ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι «πόλεμοι» συνεχίζονται

Οι κατοχικές δυνάμεις επιδεικνύουν ρομπότ «ειδικό» στην ανίχνευση βομβών, Ομως η ιρακινή αντίσταση συνεχίζεται...

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις επιδεικνύουν ρομπότ «ειδικό» στην ανίχνευση βομβών, Ομως η ιρακινή αντίσταση συνεχίζεται...
ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο Ιράκ ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενόσω στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη οι «ισχυροί διαβουλεύονται», ουσιαστικά προσδοκώντας ο καθείς το καλύτερο και το μεγαλύτερο κομμάτι της λείας, του «μαύρου χρυσού» κυρίως.

Χτες, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε σε κινηματογραφική αίθουσα στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άνθρωποι. Επίσης, ένας νεκρός και 23 τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης, που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στη Βαγδάτη. Συγκεκριμένα, από τη βόμβα χτυπήθηκαν δύο αστικά λεωφορεία, γλίτωσε ωστόσο η διερχόμενη αμερικανική περίπολος, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. (Οπως μετέδωσε το CNN, στα λεωφορεία επέβαιναν μόνο Ιρακινοί).

Στο μεταξύ, την προσωρινή απαγόρευση κάλυψης επίσημων γεγονότων και πρόσβασης σε κυβερνητικά κτίρια από ανταποκριτές των αραβικών δορυφορικών δικτύων «Αλ Τζαζίρα» και «Αλ Αρμπίγια», λόγω «υποκίνησης στη βία», ανακοίνωσε προχτές το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Ιράκ.

Περί «τόνου» και «αναγκών»

Πάντως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Γενική Συνέλευση, που χτες συνέχισε τις εργασίες της ετήσιας 58ης Συνόδου της, φυσικά πάντα με το Ιράκ να είναι σχεδόν αποκλειστικό θέμα της ατζέντας της. Η «διαμάχη» της πρώτης μέρας, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ εξακολουθεί να πλανάται στην αίθουσα, παρότι σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο «τόνος» ήταν σημαντικός τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι διττό. Αφ' ενός οι ΗΠΑ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2004, επιθυμούν μία άμεση ανάμειξη και των υπολοίπων «συμμαχικών χωρών», κυρίως σε ό,τι αφορά στο κόστος της ανοικοδόμησης. Κατά τους υπολογισμούς του Πολ Μπρέμερ, ανώτατου διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, μόνο για την ανοικοδόμηση του ηλεκτρικού και υδροδοτικού συστήματος οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν ποσό διπλάσιο από τα κονδύλια που έχουν ήδη ζητηθεί και εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Αφ' ετέρου, οι ΗΠΑ, εξαιτίας του πολέμου, που φυσικά ποτέ δεν έχει τελειώσει, θα επιθυμούσαν άμεση ανάμειξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» άλλων χωρών, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό ανδρών, προκειμένου να ελέγχουν όλη τη χώρα. Και φυσικά η αιμορραγία σε «ανθρώπινο δυναμικό» τους αποτρέπει...

Οι «ανάγκες» των ΗΠΑ πρέπει να καλυφθούν άμεσα, όμως οι όροι είναι δυσβάσταχτοι για τους συμμάχους και προωθούν και νέα απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και «φαίνονται διατεθειμένες» να συζητήσουν, προκειμένου να υπάρξει η απόφαση που μέχρι τώρα φαίνεται «μη-εφικτή».

Κατά την πρώτη μέρα λοιπόν, δίχως ουσιαστική συναίνεση επί της διαδικασίας αποκατάστασης της δημοκρατίας στο Ιράκ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Τζορτζ Μπους και Ζακ Σιράκ Ενοτν. Η απειλή του γαλλικού βέτο στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ έχει, πάντως, απομακρυνθεί. Βάσει των όσων επισημαίνει το «Reuters», μολονότι κατά τη συνάντηση δεν επιτεύχθηκε ουσιαστική συναίνεση επί της πολιτικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση της ιρακινής εξουσίας, ο Ζακ Σιράκ φέρεται να δεσμεύτηκε απέναντι στον Τζορτζ Μπους ότι «δε θα σταθεί στο δρόμο» των αμερικανικών προσπαθειών «αποκατάστασης της τάξης στο μεταπολεμικό Ιράκ».

Ενδεικτικό το κλίμα και κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ετσι, χτες, η «ατμόσφαιρα» κατά τους αναλυτές είναι «θετική», ωστόσο ουδεμία χώρα δεν κάνει καν νύξη για προσφορά σε «ειρηνευτικές δυνάμεις» ή για να συμβάλλουν μέσω οικονομικής βοήθειας.

Συνεπώς, περισσότερο ενδιαφέρον εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου. Ειδική βαρύτητα είχε η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Τζορτζ Μπους, που στο πέρας των επαφών τους δήλωσαν, σύμφωνα με το «Associated Press», ότι έχουν τη θέληση να δουλέψουν από κοινού για ένα ισχυρό και σταθερό Ιράκ. «Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε ένα κοινό μέλλον». Εντούτοις, ο Σρέντερ, λίγο νωρίτερα και μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, προς το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, τόνισε ότι η θέση της χώρας του στο θέμα ταυτίζεται με εκείνη της Γαλλίας, η οποία πρέπει να γίνει «σεβαστή» και πρόσθεσε πως πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο δυνατό η κυριαρχία του Ιράκ στους Ιρακινούς, για να ακολουθήσει η χώρα μια δημοκρατική προοπτική.

Η τρόικα «συντονίζεται»

Ομως, διαφοροποιούμενος από τον Γάλλο πρόεδρο που ζήτησε να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», ο Σρέντερ σημείωσε ότι εναπόκειται στους ειδικούς για το Ιράκ και στον ΟΗΕ να αποφασίσουν την κατάλληλη στιγμή. Ο Γερμανός καγκελάριος μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους, συνέχισε το μαραθώνιό του, που περιλάμβανε τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ζακ Σιράκ. Συνάντηση που είχε ως στόχο το συντονισμό της δράσης των τριών χωρών, που «αντιτίθονταν» στον πόλεμο στο Ιράκ.

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι Παρίσι, Βερολίνο και Μόσχα επιθυμούν να διαπραγματευτούν μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ «σε θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα» και πρόσθεσε ότι «δε φαίνεται να υπάρχει καμία σκιά για διαφορά απόψεων ανάμεσα στη γερμανική και τη γαλλική θέση» για το Ιράκ. Αναφερόμενος στη Ρωσία δήλωσε ότι «έχουμε μια πολύ κοινή θέση» με τη Μόσχα.

«Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να αφιερωθούν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας του ιρακινού λαού, ώστε να μπορέσει να κάνει ελεύθερη χρήση των δικών του δυνάμεων. Για το λόγο τούτο προτείνω να συμφωνήσουμε στη σύσταση μιας πολυεθνικής δύναμης, υπό μία ομογενή εντολή και με τη σαφή αποστολή να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κατέληξε προς έκπληξη όλων για τη σχετική αλλαγή της στάσης του: «Ενώπιον της υψηλού κινδύνου κατάστασης, που κυριαρχεί στο Ιράκ, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την αποστολή σε μία δύναμη επιβολής, αλλά σε μία δύναμη, που θα εγγυάται ακριβώς την ειρήνη και τη σταθερότητα»...

ΒΕΛΓΙΟ
Τέλος στις προσφυγές για εγκλήματα πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Βελγικό δικαστήριο απέρριψε χτες προσφυγή κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, όπως και τις προσφυγές εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, του Ισραηλινού στρατηγού Αμός Γιαρόν, του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με το σκεπτικό ότι τα βελγικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να τους δικάσουν, αφού «κανένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε τη βελγική υπηκοότητα κατά τη στιγμή της τέλεσης των πράξεων αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από ισχυρότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον, η βελγική κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση του νόμου περί «παγκόσμιας δικαιοδοσίας» τον περασμένο Ιούλη. Πλέον, σύμφωνα με τις καινούριες διατάξεις, μόνο άτομα που έχουν τη βελγική υπηκοότητα ή ζουν στο Βέλγιο για περισσότερο από τρία έτη μπορούν να διωχθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τα βελγικά δικαστήρια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την απόρριψη από ένα άλλο δικαστήριο παρόμοιας προσφυγής κατά του απόστρατου στρατηγού Τόμι Φρανκς, που είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για τη χρήση βομβών διασποράς και επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων και αμάχων κατά την εισβολή στο Ιράκ. Οι Σαρόν και Γιαρόν κατηγορούνταν για το ρόλο τους στη σφαγή Παλαιστινίων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, στο Λίβανο το 1982.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ