Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΒΟΣΝΙΑΣ
Εκλογές μετά από παρέμβαση Μιλόσεβιτς

ΠΑΛΕ.-

Το ρόλο του μεσολαβητή στην πολιτική κρίση που πλήττει την ηγεσία των Σερβοβόσνιων ανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με αποτέλεσμα τη σύντομη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Σερβική Οντότητα της Βοσνίας. Ελάχιστοι, βέβαια, αμφέβαλαν πως η χτεσινή συνάντησή του στο Βελιγράδι με τη Σερβοβόσνια Πρόεδρο, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, και τον αντιπρόσωπο των Σέρβων στην τριμελή Προεδρία της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, έγινε δίχως την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ...

"Νομίζω πως υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση, κυρίως όσον αφορά στην εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον", δήλωσε η Πλάβσιτς κατά την άφιξή της στο Βελιγράδι, χωρίς να κάνει καμία νύξη στους δημοσιογράφους για τη διένεξή της με τον Μομτσίλο Κράισνικκαι τα άλλα ηγετικά πολιτικά στελέχη του Πάλε, που πρόσκειται στον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Εν ολίγοις, το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συνάντησης της Προέδρου Πλάβσιτς με τον Μομτσίλο Κράισνικ και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι συνοψίζεται σε δύο ημερομηνίες: στις 15 Νοέμβρη, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη Σερβική Οντότητα της Βοσνίας και στις 7 Δεκέμβρη οι προεδρικές! Σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ σημειώνεται πως η ψηφοφορία για την εκλογή του Σέρβου εκπροσώπου στη συλλογική Προεδρία της Βοσνίας θα διεξαχθεί επίσης στις 7 Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση Μιλόσεβιτς εκτονώνει αρχικώς, τουλάχιστον, τη σερβοβοσνιακή πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών με λύση εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και νέου Προέδρου...

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι πιέζουν τις ΗΠΑ για παράταση της παραμονής των πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο όνομα της Συνθήκης Ντέιτον για της λεγόμενης ειρήνευσης στην περιοχή.

Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε χτες, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ούμπερ Βετρίν, ο οποίος υποστήριξε πως οι χώρες που μετέχουν στα πολυεθνικά στρατεύματα θα πρέπει να ετοιμαστούν προκειμένου να παρατείνουν την παρουσία τους στη Βοσνία τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον. Πρόσθεσε δε ότι το έργο της οικοδόμησης πολιτικών θεσμών με διάρκεια στη χώρα αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον με μακροπρόθεσμες προσπάθειες.

Η απάντηση στο αίτημα του Γάλλου υπουργού ήρθε από το ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοίνωσε πως αναβάλλει την απόφασή του για τη μείωση του αριθμού των ανδρών της ΝΑΤΟικής Σταθεροποιητικής Δύναμης στη Βοσνία (SFOR) μετά το τέλος των εκλογών. Η εντολή της Σταθεροποιητικής Δύναμης των περίπου 35.000 στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στη Βοσνία εκπνέει στα μέσα του 1998.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατάξεις Κροατών και Σέρβων μποϊκοτάρουν τις εκλογές(1997-09-10 00:00:00.0)
Πιέσεις στο όνομα του "Ντέιτον"(1997-08-06 00:00:00.0)
"Εκρηκτικό" το κλίμα(1997-07-16 00:00:00.0)
Χωρίς ...εκπλήξεις(1996-09-18 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο Ρ. Κάρατζιτς(1996-07-20 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη επέμβαση(1996-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ