Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Τέλος στις προσφυγές για εγκλήματα πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Βελγικό δικαστήριο απέρριψε χτες προσφυγή κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, όπως και τις προσφυγές εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, του Ισραηλινού στρατηγού Αμός Γιαρόν, του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με το σκεπτικό ότι τα βελγικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να τους δικάσουν, αφού «κανένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε τη βελγική υπηκοότητα κατά τη στιγμή της τέλεσης των πράξεων αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από ισχυρότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον, η βελγική κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση του νόμου περί «παγκόσμιας δικαιοδοσίας» τον περασμένο Ιούλη. Πλέον, σύμφωνα με τις καινούριες διατάξεις, μόνο άτομα που έχουν τη βελγική υπηκοότητα ή ζουν στο Βέλγιο για περισσότερο από τρία έτη μπορούν να διωχθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τα βελγικά δικαστήρια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την απόρριψη από ένα άλλο δικαστήριο παρόμοιας προσφυγής κατά του απόστρατου στρατηγού Τόμι Φρανκς, που είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για τη χρήση βομβών διασποράς και επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων και αμάχων κατά την εισβολή στο Ιράκ. Οι Σαρόν και Γιαρόν κατηγορούνταν για το ρόλο τους στη σφαγή Παλαιστινίων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, στο Λίβανο το 1982.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ