Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απογοήτευση και δυσαρέσκεια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Σε νέο κύμα συλλήψεων μελών της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" προχώρησε, χτες, η Παλαιστινιακή Αρχή, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις συνεχιζόμενες ισραηλινές κατηγορίες περί "χαλαρής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας". Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη τελμάτωση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις οξύνει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του παλαιστινιακού λαού, που υποστηρίζει σε όλο και λιγότερα ποσοστά την "ειρηνευτική διαδικασία".

Είκοσι μέλη και στελέχη της "Χαμάς" συνελήφθησαν στην πόλη της Νάμπλους από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας, που, όμως, ανακοίνωσαν ότι κανένας από τους συλληφθέντες δε συμπεριλαμβάνεται στις λίστες καταζητουμένων, που έχουν κοινοποιηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι ισραηλινές αρχές επιμένουν ότι οι 4 από τους 5 αυτόχειρες των επιθέσεων αυτοκτονίας προέρχονται από το χωριό Ασίρα κοντά στη Νάμπλους και ήταν γνωστά στελέχη της "Χαμάς", που απέδρασαν από τις παλαιστινιακές φυλακές τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, σε μια έξαρση ενθουσιασμού για τη "διαλεύκανση του μυστηρίου" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των 4 νεαρών βομβιστών, προκαλώντας την οργή της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ, που επιθυμούσε να τηρηθεί μυστικότητα μέχρι να εξαρθρωθεί όλος ο κύκλος των εξτρεμιστών.

Φανερά απογοητευμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που επέμενε μέχρι πρότινος ότι οι βομβιστές προήλθαν από το εξωτερικό, παραδέχτηκε ότι οι Μουαουίγια Ζαράρα (22 χρόνων), Μπασχάρ Σαλαουάχ (23 χρόνων), Ταουφίκ Γιασίν (25 χρόνων) και Γιουσέφ Σχουλί (22 χρόνων) απέδρασαν από τις παλαιστινιακές φυλακές της Νάμπλους, αλλά αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ακόμα και το ότι καταβάλλει "το 100% των προσπαθειών του" για να καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών δε συνεπάγεται ότι θα έχει και "100% αποτελέσματα" και αρνήθηκε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή φέρει ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Το ζήτημα της προέλευσης των βομβιστών και η ανακάλυψη της ταυτότητάς τους κυριάρχησε και στην τρίωρη συνάντηση του Ντάνι Ναβέχ, γραμματέα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να μεταβούν, μέχρι το τέλος της βδομάδας, για συνομιλίες με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και Παλαιστίνιοι απεσταλμένοι.

Ενώ αυξάνονται οι ισραηλινές πιέσεις για πάταξη των εξτρεμιστών ισλαμιστών, εντείνεται και η αγανάκτηση του παλαιστινιακού λαού από το αδιέξοδο στην "ειρηνευτική διαδικασία" και τις συνέπειες αυτού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για την Παλαιστίνη, αυξήθηκε, τους τελευταίους δύο μήνες, το ποσοστό των Παλαιστινίων - φθάνοντας το 35% - που είναι αρνητικοί στη συνέχιση των συνομιλιών με το Ισραήλ και τάσσονται υπέρ των επιθέσεων. Εντούτοις, το 59% των Παλαιστινίων, αν και βαθιά δυσαρεστημένοι, τάσσονται υπέρ της συνέχισης της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Διπλωματική επανεμφάνιση υπόσχεται η Μόσχα

Ο Μπορίς Γιέλτσιν επέκρινε τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης στην κρίση της Μέσης Ανατολής, υποσχόμενος την επιστροφή της ρωσικής διπλωματίας σε μια περιοχή που εδώ και καιρό έχει παραμεληθεί από τη Μόσχα. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει τελειώσει "και θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί, εξαιτίας της μη εποικοδομητικής θέσης του Ισραήλ", δήλωσε ο Γιέλτσιν, υποδεχόμενος τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ως συνεγγυήτρια της "ειρηνευτικής διαδικασίας" η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει την αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη, πρόσθεσε ο Γιέλτσιν, απαντώντας, έμμεσα, στις επικρίσεις Μουμπάρακ περί διπλωματικής απουσίας της Ρωσίας.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μοναδικοί συνεγγυητές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία είναι επίσης συνεγγυήτρια", τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Τύπο, ο Μουμπάρακ, "αλλά δε βλέπουμε καμιά κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας. Οι Ρώσοι είναι οι μοναδικοί απόντες, σαν να ζουν σε άλλο πλανήτη".Ο Μουμπάρακ επέρριψε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο, τονίζοντας ότι "μοιάζει να ψάχνει αφορμές για να διακόψει το διάλογο με τους Παλαιστινίους και να μην επιστρέψει κανένα κομμάτι κατεχόμενης γης". Μετά τη συνάντηση Γιέλτσιν - Μουμπάρακ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία συμμερίζεται την ανάλυση της Αιγύπτου και ανακοίνωσε πως ο Μπορίς Γιέλτσιν έλαβε "συγκεκριμένα μέτρα" για να ενισχύσει το ρόλο της ρωσικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ