Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκός "εκσυγχρονισμός" ο στόχος του Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Γερμανία, για να ενισχύσει την "ευρωπαϊκή προοπτική" της χώρας του, και μιλούσε για τον "υπαρκτό ακόμη" κίνδυνο των ισλαμιστών, οι στρατηγοί διέτασσαν εισβολή στο Ιράκ κατά των Κούρδων...

Νέα επιχείρηση;

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", πάνω από 100 τουρκικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ, στις περιοχές όπου τον περασμένο Μάη ο τουρκικός στρατός είχε εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από την Αγκυρα, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο στρατός ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των αυτονομιστών.

Το γεγονός της νέας εισβολής σημειώνεται παρά το ότι η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή (στα τέλη Ιούνη). Ομως τον περασμένο μήνα η Βαγδάτη κατήγγειλε ότι τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών του ΡΚΚ στο ιρακινό έδαφος.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ

"Ο φονταμενταλισμός θα ωφελείται όσο υπάρχει διακριτική μεταχείριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Αγκυρας κι αυτό δεν είναι πρόσχημα για να πλησιάσει η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η πραγματικότητα". Αυτά δήλωσε χτες στο "Γερμανικό Πρακτορείο" ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, απηχώντας ξεκάθαρα τις απόψεις των στρατηγών και προσέθεσε ότι ο τουρκικός στρατός και η πλειοψηφία του λαού "αγωνιούν ότι οι ισλαμιστές θα κερδίσουν και πάλι την εξουσία".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας - αναμένεται από τη Δευτέρα στη Γερμανία για τριήμερη επίσκεψη - πρόκειται να εκθέσει στον καγκελάριο Κολ τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για να περιορίσει την εξουσία των ισλαμιστών στον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία, καθώς και τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία "αποσκοπεί να εμποδίσει τη στρατολόγηση των νέων από τους ισλαμιστές".

Ακόμη, ο Μ. Γιλμάζ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις, ώστε η Βόννη να δεσμευτεί για την εγγύτερη δυνατή προσέγγιση της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βοηθήσει στον "εσωτερικό πόλεμο" της Αγκυρας κατά του ΡΚΚ...

Πάντως, όπως λέει ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία, Χανς Γιόακιμ Βέργκαου, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση "δεν είναι δυνατή σύντομα". Σε συνέντευξή του στην "Τζουμχουριέτ" ο Γερμανός διπλωμάτης εκτίμησε ακόμη πως "η Τουρκία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα είναι πάντοτε μεταξύ των υποψήφιων χωρών για πλήρη ένταξη", αλλά όμως "η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στα οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια που θέτει η Ευρώπη, και όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ