθρωθεί όλος ο κύκλος των εξτρεμιστών.

Φανερά απογοητευμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που επέμενε μέχρι πρότινος ότι οι βομβιστές προήλθαν από το εξωτερικό, παραδέχτηκε ότι οι Μουαουίγια Ζαράρα (22 χρόνων), Μπασχάρ Σαλαουάχ (23 χρόνων), Ταουφίκ Γιασίν (25 χρόνων) και Γιουσέφ Σχουλί (22 χρόνων) απέδρασαν από τις παλαιστινιακές φυλακές της Νάμπλους, αλλά αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ακόμα και το ότι καταβάλλει "το 100% των προσπαθειών του" για να καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών δε συνεπάγεται ότι θα έχει και "100% αποτελέσματα" και αρνήθηκε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή φέρει ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Το ζήτημα της προέλευσης των βομβιστών και η ανακάλυψη της ταυτότητάς τους κυριάρχησε και στην τρίωρη συνάντηση του Ντάνι Ναβέχ, γραμματέα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να μεταβούν, μέχρι το τέλος της βδομάδας, για συνομιλίες με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και Παλαιστίνιοι απεσταλμένοι.

Ενώ αυξάνονται οι ισραηλινές πιέσεις για πάταξη των εξτρεμιστών ισλαμιστών, εντείνεται και η αγανάκτηση του παλαιστινιακού λαού από το αδιέξοδο στην "ειρηνευτική διαδικασία" και τις συνέπειες αυτού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για την Παλαιστίνη, αυξήθηκε, τους τελευταίους δύο μήνες, το ποσοστό των Παλαιστινίων - φθάνοντας το 35% - που είναι αρνητικοί στη συνέχιση των συνομιλιών με το Ισραήλ και τάσσονται υπέρ των επιθέσεων. Εντούτοις, το 59% των Παλαιστινίων, αν και βαθιά δυσαρεστημένοι, τάσσονται υπέρ της συνέχισης της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Διπλωματική επανεμφάνιση υπόσχεται η Μόσχα

Ο Μπορίς Γιέλτσιν επέκρινε τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης στην κρίση της Μέσης Ανατολής, υποσχόμενος την επιστροφή της ρωσικής διπλωματίας σε μια περιοχή που εδώ και καιρό έχει παραμεληθεί από τη Μόσχα. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει τελειώσει "και θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί, εξαιτίας της μη εποικοδομητικής θέσης του Ισραήλ", δήλωσε ο Γιέλτσιν, υποδεχόμενος τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ως συνεγγυήτρια της "ειρηνευτικής διαδικασίας" η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει την αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη, πρόσθεσε ο Γιέλτσιν, απαντώντας, έμμεσα, στις επικρίσεις Μουμπάρακ περί διπλωματικής απουσίας της Ρωσίας.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μοναδικοί συνεγγυητές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία είναι επίσης συνεγγυήτρια", τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Τύπο, ο Μουμπάρακ, "αλλά δε βλέπουμε καμιά κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας. Οι Ρώσοι είναι οι μοναδικοί απόντες, σαν να ζουν σε άλλο πλανήτη".Ο Μουμπάρακ επέρριψε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο, τονίζοντας ότι "μοιάζει να ψάχνει αφορμές για να διακόψει το διάλογο με τους Παλαιστινίους και να μην επιστρέψει κανένα κομμάτι κατεχόμενης γης". Μετά τη συνάντηση Γιέλτσιν - Μουμπάρακ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία συμμερίζεται την ανάλυση της Αιγύπτου και ανακοίνωσε πως ο Μπορίς Γιέλτσιν έλαβε "συγκεκριμένα μέτρα" για να ενισχύσει το ρόλο της ρωσικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκός "εκσυγχρονισμός" ο στόχος του Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Γερμανία, για να ενισχύσει την "ευρωπαϊκή προοπτική" της χώρας του, και μιλούσε για τον "υπαρκτό ακόμη" κίνδυνο των ισλαμιστών, οι στρατηγοί διέτασσαν εισβολή στο Ιράκ κατά των Κούρδων...

Νέα επιχείρηση;

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", πάνω από 100 τουρκικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ, στις περιοχές όπου τον περασμένο Μάη ο τουρκικός στρατός είχε εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από την Αγκυρα, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο στρατός ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των αυτονομιστών.

Το γεγονός της νέας εισβολής σημειώνεται παρά το ότι η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή (στα τέλη Ιούνη). Ομως τον περασμένο μήνα η Βαγδάτη κατήγγειλε ότι τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών του ΡΚΚ στο ιρακινό έδαφος.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ

"Ο φονταμενταλισμός θα ωφελείται όσο υπάρχει διακριτική μεταχείριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Αγκυρας κι αυτό δεν είναι πρόσχημα για να πλησιάσει η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η πραγματικότητα". Αυτά δήλωσε χτες στο "Γερμανικό Πρακτορείο" ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, απηχώντας ξεκάθαρα τις απόψεις των στρατηγών και προσέθεσε ότι ο τουρκικός στρατός και η πλειοψηφία του λαού "αγωνιούν ότι οι ισλαμιστές θα κερδίσουν και πάλι την εξουσία".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας - αναμένεται από τη Δευτέρα στη Γερμανία για τριήμερη επίσκεψη - πρόκειται να εκθέσει στον καγκελάριο Κολ τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για να περιορίσει την εξουσία των ισλαμιστών στον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία, καθώς και τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία "αποσκοπεί να εμποδίσει τη στρατολόγηση των νέων από τους ισλαμιστές".

Ακόμη, ο Μ. Γιλμάζ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις, ώστε η Βόννη να δεσμευτεί για την εγγύτερη δυνατή προσέγγιση της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βοηθήσει στον "εσωτερικό πόλεμο" της Αγκυρας κατά του ΡΚΚ...

Πάντως, όπως λέει ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία, Χανς Γιόακιμ Βέργκαου, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση "δεν είναι δυνατή σύντομα". Σε συνέντευξή του στην "Τζουμχουριέτ" ο Γερμανός διπλωμάτης εκτίμησε ακόμη πως "η Τουρκία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα είναι πάντοτε μεταξύ των υποψήφιων χωρών για πλήρη ένταξη", αλλά όμως "η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στα οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια που θέτει η Ευρώπη, και όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκκληση και δέσμευση εκεχειρίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Επίσημη έκκληση για γενική κατάπαυση του πυρός απηύθυνε, χτες, προς τις κυβερνητικές δυνάμεις η εξτρεμιστική οργάνωση "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας", αυτοδεσμευόμενη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα τηρήσει μονομερή εκεχειρία.Στο ανακοινωθέν της η οργάνωση τονίζει ότι η πρότασή της έχει ως στόχο να αποκαλύψει τους "πραγματικούς εγκληματίες, αλλά και όσους κρύβονται πίσω από αυτούς", αφήνοντας, κατά ορισμένους, αιχμές τόσο κατά της ετέρας εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", όσο και κατά ορισμένων ακραίων κύκλων της αλγερινής ηγεσίας, που επιμένουν στην εξολόθρευση των ισλαμιστών όσο και αν κοστίσει σε όλα τα επίπεδα αυτή η διαδικασία.Το ανακοινωθέν υπογράφει ο εθνικός εμίρης του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας" (ΜΙΣ) Μαντανί Μεζεράγκ.

Η κυβερνητική εφημερίδα "Ελ Μουτζαχίντ" φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδό της την έκκληση του ΜΙΣ, ενώ τα κυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εκτενή σχετικά ρεπορτάζ, κάνοντας πολλούς πολιτικούς αναλυτές να πιστεύουν ότι το ανακοινωθέν είναι αποτέλεσμα μυστικών συνομιλιών της ηγεσίας του ΜΙΣ με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι ίδιες, πάντα, πηγές εκτιμούν ότι η έκκληση για εκεχειρία μοιάζει να χαίρει της πλήρους υποστήριξης της αλγερινής κυβέρνησης, χωρίς αυτό να αποκλείει τις έντονες αντιδράσεις ενός ιδιαίτερα ακραίου και αντι-ισλαμιστικού κυβερνητικού κύκλου.

Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για άμεση παρέμβαση στην Αλγερία, με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος σπαραγμός και αποτροπιασμό για τις "βάρβαρες σφαγές" απηύθυναν ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Αλγερινός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απεμπλοκή της Αλγερίας από τον κύκλο βίας, ζήτησε ο Ζακ Λανγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Βουλής. Ο Λανγκ κάλεσε την ΕΕ "να διακόψει κάθε είδους χρηματική βοήθεια προς χώρες που δε σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες".

Οι Ισραηλινοί δεν έχουν πάψει να κυνηγούν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ